ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θρίλερ με 68 θανάτους σε γηροκομείο στα Χανιά: Η οικογένεια που ξεκίνησε την έρευνα - Τι ψάχνουν οι αρχές

 

Έρευνα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης -Το έγγραφο που «έκαψε» τον οίκο ευγηρίας -Όλοι οι νεκροί αναφέρεται πως κατέληξαν από ανακοπή

 
Πασίγνωστη οικογένεια των Χανίων βρίσκεται πίσω από την πρώτη καταγγελία κατά του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά, που έγινε η αφορμή ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες των Αρχών, αναφορικά με την αιτία θανάτου 68 τουλάχιστον τροφίμων που έφυγαν από την ζωή (από τον Ιανουάριο του 2020) λόγω καρδιακής ανακοπής.

Στην δομή διέμενε ο πατριάρχης της οικογένειας, το απρόσμενο φευγιό του οποίου φαίνεται πως δεν έπεισε κανέναν από τους οικείους του, με αποτέλεσμα οι αμφιβολίες να φουντώσουν και να αναζητηθούν ευθύνες.

Ο λόγος που έχει ξεκινήσει η σχετική προκαταρτική εξέταση αφορά την διερεύνηση τέλεσης κακουργηματικών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η συγκρότηση και σύνταξη σε εγκληματική οργάνωση, τις σωματικές βλάβες αδύναμων ατόμων και την ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο δια παραλείψεως κατά συρροή.

 
Οι πρώτες αναφορές που έγιναν κατά της δομής που βρίσκεται αρκετά κοντά στην πόλη των Χανίων φαίνεται πως κίνησαν μια σειρά από διαδικασίες, οι οποίες βρήκαν στην πορεία συμπαραστάτες και άλλα μέλη οικογενειών ηλικιωμένων που πέθαναν μέσα εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι έρευνες των Αρχών στρέφονται πλέον σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με κακομεταχείριση ηλικιωμένων στα όρια του βασανισμού, σε φαρμακευτικές αγωγές που δεν έπρεπε να δίδονται και όλα αυτά με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία των γερόντων και κυρίως των ακινήτων τους.

 
Το θέμα απασχολεί τις αρχές εδώ και ένα μήνα όταν σε πρώτο στάδιο είχαν ξεκινήσει οι έρευνες για 24 περιπτώσεις θανάτων γερόντων που σημειώθηκαν στην δομή μέσα στον ίδιο χρόνο και σήμερα ανέρχονται στους 68. Σε όλες τις περιπτώσεις ως αιτία θανάτου αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς χωρίς καμία επιπλέον πληροφορία.

Μέρος των ερευνών αποτέλεσε και η χθεσινή εκταφή που πραγματοποιήθηκε σε χωριό της Κισσάμου μετά από εντολή του εισαγγελέα παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων τόσο από την πλευρά της δομής όσο και της οικογένειας της θανούσης που έφυγε από την ζωή πριν από 11 μήνες.
 

Εικόνες από την εκταφή ηλικιωμένης


 
Η αποκάλυψη του θέματος έγινε από το Parakritika.gr όταν έφερε στο φως το κατεπείγον email με ημερομηνία 23 Μαρτίου, της Ασφάλειας Χανίων η οποία ζητούσε από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου) να αποστείλουν δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων το διάστημα από 1-1-2020 έως σήμερα.

Το έγγραφο με το οποίο η ασφάλεια Χανίων ζητά από τα ληξιαρχεία στοιχεία για τους θανάτους 

Στο email αναφέρεται πως ο λόγος που έχει ξεκινήσει η σχετική προκαταρτική εξέταση αφορά την διερεύνηση τέλεσης κακουργηματικών ποινικών αδικημάτων.

Ένα από τα πρώτα ληξιαρχεία που ανταποκρίθηκε άμεσα ήταν του δήμου Χανίων, που όπως ανέφερε στο protothema.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης μετά από σχετικό έλεγχο απεστάλησαν στην ασφάλεια Χανίων τουλάχιστον 24 περιπτώσεις:

«Ζητήθηκαν κάποιες ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που σημειώθηκαν, καθώς ερευνώνται κάποια αδικήματα, τα οποία, πιθανότατα, έχουν τελεστεί. Ήταν ληξιαρχικές πράξεις που συγκεντρώθηκαν, 24 τον αριθμό, και συνολικά ερευνώνται 68 θάνατοι συνολικά».

Το θέμα έχει σκάσει σαν «βόμβα» στην κλειστή κοινωνία των Χανίων κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη δομή από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας της αποτελούσε πρότυπο κέντρο εξαιτίας των σύγχρονων εγκαταστάσεων και του υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει. Μια ματιά στην σελίδα της δομή στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να πειστεί κάποιος πως τηρεί πιστά τις προδιαγραφές των διεθνών προτύπων.
 
ΠΗΓΗ; protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές: Με ελάχιστη βάση εισαγωγής και διπλά μηχανογραφικά -Τι αλλάζει Ελλάδα

  Κώστας Καντούνης Η πραγματική αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές του 2021 ξεκίνησε μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Οπως τόνισε, στη συνέντευξη Τύ...

Το μεγάλο στοίχημα της εστίασης -Αλλαγές στο ωράριο και υγειονομικό πρωτόκολλο ζητούν οι επιχειρηματίεςΕλλάδα

«Μουδιασμένοι» προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι από τις 3 Μαΐου καλούνται να επιστρέψουν στα πόστα τους, ανοίγοντας τις πόρ...

Τζανάκης σε ΣΚΑΪ: Πρόβλεψη για 2.000-2.200 κρούσματα μετά την Κυριακή του ΘωμάΕλλάδα

Αναφερόμενος στις γιορτές του Πάσχα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε ότι «θα πρέπει να πειθαρχήσουμε πολύ, να αποφύγουμε το συνωστισμό 3 και 4 οικογενειών και να προσπαθήσουμε ...

Ανοίγουν τα Mall από την Μ. Δευτέρα; – Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή των ΛοιμωξιολόγωνΕλλάδα

Ραντεβού και άνοιγμα των  Mall  θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζουν ξανά σήμερα (23.04.2021).    Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που έ...

Μπλόκα και drones της ΕΛ.ΑΣ για τις εξορμήσεις εκτός νομού: Μέτρα για το Πάσχα ανακοινώνει σήμερα ο ΧαρδαλιάςΕλλάδα

Με εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα σε κεντρικού οδικούς άξονες, η ΕΛ.ΑΣ. θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα εν όψει του Πάσχα...

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από το τροχαίο έξω από τη Βουλή – Σοκαριστικές εικόνεςΕλλάδα

Νέα βίντεο – ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το τροχαίο έξω από τη Βουλή, που στοίχισε τη ζωή στον 23χρονο Ιάσονα. Το βίντεο δημοσιοποίησε το MEGA. Δευτερόλεπτα πριν ...