ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσφυγικό: Εκκενώθηκε ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ

Τίτλοι τέλους μπήκαν σήμερα στη δημοτική δομή φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ, καθώς ολοκληρώθηκε η εκκένωση της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου 540 άτομα μεταφέρθηκαν στη νεοσύστατη δομή του Μαυροβουνίου, ενώ ακόμα 80 μετακινήθηκαν σε δομές στην ενδοχώρα.

Ο δημοτικός καταυλισμός κλείνει οριστικά και θα επιστραφεί επίσημα από τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη στο Δήμο Μυτιλήνης τη Λαμπροπέμπτη 6 Μαΐου, προκειμένου ο χώρος να επαναχρησιμοποηθεί για σκοπούς του δήμου.

Ο πληθυσμός της δομής του ΚΥΤ και μετά την είσοδο των φιλοξενουμένων στη δημοτική δομή παραμένει κάτω από 6.000, ενώ συνολικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο φτάνει τις 7.200 άτομα.
Αντιδράσεις από οργανώσεις

Ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, εξέδωσαν την Μ. Τετάρτη οι Γιατροί του Κόσμου.

«Ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ δημιουργήθηκε το 2015 προκειμένου να φιλοξενήσει τις χιλιάδες των προσφύγων που κατέφθαναν τότε καθημερινά στην Λέσβο. Υπήρξε ένας από τους λίγους, πρότυπους χώρους φιλοξενίας προφέροντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Μετατράπηκε σύντομα σε χώρο φιλοξενίας των πιο ευάλωτων νεοαφιχθέντων, ένα καμπ που φιλοξενούσε οικογένειες και ανθρώπους με αυξημένες ανάγκες και προβλήματα υγείας» αναφέρουν.

Και συνεχίζουν: «Οι Γιατροί του Κόσμου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον χώρο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Από τo 2015 μέχρι σήμερα, οι Γιατροί του Κόσμου με καθημερινή παρουσία εντός του χώρου, έχουν περιθάλψει κυριολεκτικά χιλιάδες ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ιατρικές συνεδρίες και συναντήσεις συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ δεν υπάρχει πια. Δεν καταστράφηκε βίαια και ξαφνικά όπως η Μόρια, οι πόρτες του κλείνουν δια παντός και βάση σχεδίου. Μέχρι τις 30.04 και οι τελευταίοι κάτοικοι θα έχουν εκκενώσει την δομή. Όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο, το κλειδιά του χώρου παραδίδονται στην δημοτική αρχή, η οποία προτίθεται να επαναχρησιμοποιήσει τον χώρο. Οι πρώτοι κάτοικοι έχουν ήδη μεταφερθεί στον νέο προσωρινό καταυλισμό στο Μαυροβούνι.

Ευχόμαστε ειλικρινά ο δήμαρχος να αξιοποιήσει τον χώρο προς όφελος των κατοίκων του νησιού, όπως υποσχέθηκε. Εμείς, ως Γιατροί του Κόσμου, παραμένουμε στην Λέσβο, παραμένουμε όπου υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουμε όπου υπάρχουν άνθρωποι».

«Οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διαβιούν μέσα σε κοντέινερ. Επίσης υπάρχουν κρεβάτια, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, συνθήκες δηλαδή που διασφαλίζουν μία στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση. Παρά τα κατά καιρούς σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι διέμεναν εκεί τα χρόνια της λειτουργίας της δομής, υπήρξαν μία σειρά από δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης τόσο για ανήλικους, όσο και για τους ενήλικες, όπως επίσης εκπαιδευτικές και διαπολιτισμικές πρωτοβουλίες. Επίσης παιδιά προσφύγων είχαν εγγραφεί στο δημόσιο σχολείο και παρακολουθούσαν τα μαθήματα είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19, ενώ στο χώρο υπάρχει παιδική χαρά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Refugee Support Aegean (RSA).

«Είναι ακόμα άγνωστο πόσοι από τους αιτούντες άσυλο που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη δομή θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα και πόσοι στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές, χωρίς κρεβάτια, σε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, χωρίς καμία ασφάλεια, ενώ τα παιδιά αποκλείονται από την πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο» τονίζει η ανακοίνωση.

«Ενημερώθηκα χθες το βράδυ ότι το κέντρο θα κλείσει. Όλοι θα μεταφερθούν στο νέο καταυλισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Θυμάμαι εκείνο το πρωί, όταν το ΠΙΚΠΑ έκλεισε, όλοι ήταν αγχωμένοι. Η Ευρώπη έχει γίνει εφιάλτης για τους αιτούντες άσυλο», λέει ένας πρώην φιλοξενούμενος στο ΠΙΚΠΑ που περιμένει να μεταφερθεί από το Καρά Τεπέ στο προσωρινό ΚΥΤ.

Διαβάστε επίσης

Οι νέοι σηκώνουν στις πλάτες τους τον εμβολιασμό: «Έχουν εγγραφεί 120.000 30αρηδες και 44.000 40αρηδες»Ελλάδα

Περίπου 120.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και σχεδόν 44.000 ηλικίας 40-44 ετών έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορο...

«Κοσμοπλημμύρα» έξω από εμβολιαστικό κέντρο - Ουρές από δεκάδες πολίτες που περιμένουν να εμβολιαστούν (Εικόνες)Ελλάδα

«Κοσμοπλημμύρα» για την «Ελευθερία» στο ε μβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι, όπου σχηματίστηκαν ουρές από πολίτες που είχαν κλείσει το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλ...

Καλοκαίρι το Πάσχα: Πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο την ΚυριακήΕλλάδα

Γενικά καλές καιρικές συνθήκες, με νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας, θα επικρατήσουν στη χώρα έως την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά ...

Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει η εστίαση χωρίς μουσική: Πότε θα επιτραπεί - Πώς αντιδρούν οι επιχειρηματίεςΕλλάδα

Άνοιγμα εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου αλλά... χωρίς μουσική. Αυτό αποφάσισαν οι ειδικοί και αποδέχτηκε η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη μεγ...

Διανεμήθηκαν χιλιάδες φάρμακα στα κοινωνικά φαρμακεία των Δήμων με πρωτοβουλία ΠατούληΕλλάδα

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, διανεμήθηκαν χιλιάδες κουτιά φαρμάκων ευρείας χρήσης σε όλα τα κοινωνικά φαρμακεία των Δήμων. Γ. Πατούλης: « Στόχος μας είναι ν...

Δήμος Αθηναίων: Πασχαλινά γεύματα, τρόφιμα και γλυκά σε πάνω από 23.600 ευάλωτους πολίτεςΕλλάδα

Πακέτα με τρόφιμα, «γεύματα αγάπης» το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, πασχαλιάτικα τσουρέκια και αυγά, θα προσφερθούν στους χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους – φτωχών νοικοκυ...