ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρχονται εμβολιασμοί και για τους άνω των 16 ετών - Θετικά τα αποτελέσματα της "Γαλάζιας Ελευθερίας"

 

 

Ποιο εμβόλιο θα κάνει η ηλικιακή ομάδα 20-29 - Πώς πάει ο εμβολιασμός στα νησιά - Πότε θα παραλάβουμε εμβόλια Johnson & Johnson - Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους κάτω των 30 ετών - Θεμιστοκλέους: «Αν εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες, θα πάμε και πιο κάτω»
 
Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα, και τις ηλικιακές ομάδες που παίρνουν σειρά στην εμβολιαστική αλυσίδα, μίλησε στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

 
Απαντώντας για την ποινή των 16 ημερών που επιβάλλεται σε όσους έχουν αλλάξει το ραντεβού τους, ο Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος για την ποινή των 16 ημερών έχει αλλάξει το ραντεβού του δυο φορές, και ξεκαθάρισε πως αυτό δεν συμβαίνει αν κάποιος πολίτης έχει αλλάξει ραντεβού μια φορά.
 

 
Όπως είπε, η αλλαγή των ραντεβού δεν μπορεί να γίνει χωρίς όριο, καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα και τόνισε πως αρχικά η ποινή ήταν 30 ημέρες και την κατεβάσανε στις 16 ημέρες.

Για τις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-35 ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά και αναλόγως με την ροή εμβολιασμού των 40-44 ετών, αλλά μέσα στον Μάιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για την ηλικιακή ομάδα 20-29 η πλατφόρμα θα ανoίξει τον Ιούνιο, και δεν θα εμβολιαστούν με εμβόλιο AstraZeneca.

 
Ωστόσο, όπως είπε όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για τους 40 -44 ετών.

«Δεν υπάρχουν αποφάσεις θεσμοθετημένες αυτή την στιγμή», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, ωστόσο η εθνική επιτροπή λέει ότι όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μια δόση. Ο κ. Γεωργαντάς, ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν αποφάσεις και ανακοινώσεις.

Τόνισε ακόμα ότι 955.000 πολίτες έχουν πάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για τα εμβόλια Johnson &Johnson ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι μέσα στον Μάιο αναμένουμε 155.000 δόσεις, αλλά όπως είπε η μεγάλη παρτίδα αναμένεται τον Ιούνιο

Για τον εμβολιασμό στα νησιά σημείωσε είπε ότι είναι «θετικά τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα "Γαλάζια Ελευθερία"» και πρόσθεσε ότι «μέχρι τέλος Μαΐου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί καθολικά τα νησιά πλην της Κρήτης που ακολουθεί το Πρόγραμμα Ελευθερία».

Για το ερώτημα πολλών που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και θέλουν να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «θα το διαχειριστούμε κι αυτό τις επόμενες ημέρες».

Ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες «να μην ακυρώνουν συνεχώς το ραντεβού τους γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα».
Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί από τα 16 έτη και στην Ελλάδα

Τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε και αυτός ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. 
 

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό αυτό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών. «Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών, γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε δε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δεν θα σταματήσει στους 18άρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών και άνω, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες «θα πάμε και πιο κάτω»

 
40.000 ραντεβού σε λίγες ώρες από τους 40αρηδες

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα που άνοιξε τα ξημερώματα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 40.000 ραντεβού. 

Επίσης, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου. 

Για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο γενικός γραμματέας  τόνισε ότι «όσο και να μας δυσκολεύουν οι καθυστερήσεις της Johnson&Johnson, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι τέτοιος που  δεν ανοίγουν ραντεβού αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τις παραδόσεις. Για όλα τα σενάρια υπάρχει Plan B, αν δεν έρθουν. Πάντα προσαρμοζόμαστε στις παραδόσεις. Αρχές Ιουνίου θα έχουμε 69 νησιά με πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής εμβολιασμού, μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα». 

Σημείωσε δε ότι ο στόχος εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ., ενώ για το τείχος ανοσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει χτιστεί στα μέσα καλοκαιριού. 

Σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότητα τη Δευτέρα,  θα αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις και θα έχουμε και το τεχνικό κομμάτι.

Ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των βεβαιώσεων νόσησης από τα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι σύντομα θα βγαίνουν από το Μητρώο Covid ψηφιακά. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από 24 ώρες. Ωστόσο, για το πράσινο πιστοποιητικό σημείωσε ότι τώρα διαμορφώνεται η τελική μορφή του, καθώς πρέπει οι χώρες να ανταλλάξουν στοιχεία μεταξύ τους.
 
 
 
Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά "πιόνια" για πίεση στην ΕΕΕλλάδα

«Είναι αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά "πιόνια" ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκ...

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει το σημείωμα φίλης της Καρολάιν έξω από το σπίτι της - ΦΩΤΟΕλλάδα

Ένα πολύ συγκινητικό σημείωμα άφησε μια φίλη της άτυχης Καρολάιν έξω από το σπίτι της στα Γλυκά Νερά. "Κοριτσάκι μου όμορφο, καλό παράδεισο να έχεις, που είναι σίγουρο ότι θα έχεις...

Πύργος: Τραγικός θάνατος για 60χρονη - Τράβηξε κατά λάθος τα καλώδια της αιμοκάθαρσηςΕλλάδα

Τραγικό θάνατο βρήκε μία γυναίκα 60 ετών το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι της στον Πύργο. Σύμφωνα με το patrisnews.com η άτυχη γυναίκα που αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας τα τ...

Πανελλήνιες 2021: Σε εθελοντική καραντίνα οι υποψήφιοι... για να μην χάσουν τις εξετάσειςΕλλάδα

  Σε εθελοντική καραντίνα θα μπουν πολλοί υποψήφιοι των  Πανελληνίων  για να μην διακινδυνεύσουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τους μαθητ...

Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση 200.000 ενστάσεων -Οι θεσμικές παρεμβάσειςΕλλάδα

  Αρχίζει η εκδίκαση περισσότερων από 200.000 ενστάσεων που λιμνάζουν στα συρτάρια των Επιτροπών Ενστάσεων.   Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σή...

Φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επινόησαν έξυπνη συσκευή που βάζει «φρένο» στην κακοποίησηΕλλάδα

  «Σ' έναν κόσμο χτισμένο πάνω στην ανισότητα, όπου (κυρίως) οι γυναίκες ζουν υπό τον συνεχή φόβο μιας επίθεσης, η Jamie βρήκε την Amie, την πανταχού παρούσα φίλη της» , λέει το σπ...

Ένας στους τέσσερις μαθητές Λυκείου δηλώνει πως η πανδημία επηρέασε αρνητικά τον τρόπο που οραματίζεται το μέλλονΕλλάδα

  «Αν είμαι αισιόδοξη; Ανησυχώ, εννοείται. Τόσα μαγαζιά έχουν κλείσει, ο ένας θείος μου έμεινε χωρίς δουλειά κι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο... Αλλά είμαι αισιόδοξη ότι σύντομα θα ...

Ανοιχτή στο κοινό από τις 24 Μαϊου η επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για το 1821Ελλάδα

  Ανοιχτή στο κοινό θα είναι από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». Η έκθεση, που επιμελήθηκε η Βιβλιοθήκη τ...

Σκύλοι ανιχνευτές στα τελωνεία βοήθησαν στη δέσμευση παράνομων μεταφορών χρημάτων 170.000 ευρώΕλλάδα

  Σκύλοι ανιχνευτές στα τελωνεία της χώρας σταμάτησαν παράνομες μεταφορές χρημάτων 170.000 ευρώ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ελεγκτές των ...

Λοβέρδος: "Ήταν λάθος η διατύπωση αν απομονώσεις μια φράση – Δεν έκανα λάθος επί της ουσίας"Ελλάδα

Στο Μega μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, αναφορικά με τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε χθές από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση που διεξήχθη για το νομοσχέδιο που φέ...