ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που θα χρησιμοποιήσει το πράσινο πιστοποιητικό - Πότε θα εφαρμοστεί

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.

Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το MEGA, τα κράτη θα είναι εκείνα τα οποία θα αποφασίσουν αν μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες των ψηφιακό πιστοποιητικό για της είσοδό τους σε μπαρ και τα εστιατόρια.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να διευκολύνει τα ταξίδια, δεν προβλέπεται άλλη χρήση του. Ωστόσο, αφήνει χώρο στα κράτη να το χρησιμοποιήσουν στο εσωτερικό όπως θέλουν: πχ για να μπει κάποιος σε ένα εστιατόριο, σε θέατρα ακόμη και σε κομμωτήρια όπως στην περίπτωση της Δανίας.

Η Κομισιόν έχει πει επίσης ότι η νομιμότητα της χρήσης του σε τέτοιες περιπτώσεις θα κριθεί από τα αρμόδια εθνικά δικαστήρια.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διαπραγματευτική θέση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Χωρίς πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν θα υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, ενώ για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν «καθολικό, προσβάσιμο, έγκαιρο και δωρεάν τεστ».

Συμβατό με εθνικές πρωτοβουλίες

Το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να διέπει και τις εθνικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες το πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα. Τα πιστοποιητικά θα αφορούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – μέχρι στιγμής των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen). Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίζουν εάν θα αποδεχθούν άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τη χρήση εμβολίων αποδεκτών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων («GDPR»).

 

Πηγη:in.gr

Διαβάστε επίσης

 Ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών - Τι και πώς θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες Ελλάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο εφόσον έως τότε έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος υγ...

Σακελλαροπούλου: Σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο θα μεταβεί την Κυριακή του ΠάσχαΕλλάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, ενώ αύριο Μεγάλο Σάββατο, θα παρακολ...

 Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στην Ινδία – «Αυτονόητη η ανταπόκριση», λέει ο ΧαρδαλιάςΕλλάδα

Έτοιμη προς αποστολή είναι η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στη φίλη Ινδία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας της να βρίσκεται υπό εξαι...

Μένιος Φουρθιώτης: Στο "μικροσκόπιο" δύο παλιές υποθέσεις - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον Μένιο Φουρθιώτη , ο οποίος θα παραμείνει στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, όταν και θα απολογηθ...

Γηροκομείο στα Χανιά: Γιατί είχε μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης πριν από δέκα χρόνια - Αποκαλυπτικά έγγραφαΕλλάδα

Συνεχίζεται η έρευνα για τον γηροκομείο στα Χανιά για τον οποίο έχουν υπάρξει καταγγελίες για αξιόποινες πράξεις, ενώ σοκάρουν οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχ...

Σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Κυριακή του ΠάσχαΕλλάδα

  Στον Άγιο Ευστράτιο θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου  θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Ε...

Επιτάφιος: Πώς θα γίνει η περιφορά και το προσκύνημα - Όλα τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίεςΕλλάδα

  Με αυστηρά μέτρα θα γίνει σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή η  περιφορά του Επιταφίου  λόγω του κορονοϊού. Όπως έχει ανακοινωθεί η περιφορά θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρί...