ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η συγκλονιστική κατάθεση του άντρα της 20χρονης μητέρας

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Οι δράστες πίστευαν ότι το ζευγάρι κράταγε 100.000 ευρώ για να αγοράσει οικόπεδο στο Ντράφι - Θέμα τιμής για την Αστυνομία η σύλληψή τους  - Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι αναλυτές της Ασφάλειας

 

Τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας όλα κυλούσαν φυσιολογικά στη μεζονέτα της οδού Παναγούλη στα Γλυκά Νερά. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η Καρολάιν, ο Μπάμπης και η μόλις 11 μηνών Λυδία, ανέβηκαν στη σοφίτα για ύπνο, καθώς ο νεαρός πιλότος είχε πτήση την άλλη μέρα και έπρεπε να σηκωθεί σχετικά νωρίς. Σβήνουν τα φώτα και πλέον ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την οικογένεια

 
Πέντε ώρες μετά, άγριο ξημέρωμα, ξεκινά να γράφεται ένα χιτσκοκικό θρίλερ που πνίγεται στο αίμα, στο μυστήριο και τον θρήνο. Οι ληστές, που δυο-τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν βάλει στο μάτι τη μεζονέτα του ζευγαριού και τον θησαυρό που πίστευαν ότι κρύβει, ξεπέρασαν κάθε όριο και έφτασαν στο σημείο να πνίξουν μια 20χρονη μητέρα που πάλευε για να υπερασπιστεί το μωράκι της. Το «ΘΕΜΑ» μέσα από τις περιγραφές του πιλότου, των αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι στο σημείο αλλά και των profilers του Ανθρωποκτονιών ξεδιπλώνει λεπτό προς λεπτό το χρονικό της φρίκης στη σοφίτα του μαρτυρίου.

Κομβικό σημείο στις έρευνες παίζει η αγορά από το ζευγάρι ενός οικοπέδου στο Ντράφι, αξίας άνω των 100.000 ευρώ, και το ενδεχόμενο οι ληστές να γνώριζαν μεν για την ανάληψη των χρημάτων, να μην είχαν όμως ενημερωθεί ότι τα χρήματα είχαν ήδη αλλάξει χέρια και η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί. Ετσι, οι ληστές που έμαθαν με κάποιον τρόπο για την ανάληψη μπήκαν στη μεζονέτα και με τον ερασιτεχνικό τρόπο δράσης τους προκάλεσαν τον θάνατο και την καταστροφή. Γιατί ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι αναλυτές της Ασφάλειας είναι να πρόκειται για μια ομάδα μπουκαδόρων που θέλησαν να αναβαθμίσουν τη δράση τους και να γίνουν ληστές-εισβολείς για να αρπάξουν το χρήμα. Αδίστακτοι, σκληροί και ανάλγητοι, οδηγήθηκαν στο έγκλημα από τις συνθήκες που οι ίδιοι προκάλεσαν, κάνοντας την κατάσταση να ξεφύγει από κάθε μέτρο και επιδεικνύοντας υπέρμετρη βαρβαρότητα. Το δεύτερο σενάριο που πέφτει στο τραπέζι των αναλύσεων από τις δύο ειδικές ομάδες της Ασφάλειας είναι να πρόκειται για μία από τις 3-5 σκληρές συμμορίες των δυτικών προαστίων που μπουκάρουν σε σπίτια μετά από μια πρόχειρη χαρτογράφηση και με «σφραγίδα» την υπέρμετρη βία αρπάζουν ό,τι βρουν μέσα σε λίγα λεπτά και εξαφανίζονται.

Η 20χρονη μητέρα δολοφονήθηκε παλεύοντας για το 11 μηνών κοριτσάκι της. Ο σύζυγός της, ο 32χρονος πιλότος, τον οποίο οι ληστές έδεσαν σαν σαλάμι, κατάφερε μετά από ώρες να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία πατώντας τα πλήκτρα του κινητού του με τη μύτη του
 
Η κατάθεση

Ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έζησε για σχεδόν δύο ώρες έναν εφιάλτη με τραγικό τέλος και πληγές που δεν θα επουλωθούν ποτέ… Με τους αστυνομικούς μίλησε πολλές ώρες. Μπορεί η πρώτη επίσημη κατάθεσή του να είναι μόλις μιάμιση σελίδα, όμως για τρεις ημέρες ήταν σε συνεχή επαφή με την ειδική ομάδα προσπαθώντας να ανακαλέσει στοιχεία σε στοχευμένες ερωτήσεις.

Οπως είπε στους αστυνομικούς, είχαν ανέβει με τη σύζυγο και το παιδί τους να κοιμηθούν στη σοφίτα. Δεν άκουσαν θορύβους από τη διάρρηξη, ούτε το γάβγισμα του σκύλου και πετάχτηκαν πάνω όταν εμφανίστηκαν μπροστά τους οι τρεις ληστές. «Οι δύο ήταν σχετικά ψηλοί. Τους υπολογίζω γύρω στο 1.80, λεπτοί αλλά γυμνασμένοι. Ο τρίτος ήταν πιο κοντός. Λίγο πάνω από το 1.70 και πιο γεμάτος. Εμοιαζε να είναι ο αρχηγός. Φορούσαν, οι δύο πιο ψηλοί full face, μαύρες κουκούλες, κρατούσαν στο χέρι περίστροφο και ένα μαύρο πιστόλι και ο τρίτος μια μπαλακλάβα και δεν είχε όπλο. Μου είπε φωνάζοντας “πού είναι τα λεφτά ρε;”. Του είπα αμέσως “θα σας πω, μη μας πειράξετε”, εξηγώντας ότι στο υπόγειο υπάρχουν κάποια παιχνίδια και στο κουτί της Monopoly υπάρχουν σχεδόν 10.000 ευρώ. Οι δύο άρχισαν να με δένουν με έναν σπάγκο. Τα χέρια και τα πόδια από τους καρπούς σε εμβρυακή στάση. Μου πέρασαν μονωτική ταινία από τον λαιμό πολύ σφιχτά και ανέβαιναν προς τα πάνω. Μου έκλεισαν το στόμα, άφησαν τη μύτη και μου έκλεισαν και τα μάτια. Ομως υπήρχε μια χαραμάδα που μπορούσα να δω. Φώναζαν και απειλούσαν την Καρολάιν λέγοντας ότι θα σκοτώσουν το παιδί αν δεν τους πει πού έχουμε τα λεφτά. Δεν είχα οπτική επαφή γιατί ήμουν γυρισμένος πλάτη κάτω στο πάτωμα και δεν έβλεπα αν απειλούσαν με τα όπλα», περιέγραψε στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών ο νεαρός πιλότος ελικοπτέρων.

 
Η μονωτική ταινία που του έσφιγγε τον λαιμό οδηγούσε τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο σε λιποθυμικά επεισόδια. Οπως είπε, η έλλειψη οξυγόνου τον έκανε να χάνει τις αισθήσεις του ακόμη και για μισή ώρα και να μην έχει καθόλου αίσθηση του χρόνου.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι τρεις ληστές μπήκαν στη μεζονέτα της οδού Παναγούλη λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης. Γνώριζαν ότι υπήρχε μια κάμερα την οποία και κατέστρεψαν, όπως επίσης και ότι το σπίτι δεν διαθέτει συναγερμό. Από την πίσω πλευρά της οικίας και από ένα δίφυλλο παράθυρο γλίστρησαν μέσα στη μεζονέτα. Δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης με κατσαβίδι ή άλλο αντικείμενο, όπως συνήθως κάνουν οι διαρρήκτες, αλλά βρήκαν το παντζούρι ανοικτό και μετά ξήλωσαν το αριστερό παραθυρόφυλλο μαζί με την κάσα. Το τζάμι έπεσε το πάτωμα από ύψος περίπου 1,5 μέτρο, όμως δεν έσπασε και δεν έκανε θόρυβο έτσι ώστε να ξυπνήσουν οι ένοικοι. Στη συνέχεια ανεβαίνουν στο ισόγειο, όπου βρίσκουν μέσα σε ένα μεταλλικό σπιτάκι τον σκύλο της οικογένειας. Ενα μετρίου μεγέθους ημίαιμο σκυλάκι, ιδιαίτερα φιλικό, που όμως αρχίζει να γαβγίζει.

Οι ληστές το αρπάζουν από το κλουβί και με το λουρί το σέρνουν μέχρι τη χτιστή σκάλα που οδηγεί στους επάνω ορόφους και στη δεύτερη στροφή περνούν το λουρί από τη μεταλλική κουπαστή. Πιθανότατα το κλωτσούν και το ζώο πέφτει στο κενό και ξεψυχά βγάζοντας πνιχτούς ήχους. Η ώρα είναι 4.20 όπως προκύπτει από την κατάθεση της γειτόνισσας του άτυχου ζευγαριού που άκουσε το γάβγισμα και κοίταξε το ρολόι.

Οι ληστές, με δεμένο και ημιλιπόθυμο τον πιλότο, στρέφονται στην 20χρονη σύζυγό του και για να την ακινητοποιήσουν τη γυρνούν μπρούμυτα και της δένουν τα χέρια με ένα παντελόνι φόρμας. Η κοπέλα φωνάζει. Το μητρικό ένστικτο της δίνει τη δύναμη να ουρλιάζει και ως αθλήτρια του κικ μπόξινγκ να πιστεύει ότι μπορεί να τα βάλει με τους κακοποιούς για να προστατέψει τον άντρα της και το παιδί της. Τότε ο ένας από αυτούς, πιθανότατα ο αρχηγός, της περνάει μια μπλούζα γύρω από τον λαιμό, πηγαίνει από πάνω της και με το χέρι του πιέζει το στόμα και της κλείνει τη μύτη. Η νεαρή Καρολάιν σπαρταράει. Μπρούμυτα στο κρεβάτι αφήνει την τελευταία της πνοή. Δίπλα της, η μικρή Λυδία, με την πάνα και το μισό κορμάκι της να ακουμπά πάνω στο νεκρό της σώμα και με τα μικρά της χεράκια να τη χτυπάει με επιμονή για να ξυπνήσει.

f3
Τα τηλεφωνήματα

Οι κακοποιοί με εξουδετερωμένο το ζευγάρι κατεβαίνουν στο υπόγειο. Μέσα στη Monopoly βρίσκουν τα σχεδόν 10.000 ευρώ, αυτό όμως δεν τους ικανοποιεί. Σε κατάσταση αμόκ αναποδογυρίζουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, όμως είναι τόσο πρόχειρος ο τρόπος που ψάχνουν που κάποια κουτιά τα προσπερνούν και τα αφήνουν ανέπαφα. Ανεβαίνουν στο ισόγειο, γκρεμίζουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, πηγαίνουν στον 1ο όροφο, κάτω δηλαδή από τη σοφίτα, δεν πειράζουν σχεδόν τίποτα, παίρνουν κάποια κοσμήματα και χρυσαφικά και ξανακατεβαίνουν στο ισόγειο. Εχουν ήδη καθίσει μέσα στη μεζονέτα πάνω από μία ώρα. Είναι ιδιαίτερα απρόσεκτοι και γύρω στις 5.30 με 5.35 ανοίγουν την κεντρική πόρτα, βγαίνουν έξω και χάνονται στο σκοτάδι. Είναι η ώρα που ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αρχίζει να συνέρχεται. Δεν ακούει φασαρία στο σπίτι και πιστεύει ότι οι ληστές έχουν φύγει και η σύζυγός του είναι λιπόθυμη και δεν μπορεί να μιλήσει. «Στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι είχα αφήσει τα κινητό να φορτίζει. Οπως μου είχαν δέσει τα μάτια, υπήρχε μια χαραμάδα που μου επέτρεπε να έχω μια σχετική ορατότητα. Ετσι, ξεκίνησα μια προσπάθεια να το πλησιάσω και να το ρίξω κάτω για να τηλεφωνήσω στο 100», είπε στους αστυνομικούς ο 32χρονος.
 

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και για τον ίδιο καθώς δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αφού η σφιχτή ταινία του κόβει την αναπνοή. Παθαίνει υποξαιμία και λιποθυμικά επεισόδια. Ξέρει ότι αν δεν ενεργήσει άμεσα, κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία. Διατηρεί, όμως, την ψυχραιμία του. Είναι άλλωστε ένα άτομο που έχει εκπαιδευτεί στην Αγγλία ως πιλότος και γνωρίζει πολύ καλά πώς να διαχειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις κάτω από αφόρητη πίεση. Είναι δεμένος σαν σαλάμι, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψαν οι αστυνομικοί που τον βρήκαν, όμως καταφέρνει να συρθεί, να ρίξει το τηλέφωνο και με τη μύτη του να πατήσει το κεντρικό πλήκτρο του smartphone, να το ξεκλειδώσει και με όση ορατότητα του επέτρεπε αυτή η μικρή χαραμάδα να καλέσει το 100. Η ώρα είναι 6.16 το πρωί. Η φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης βλέπει τον αριθμό, δυσκολεύεται όμως να καταλάβει τι θέλει να πει ο καλών. Ο 32χρονος με βρυχηθμούς πασχίζει να ζητήσει βοήθεια και να δώσει το στίγμα του. Χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές... «Με λήστεψαν. Ελάτε στην οδό Παναγούλη στα Γλυκά Νερά. Είναι πολύ σοβαρό», είπε στην τηλεφωνήτρια της Αμεσης Δράσης. Στη συνέχεια σχηματίζει και πάλι με τη μύτη του τον αριθμό της γειτόνισσας για να την καλέσει για βοήθεια. Η γυναίκα κάλεσε αμέσως την Αστυνομία δίνοντας τη διεύθυνση, πιστεύοντας όμως ότι ο γείτονάς της έχει πάθει εγκεφαλικό.

Ο εκφωνητής του κέντρου διαβιβάζει προς όλα τα πληρώματα της Αμεσης Δράσης να μεταβούν άμεσα στη συγκεκριμένη διεύθυνση χρησιμοποιώντας τη σειρήνα και τον φάρο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και άτομο καλεί σε βοήθεια. Στις 6.20, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς φτάνει στο σημείο. Βλέπει την πόρτα κλειδωμένη, προσπαθεί να δει τι έχει συμβεί και καθώς φτάνουν στην πίσω πλευρά της μεζονέτας βλέπουν το παράθυρο σπασμένο και καταλαβαίνουν ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί. Εμπειροι αστυνομικοί με ειδική εκπαίδευση καλούν ενισχύσεις και γλιστρούν στο σπίτι ακολουθώντας τη διαδρομή των ληστών. «Ανεβαίνοντας στο ισόγειο αντικρίσαμε στη σκάλα κρεμασμένο το σκυλί και τον χώρο αναστατωμένο. Καταλάβαμε ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Με τα όπλα προτεταμένα αρχίσαμε να φωνάζουμε “Αστυνομία! Αστυνομία! Τι έχει συμβεί;”. Δεν πήραμε απάντηση. Προσεκτικά ανεβήκαμε στον 1ο όροφο και από εκεί στη σοφίτα. Εκεί παγώσαμε...», περιγράφουν οι αστυνομικοί που μπήκαν πρώτοι στο σπίτι και συνεχίζουν: «Μπαίνοντας στη σοφίτα, το πρώτο που είδαμε ήταν τα πόδια της γυναίκας. Ηταν κάτασπρη και καταλάβαμε ότι ήταν νεκρή. Δίπλα της, με το μισό του σώμα το κοριτσάκι, χωρίς να κλαίει, να τη χτυπάει να ξυπνήσει. Αμέσως πήραμε το μωρό και χωρίς να πειράξουμε τη σκηνή του εγκλήματος λύσαμε τον άνδρα, ο οποίος αμέσως έσκυψε πάνω από τη γυναίκα του, κάτι της είπε και ξέσπασε σε κλάματα».

f6
Το μόλις 11 μηνών κοριτσάκι του ζευγαριού στην αγκαλιά της γιαγιάς του
Οι έρευνες

Στην Ασφάλεια σήμανε συναγερμός. Με συντονισμένες κινήσεις συστήνονται άμεσα δύο ειδικές ομάδες. Μία από το Ανθρωποκτονιών και μια δεύτερη από το Διαρρηκτών. Στο στόχαστρο μπαίνουν πέντε συμμορίες με έδρα τα δυτικά προάστια, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιούν ληστείες στη βορειοανατολική Αττική. Παράλληλα σχηματίζεται μια λίστα περίπου 100 ατόμων που έχουν περάσει από τις φυλακές και έχουν συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενέργειες την τελευταία δεκαετία.

Πρόκειται για Ρομά, Αλβανούς και άτομα από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε την Πέμπτη στη ΓΑΔΑ και συνομίλησε με τους αρμόδιους αξιωματικούς προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών ενώ ο ίδιος επικήρυξε τους δολοφόνους με το ποσό των 300.000 ευρώ.

Παράλληλα, γίνεται άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστωθεί πόσα σήματα εξέπεμπαν από το σημείο από τις 4 μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. Εκτιμούν ότι οι τρεις δράστες -και αν υπάρχουν συνεργοί τους- πήγαν στα Γλυκά Νερά να ληστέψουν και όχι να σκοτώσουν. Ετσι, δεν πήραν όλα τα μέτρα και πιθανότατα είχαν τα κινητά πάνω τους την ώρα που πραγματοποιούσαν την επίθεση και τον φόνο. Μάλιστα, από χθες άρχισαν να φτάνουν στα γραφεία του 11ου ορόφου της ΓΑΔΑ τα πρώτα αποτελέσματα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, τα οποία έχουν να κάνουν με την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων και DNA. Μια διαδικασία που θα διαρκέσει μεν μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθεί σε ένα μεγάλο μέρος η πορεία των ερευνών. Αν είναι σεσημασμένοι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ίσως οι εξελίξεις τρέξουν με γοργούς ρυθμούς. Για το Ανθρωποκτονιών, που έχει συνδέσει το όνομά του με λύσεις μυστηρίων, η σύλληψη των δραστών θεωρείται επιβεβλημένη.

«Η εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά δεν είναι θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία, είναι καθαρά θέμα αξιοπιστίας. Ο πολίτης είναι σίγουρο ότι εμπιστεύεται την Ελληνική Αστυνομία, δεν θα μπορέσει όμως με κανέναν τρόπο να αποδεχθεί ότι υπάρχει έστω το ενδεχόμενο να μείνουν ασύλληπτοι οι δράστες ενός τέτοιου αποτρόπαιου εγκλήματος που κλονίζει το αίσθημα ασφάλειας του μέσου Ελληνα, ο οποίος θεωρεί πιθανό να συμβεί και σε αυτόν τον ίδιο παρόμοιο περιστατικό. Εχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των συναδέλφων μου που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.

 
Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

"Δήλωση Υγείας": Αυτό είναι το νέο έγγραφο που πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες που ταξιδεύουν με πλοίο Ελλάδα

Το νέο έγγραφο, το οποίο απαιτείται να συμπληρώσουν οι επιβάτες, προκειμένου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να μπορέσουν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς, έδωσε στη δημοσιότητα το...

Προανακριτική: Διεκόπη λόγω αδιαθεσίας του μάρτυρα η εξέταση του Χρ. ΚαλογρίτσαΕλλάδα

Στην εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016 αναφέρθηκε ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας κατά την πρώτη ημέρα εξέτασής του από την προανακριτική επιτροπή της Βουλή...

Αυτές είναι οι επόμενες «ανάσες» ελευθερίας: Πότε ανοίγουν σινεμά, γυμναστήρια - Πότε θα ακούσουμε μουσική σε μπαρΕλλάδα

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και στους ειδικούς η χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, τη στιγμή που ήδη π...

Πελώνη: Κοινός στόχος είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε Ελλάδα

"Κοινός στόχος είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε έτσι ώστε να ακολουθήσουν με ασφάλεια και χωρίς κανένα πισωγύρισμα τα επόμενα"   «Η χώρα μας ξεκίνησε ήδη την πορεί...

Κατάθεση Καλογρίτσα: Οι πρώτες πληροφορίες για τα όσα είπε – Διεκόπη μετά από αδιαθεσίαΕλλάδα

  Διεκόπη προσωρινώς η κατάθεση του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, καθώς ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν ...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη και ανησυχία Τσιόδρα: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχηΕλλάδα

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμ...

Συγκίνηση: Βουτιά σε κάδο ανακύκλωσης έκανε ο Χαραλαμπόπουλος για να σώσει παρατημένο κουτάβι (βίντεο)Ελλάδα

Μια σπουδαία ενέργεια, που έσωσε μια ζωή, έκανε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο αγαπητός ηθοποιός άκουσε το κλάμα ενός κουταβιού περνώντας δίπλα από έναν κάδο ανακύκλωσης και χωρίς να...