ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι μέτρα ισχύουν για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα

Με τις εκκλησίες ανοιχτές, αλλά με περιορισμένα άτομα στο εσωτερικό τους καθώς και στο προαύλιο, με μάσκες και αποστάσεις θα γίνει φέτος η Ανάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικοί εκτιμούν ότι -πέρα από μικρές εξαιρέσεις- το «πείραμα» του διαφορετικού Επιταφίου πέτυχε, ενώ αναμένουν να λειτουργήσουν και τα μέτρα για την Κυριακή του Πάσχα.

Οπως και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι και η Ανάσταση, θα πραγματοποιηθεί με 5 ειδικούς κανόνες, που αφορούν την ώρα τέλεσης της ακολουθίας, το πώς θα προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς, τί ώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς και την επιτρεπόμενη αναλογία ατόμων ανά εμβαδό της εκκλησίας και προαυλίου.


Συγκεκριμένα, φέτος, η ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα και οι ειδικοί καλούν τους πιστούς να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα. Εντός της εκκλησίας θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25τ.μ., με ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό. Περιορισμοί ισχύουν και για τους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. Συγκεκριμένα, στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. εμβαδού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης θα ξεκινήσει από τις 22:00, προκειμένου οι πιστοί να επιστρέψουν έγκαιρα στα σπίτια τους.

«Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού» αναφερόταν στη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

Πάσχα με self test και κωδικό «6»
Διαφορετικό θα είναι και το Πάσχα, καθώς οι πολίτες καλούνται να περάσουν την γιορτινή ημέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα και μόνο την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.


Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Ανεβάζει ρολά η εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα
Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που έχουν αρχίσει να «θωρακίζουν» τον πληθυσμό αλλά και ο καλός καιρός, οδήγησαν τους ειδικούς να πάρουν την απόφαση και να ανοίξει η εστίαση.

Ετσι από τη Δευτέρα του Πάσχα, καταστήματα εστίασης θα ανεβάσουν ρολά και θα λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους. Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ βέβαια, θα κλείνουν νωρίτερα και το αργότερο ως τις 10.45 μμ. θα πρέπει να έχουν κατεβάσει ρολά. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Μ. Φουρθιώτης και οι δύο συγκατηγορούμενοί τουΕλλάδα

Στην φυλακή θα οδηγηθεί ο Μένιος Φουρθιώτης μετά την απολογία του ενώπιον του 30ου τακτικού ανακριτή για τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην υπόθεση των επιθέσεων στο σπίτι του...

Μητσοτάκης: Η ελπίδα που φέρνει το φετινό Πάσχα ας μας κρατήσει ενωμένους και αισιόδοξουςΕλλάδα

«Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!» εύχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter, ανεβάζοντας κάρτα με τις ευχές του για το Πάσχα. «Η ε...

Στην Αθήνα το Άγιο Φως Ελλάδα

Δεκαπέντε λεπτά πριν από τις 19:00 έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Η υποδοχή του ανέσπερου φωτός έγινε με μια...

Δείτε τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, τον Πειραιά και την ΑργολίδαΕλλάδα

Η Αττική συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των μολύνσεων του κορονοϊού, καταγράφοντας περισσότερες από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ τ...

Χ. Μπουτσικάκης: Αίτημα για άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση και την παράταση της κυκλοφορίας μέχρι τα μεσάνυχταΕλλάδα

Ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης, από κοινού με τους Βουλευτές Αχαΐας, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Μαγνη...

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες Φουρθιώτη και συγκατηγορούμενων μετά από έξι ώρεςΕλλάδα

Μετά από 6 ώρες ανακριτικής διαδικασίας ολοκληρώθηκαν οι απολογίες του Μένιου Φουρθιώτη και των τριών συγκατηγορούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο παρουσιαστής αρνήθηκε τις κατηγορί...