ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι νέοι πρωταγωνιστούν στην "κούρσα" των εμβολιασμών -Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για 18 ετών και άνω


Το «τιμόνι» της επιχείρησης «Ελευθερία» κρατούν πλέον οι νέοι οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες σπάνε όλα τα ρεκόρ εμβολιασμών στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Δευτέρα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 61.574 εμβολιασμοί, τη Μεγάλη Τρίτη 61.859, τη Μεγάλη Τετάρτη υπολογίζεται πως ξεπεράσαμε τους 62.968 εμβολιασμούς, ενώ το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα emvolio.gov.gr, έγιναν 66.210 εμβολιασμοί.

Χαρακτηριστικό της... φρενίτιδας που επικρατεί για μία δόση εμβολίου είναι ότι από την πρώτη κιόλας μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30-39, οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά, κλείνοντας 200.000 ραντεβού. Αντίστοιχη ανταπόκριση παρατηρήθηκε και από την ηλικιακή ομάδα 40-44, που επίσης θα λάβουν σε πρώτη φάση το εμβόλιο της AstraZeneca.


Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών
Επόμενη ηλικιακή ομάδα που θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι οι πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα ανοίγει το Μεγάλο Σάββατο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αυτή η ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και των τριών εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα μας ως την έναρξη εμβολιασμού και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στις 5 Μαΐου.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για 18 ετών και άνω
Εντός Μαΐου αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 18 έως 30 ετών, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, εκφράζοντας την ελπίδα να πραγματοποιηθούν και εμβολιασμοί τον ίδιο μήνα.

«Πρέπει πολύ σύντομα να δοθεί η δυνατότητα -όπως και θα δοθεί- οι άνω των 18 να εμβολιαστούν», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείσα αν μπορεί μέσα στον Μάιο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των 20άρηδων, η κ. Ράπτη απάντησε: «Ο προγραμματισμός των ραντεβού ναι, ευελπιστούμε και να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο».

Για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών μίλησε τις προηγούμενες ημέρες και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα από την επόμενη εβδομάδα
Ωστόσο, κυβέρνηση και ειδικοί εξηγούν πως από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 5 Μαΐου θα είναι διαθέσιμες περισσότερες ημερομηνίες ραντεβού, καθώς θα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.


Σκοπός του προγράμματος «Ελευθερία» είναι να αγγίξει τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Στόχος είναι μέσα στον Μάιο να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με τον αριθμό των εμβολιασμών να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Από 15 Μαΐου εμβολιασμοί και στο σπίτι
Αναλυτικά στοιχεία για τους συμπολίτες μας, ηλικίας 30 έως 45 ετών, που έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες εμβολιασμού ή και έχουν ήδη εμβολιαστεί, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ραδιοφωνική συχνότητα του «Σκάι 100,3». Ενώ έκανε γνωστό ότι από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει με μονοδοσικό σκεύασμα ο εμβολιασμός ανθρώπων που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο.

Υπογραμμίζοντας εισαγωγικώς την «πολύ μεγάλη ανταπόκριση» στην κατηγορία 30-45 ετών, ο υπουργός Επικρατείας δημοσιοποίησε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση μέχρι νωρίς το μεσημέρι: σύμφωνα με αυτά, «στην κατηγορία 30-39 από την Τρίτη έχουμε σχεδόν 120.000 οι οποίοι έχουν εγγραφεί και 12.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. Στην πλατφόρμα 40-44, 43.710 έχουν κλείσει ραντεβού από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα και έχουν ήδη εμβολιαστεί -και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- περισσότεροι από 500».

Ταυτοχρόνως, όμως, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «μεγάλο μας πρόβλημα», όπως είπε, που δεν είναι άλλο από τους ανεμβολίαστους ανθρώπους των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων.


Αναφορικά δε, με τον κατ' οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας, «επειδή είναι πιο σύνθετη άσκηση είναι καλύτερα να πάμε στο μονοδοσικό εμβόλιο», ανέφερε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει επάρκεια και για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, που είναι μονοδοσικό.
Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Κυριακή του ΠάσχαΕλλάδα

  Στον Άγιο Ευστράτιο θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου  θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Ε...

Επιτάφιος: Πώς θα γίνει η περιφορά και το προσκύνημα - Όλα τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίεςΕλλάδα

  Με αυστηρά μέτρα θα γίνει σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή η  περιφορά του Επιταφίου  λόγω του κορονοϊού. Όπως έχει ανακοινωθεί η περιφορά θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρί...

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ: Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από τη Δευτέρα του ΠάσχαΕλλάδα

  Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, δίνοντας και επισήμως το σήμα για το άνο...

Αύριο απολογείται ο Μένιος Φουρθιώτης – Τον «καίνε» οι αστυνομικοί φρουροί τουΕλλάδα

  Τους έστελνε να κάνουν... παρατήρηση σε συνεργάτες του   Αύριο, Μεγάλο Σάββατο το πρωί θα οδηγηθεί ο παρουσιαστής  Μένιος Φουρθιώτης  και οι τρεις συγκατηγορούμενοι του ενώπιον τ...

Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια - Μαζική η έξοδος τη Μεγάλη Πέμπτη - Πόσοι έφυγαν - 939 αναστροφέςΕλλάδα

  Από τις 6 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης έως και τις 6 το πρωί σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, σε αναστροφή προς Αθήνα από τα διόδια της Ελευσίνας αναγκάστηκαν 888 οδηγοί οχημάτων, ενώ απ...

"Διαβατήριο" το εμβόλιο: Τα προνόμια που εξετάζονται για όσους εμβολιάστηκανΕλλάδα

Σκέψεις να αποτελέσει το εμβόλιο, όταν έχει γίνει και στις δύο δόσεις, "διαβατήριο" για συγκεκριμένες δραστηριότητες κάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή. Να αποκτήσει ο...