ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμβολιασμοί: Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τους 45- 49 – Ποιά εμβόλια θα κάνουν - Αγώνας δρόμου για την «ελευθερία»

Άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την πολυπόθητη «ελευθερία» όλων μας από την πανδημία, γίνεται σήμερα 1η Μαίου, με το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 45-49, οι οποίοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca, αλλά  και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς τρόπους:

  • Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους.
  • Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των νέων από 30-44 ετών στην επιχείρηση «Ελευθερία» είναι μαζική, καθώς μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό συνολικά 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40-44 ετών. Από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα.

Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, με βάση τον σχεδιασμό θα μπορούν να εμβολιαστούν από τον Ιούνιο.

 

«Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για εμβολιασμούς και της ηλικιακής ομάδας 18-30 ετών» είχε δηλώσει  η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη πριν από μερικές ημέρες.

Από 5 Μαΐου αυξάνεται η  δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο τον Μάιο να γίνουν μέχρι και  2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον  Ιούνιο μέχρι 4 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν γίνει πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί ενώ σύντομα εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο πολίτες θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα  παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, αναμένονται πάντως 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Μητσοτάκης: Οι νέοι δείχνουν τον δρόμο

Την ικανοποίηση του για τα στοιχεία των εμβολιασμών που αφορούν τους νέους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ραφήνας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο.

«Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνον έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σε συνομιλία που είχε με πολίτες που ανέμεναν να κάνουν το εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα».

Διαβάστε επίσης

Στον ανακριτή σήμερα ο Φουρθιώτης και οι συγκατηγορούμενοί του - Τα στοιχεία της δικογραφίας που τους «καίνε»Ελλάδα

Η  ώρα της Δικαιοσύνης  έφθασε για τον  Μένιο Φουρθιώτη  και τους τρεις συγκατηγορούμενούς τους, οι οποίοι σήμερα περνούν την πόρτα του γραφείου του 30ου τακτικού ανακριτή προκειμέ...

Ανάσταση στις 5 τα ξημερώματα του Πάσχα ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, ΣεραφείμΕλλάδα

Παρά το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι η φετινή Ανάσταση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 το Μεγάλο Σάββατο, ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων ανακοίνωσε ότι η Ανάσταση...

Φωτιά σε δασική έκταση στο Λαύριο Ελλάδα

Μια ανησυχητική πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή του Λαυρίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Συντερίνα Λαυρίου. Στο σημείο...

Κούγιας: «Δεν είμαι πλέον συνήγορος του Φουρθιώτη, δεν μπορώ να πω τους λόγους»Ελλάδα

Προσωπική δήλωση μέσω της οποίας τονίζει ότι πλέον δεν είναι συνήγορος του Μένιου Φουρθιώτη εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τους ...