ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί με παράτυπες και παράνομες NAVTEX σε ξένα οικόπεδα.- Γράφει ο Ηρακλής Καλογεράκης

Σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, οι περιοχές ευθύνης για έκδοση σημάτων NAVTEX έχουν συμφωνηθεί και καθοριστεί, όπως επίσης έχει αποσαφηνιστεί και το τι θέματα καλύπτουν αυτές οι προειδοποιήσεις ασφαλείας.

  

Κανένα από τους κανόνες που από το 1972 έχουν συμφωνηθεί και θεσπιστεί, δεν σέβεται η γειτονική μας Τουρκία. Ούτε καν την υπογραφή που έβαλε στις συμφωνίες των διεθνών οργανισμών ΙΜΟ, ΙΗΟ και WMO.  Όταν λοιπόν η σύμμαχος μας χώρα, αντιλήφθηκε πως οι συμφωνίες αυτές δεν εξυπηρετούσαν τα «όνειρα» της περί γαλάζιας πατρίδας, προσπάθησε και από το 2008 προσπαθεί, να το αλλάξει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αφού λοιπόν οι νόμοι, οι κανόνες και το δίκαιο δεν είναι με το μέρος της, αποφάσισε με το δίκαιο «των κανονιοφόρων» να αλλάξει τη κατάσταση.  Έτσι επέλεξε  να δρα «πειρατικά» ελπίζοντας σε κάποια κόπωση των γειτόνων της και κάμψη των όποιων αντιδράσεων.

Οι NAVTEX, ως γνωστό, φροντίζουν για την ασφάλεια των διαπλεόντων μια θαλάσσια περιοχή πλοίων και τα προειδοποιούν για κάθε τι που επηρεάζει τον ασφαλή τους πλου, πράγμα που αποτυπώνεται από το ξεχωριστό πρόθεμα στα σήματα NAVTEX όπως: Α,B,C,D, E και F.

Σύμφωνα με την κατανομή των σταθμών εκπομπής σημάτων  NAVTEX στην περιοχή ΙΙΙ, ο Σταθμός της Σμύρνης καλύπτει μόνο μια λωρίδα θαλάσσης δίπλα στις Μικρασιατικές ακτές, όσο είναι τα χωρικά της ύδατα, ενώ για τον υπόλοιπο θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, υπεύθυνος είναι ο Ελληνικός σταθμός στη Λήμνο. Από τότε λοιπόν που άρχισε να εποφθαλμιά τη μισή θάλασσα στο Αιγαίο η Τουρκία εκδίδει παράτυπα και παράνομα, σήματα προειδοποιήσεων όχι μόνο για τις δικές της περιοχές ευθύνης αλλά και για τις περιοχές των γειτόνων.

Από τις πρόσφατες δύο NAVTEX βλέπουμε πως η Τουρκία δεν αρκείται σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, αλλά μέσα από αυτά τα σήματα των προειδοποιήσεων επί θεμάτων ασφαλείας των πλοίων, εκπέμπει και τις Εθνικές της επιδιώξεις. Εκμεταλλεύεται το «σύστημα» και θέτει θέμα αφοπλισμού της Λήμνου και της Σαμοθράκης επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάνης, χωρίς να λάβει υπ όψη πως αυτό επιλύθηκε με άλλη συνθήκη και επεβλήθη από την επιθετική της πολιτική με την δημιουργία της στρατιάς του Αιγαίου.

Αντί λοιπόν να φροντίσει για την ασφάλεια των πλοίων και να κοιτάξει τα του οίκου της, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και ζητά την ακύρωση ελληνικής άσκησης που εξεπέμφθη, όπως προβλέπεται, από τον αρμόδιο σταθμό της Λήμνου, αναφέροντας ψευδώς, ότι οι δεσμευμένες από μας περιοχές επικαλύπτουν τουρκικές περιοχές.

Αυτά κάνει λοιπόν η ανοχή και αν δεν δράσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα, στο μέλλον θα δούμε πολύ χειρότερα. Λένε οι πυροσβέστες πως, αμέσως με την έναρξη κάθε φωτιάς χρειάζεται μόνο 1 ποτήρι νερό. Μετά από 1-2 λεπτά θέλει μια κανάτα και μετά από 1 ώρα δεν φτάνει όλο το νερό της περιοχής!

Με την επόμενη παράτυπη και παράνομη ανακοίνωση, η Τουρκία προχωρά και δεσμεύει για εκτέλεση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, περιοχές που είναι εκτός της δικαιοδοσίας της, περιοχές που είναι στο κέντρο του Αιγαίου. Εκεί που σύμφωνα με τα όνειρα της θέλει πάλι να απλώσει το χέρι της και με πρόφαση την έρευνα και διάσωση, να πατήσει πόδι στη περιοχή, χωρίς όμως να ανακαλεί στη μνήμη της πως, σε κάθε ατύχημα που έχει γίνει στη περιοχή, οι Ελληνικές μονάδες φτάνουν πρώτες και πως η περιοχή αυτή έχει πάλι με διεθνείς συμφωνίες ανατεθεί στην Ελλάδα.

Θα τελειώσω με μια Γερμανική συμβουλή που υπάρχει σε μια πινακίδα-τοιχογραφία στο τοίχο του καταφυγίου του Ναυτικού Οχυρού του Τούρλου Αίγινας, που λέει κάτι το οποίο πολλοί έχουν δεί, αλλά φαίνεται πως έχει ξεχαστεί:

"Όποιος μάχεται έχει δίκιο. Όποιος δε μάχεται έχει κάθε δίκαιο χαμένο."

Ας διαμαρτυρηθούμε λοιπόν αμέσως και δυναμικά, σε όλους τους αρμόδιους Διεθνείς οργανισμούς, πριν να είναι αργά.

*O Ηρακλής Καλογεράκης είναι Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α

Διαβάστε επίσης

Εστίαση - Σταμπουλίδης : Θα λειτουργήσουν μόνο επιχειρήσεις με εξωτερικούς χώρους και καθήμενους πελάτεςΕλλάδα

  Σ το πώς θα γίνει το επερχόμενο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.   «Σήμερα ή αύριο θα εκδοθεί η ΚΥΠ που θα περιγρ...

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Μια δόση μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στα σπίτια (Έρευνα)Ελλάδα

  Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τις ελπίδες ότι η εξάπλωση μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά, ακόμη και μεταξύ των νέων που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο   Μία δόση   εμβολίο...

Αρκουμανέας, πρόεδρος ΕΟΔΥ: Το 95% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ και όσων χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοιΕλλάδα

  Για την πορεία της  πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας  και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα  μίλησε στo Mega, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με το...

Καταβάλλεται σήμερα το δώρο Πάσχα σε 678.096 εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολήΕλλάδα

  Καταβάλλεται σήμερα, 28 Απριλίου 2021, το δώρο Πάσχα σε 678.096 εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή και σε 22.869 δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στο Μη...

Συνελήφθη ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο ποινικοί -Θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ελλάδα

  Συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος είχε προσαχθεί από χθες στο τμήμα εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. Εκτός από τον Μένιο Φουρθιώτη συνελήφθησαν και οι δύο ποιν...

Ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία τη δαπανηρή Διώρυγα της ΚωνσταντινούποληςΕλλάδα

  Ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει στο μεγαλεπήβολο σχέδιο, παρά το τεράστιο κόστος και την αμφίβολη ωφέλειά του - Για πρότζεκτ εφιάλτη μιλά ο Εκρέμ Ιμάμογλου   Αποφασισμένος να πραγματο...