ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Φωτιές" άναψε η αποκάλυψη των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών από την εφημερίδα "Δημοκρατία"

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα “δημοκρατία” τα πρακτικά στην επιτροπή ειδικών κρατούνταν «κανονικά με γραμματεία, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές».
Διαπιστώνει επίσης πως οι επιστήμονες αποφασίζουν επί… αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, φέρεται να κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις.

Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση.


Και για τις σχέσεις Τσιόδρα και άλλων επιστημόνων- μελών με τη κυβέρνηση και τους χειρισμούς του αναφέρει:

  • «Μια ακόμη διαπίστωση από την μελέτη των πρακτικών είναι ότι προκύπτουν διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα από πολλές επιλογές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου».

Στα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι στενότεροι συνεργάτες του Πρωθυπουργού φέρονται να διατυπώνουν εισηγήσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, τον προσανατολισμό των προτάσεων για τα μέτρα και το διαβόητο self testing.

Στην 176η συνεδρίαση «ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη» και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Αυτή ήταν η συνεδρίαση κατά την οποία η επιτροπή αποφάσισε την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών την επαναλειτουργίατων υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, την επαναλειτουργία των δημόσιων πάρκων, την τέλεση περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και τη δυνατότητα αλιείας με πλωτό σκάφος με κωδικό 6».

Στην 180η συνεδρίαση, σειρά να κάνει συστάσεις είχε ο Α. Σκέρτσος και ήταν αυτός που ενημέρωσε τους επιστήμονες για τον σχεδιασμό των self tests. «Αναφορικά με τον μαζικό ανιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ ο κ Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό ανιγονικό έλεγχο (self testing) καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας καθώς και η εκπαίδευση» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτικό.

Ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, φαίνεται να διαφωνεί μαζί με άλλους επιστήμονες σε μια σειρά μέτρων σχεδόν με το σύνολο των αποφάσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική και επιβεβλημένη η υποχρέωση του Υπουργού Υγείας και του Μεγάρου Μαξίμου να φέρουν το σύνολο των πρακτικών στη Βουλή, χωρίς βέβαια μια τέτοια κίνηση να εξασφαλίζει τη λογοδοσία οποιουδήποτε για την εξέλιξη της πανδημίας, τους χειρισμούς και της επιπτώσεις της στη κοινωνία και την οικονομία.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα πρακτικά επιβεβαιώνουν πως μοναδικός υπεύθυνος για το εξάμηνο λοκντάουν είναι ο κ. Μητσοτάκης

«Τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Δημοκρατία", επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση του.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της», προσθέτει.

Σημειώνει πως όμως «επιβεβαιώνει και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του». Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι περιμένει να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός «όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο».

 

ΚΚΕ: Η διαρροή των πρακτικών δείχνει ότι η κυβέρνηση ακούει τους επιχειρηματίες και όχι την επιτροπή

«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο, που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση. Και είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη διαχείριση της πανδημίας και τη δημοσίευση πρακτικών της επιτροπής».
«Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πρωτόκολλά» τους» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Ανοίγουν οι σχολές οδηγών - ΚΥΑ με διευκρινίσεις για τα υγειονομικά μέτραΕλλάδα

  Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου όλες οι σχολές οδηγών με τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού, τόσο για τη διενέργεια θεωρητικών όσο και πρακτι...

Προβληματίζουν τα «κορωνοπάρτι» στις πλατείες:  Σκέψεις για πρόωρο άνοιγμα της εστίασηςΕλλάδα

  Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο σε κυβέρνηση, όσο και σε ειδικούς για την  ανεξέλεγκτη πορεία που έχουν λάβει τα «κορωνοπάρτι»  στις πλατείες τόσο της Αθήνας, όσο και σε άλ...

Δερμιτζάκης σε ΣΚΑΪ: Δεν είναι κριτήριο η πίεση στα νοσοκομεία – Τι πρέπει να ανοίξειΕλλάδα

Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο καθηγητής...

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη:  Στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών ο μάρτυρας που μίλησε για δολοφονίαΕλλάδα

  Εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να μιλήσει στις αρχές, αλλά όχι στο Λιμενικό της Ερέτριας   Σήμερα το πρωί αναμένεται να παρουσιαστεί στο Τμήμα Ανθρω...

Δείτε πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Νήσων, τον Πειραιά και την ΑργολίδαΕλλάδα

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η επιδημειολογική εικόνα των νησιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 4 μόλις κρούσματα. Σ...