ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμβολιασμοί και μετακινήσεις: "Γαλάζια Ελευθερία" εν όψει και αποφάσεις για τα ταξίδια στα νησιά

Μια σειρά αλλαγών, που οδηγούν όλο και περισσότερο στην κανονικότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, προχωρώντας προσεκτικά στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.


Αύριο αναμένεται ότι θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Στο τραπέζι των ειδικών θα τεθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα SMS και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας.

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για Έλληνες, αλλά και τουρίστες, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, προκρίνεται η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού Self Test ή PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς για κάποιο νησί.

Αντίστοιχα, θα ζητείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν εισέλθουν στην Ελλάδα.

 

Οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τα SMS και το ωράριο λειτουργίας. Και τα δύο ζητήματα συνδέονται με το λιανεμπόριο και την εστίαση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τα SMS για τις μετακινήσεις αναμένεται να καταργηθούν το Σάββατο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα και θα ξεκινά τα μεσάνυχτα. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ωράριο λειτουργίας δεν αποκλείεται να παραταθεί και έως τις 00:30, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση θα κλείνει στις 00:15.


Στις 14 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα καταργηθεί το ραντεβού για αγορές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην κατάργηση του SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 για το λιανεμπόριο, άρα και του click in shop και του click away, αλλά και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

 

Όσον αφορά τον Τουρισμό, όπου το πλάνο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει  14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

 

Σε ο,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ολοταχώς για τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς βαδίζει η χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ελευθερία», και το τελευταίο 24ωρο οι δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν ξεπέρασαν τις 100.000.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, όπως αναρτώνται καθημερινά στο emvolio.gov.gr, την τελευταία ημέρα χορηγήθηκαν 107.716 δόσεις εμβολίων, με το συνολικό αριθμό εμβολιασμών να ανέρχεται έτσι σε 3.868.356. Με αυτούς τους ρυθμούς, η χώρα μας θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πολίτες που έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια και ανέρχονται πλέον σε 2.561.871 ανθρώπους. Οι Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως υπολογίζονται την ίδια ώρα σε 1.335.798 πολίτες.


Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία»
Με την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού να έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει άμεσα τα νησιά σε covid-free προορισμούς και γι' αυτό θα προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων τους.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Πόσα νησιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό
Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχεια της εκστρατείας εμβολιασμού στους τουριστικούς προορισμούς. Η αρχή έγινε με τα μικρά νησιά και ο σχεδιασμός εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει το ελληνικό καλοκαίρι με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

Υπενθυμίζεται πως η αρχική δέσμευση ήταν πώς τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει πως «έχουμε τόσα πολλά μικρά νησάκια και επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους τους πληθυσμούς σε μία φορά, έχοντας ως σκοπό να είναι σε θέση να δεχτούν τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως προστατευμένοι».

Διαβάστε επίσης

Οι οικονομικές εξελίξεις στις συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση στην συνάντηση Τσίπρα - ΡέγκλινγκΕλλάδα

Οι οικονομικές εξελίξεις στις συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊ...

Γλυκά Νερά - Αστυνομικός κρατά στην αγκαλιά του το μωρό της άτυχης Καρολάιν - Συγκινητική ΦΩΤΟΕλλάδα

  Μία συγκινητική φωτογραφία με αστυνομικό να κρατά στην αγκαλιά του το 11 μηνών μωρό της άτυχης Καρολάιν στα  Γλυκά Νερά , δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο ...

Σήμερα οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και λιανεμπόριοΕλλάδα

Γιώργος Μιχαηλίδης   Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση – Τι αλλάζει στην αγορά και την καθημερινότητά μας   Βήμα-βήμα αναμένεται να «ξηλ...

Πού στρέφονται οι έρευνες για τη δολοφονία της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά ΝεράΕλλάδα

  Σε σοκ βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης η ελληνική κοινωνία στο άκουσμα της είδησης της άγριας δολοφονίας μιας 20χρονης γυναίκας, μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, μπροστά στα μ...

Τζανάκης-ΣΚΑΪ: Μέχρι 10/6 θα πέσουμε κάτω από 2000 κρούσματα την ημέρα- Τα συμπτώματα θρόμβωσηςΕλλάδα

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι θάνατοι αποκλιμακώνονται περίπου 3-4 βδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και ότι αυτή την βδομάδα αναμένεται να αρχίσει να πέφτει ο μέσος όρο...

Νεκρός αστυνομικός που υπηρετούσε στη φρουρά κυβερνητικού στελέχους – Έπεσε από τον πέμπτοΕλλάδα

Τραγικό τέλος είχε ένας αστυνομικός το απόγευμα της Τρίτης, 11 Μαΐου του 2021, καθώς έπεσε από τον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Κυψέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατι...

Αποζημίωση ειδικού σκοπού - «ΕΡΓΑΝΗ»: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για τους επαγγελματίες του ΠολιτισμούΕλλάδα

Από αύριο, Τετάρτη 12 Μαΐου, οι καλλιτέχνες-επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο...