ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Covid 19: : Καμπανάκι για τους κάτω των 55 ετών – Σταδιακή υποχώρηση του δείκτη θετικότητας

Ο κορονοϊός επελαύνει, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά ψηλά, ο αριθμός των διασωληνωμένων τρομάζει και ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει τα σκαμπανεβάσματά του δείχνοντας μικρή μείωση τις τελευταίες ημέρες.


Και όλα αυτά ενώ υπάρχει αλλαγή του ηλικιακού γκρουπ που νοσηλεύεται στα νοσοκομεία, καθώς 1 στους 4 είναι κάτω των 55 ετών με την Βάνα Παπαευαγγέλου να χτυπά καμπανάκι κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Το πρόβλημα στη χώρα παραμένει με τους διασωληνωμένους να σπάνε κάθε ρεκόρ φτάνοντας τους 824, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.


Από τις 6 Μαρτίου λοιπόν ο δείκτης θετικότητας είναι καρφωμένος πάνω από το όριο κάτι το οποίο δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες δείχνει τάσεις υποχώρησης, αλλά αν υπάρξει χαλάρωση τότε θα πράγματα θα δυσκολέψουν και άλλο. Μετά από 65.209 διαγνωστικά τεστ το τελευταίο 24ωρο ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 4,70, αλλά  απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια ώστε να υποχωρήσει και άλλο. Το όριο πάντως των ειδικών είναι το 4 και η χώρα έχει πολλές μέρες να πέσει κάτω από αυτό προκειμένου να πάρει ανάσα. 

Το τελευταίο 24ωρο  μετρήσαμε 3.067 νέα κρούσματα και 91 νεκρούς με την Αττική να φλέγεται έχοντας 1.398 νέες μολύνσεις κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ακόμα υψηλά. 


«Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων»
«Τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης. Να μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε. Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων. των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων», τόνισε  κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου μη κρύβοντας την ανησυχία της. 

Παρότι έκανε λόγο για σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς, με 26.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, είπε πως «ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να μειώνεται και βρίσκεται σήμερα στο 5,3% , κάτι όμως που είναι αναμενόμενο, όσο αυξάνονται τα τεστ που γίνονται».

Εξήγησε επίσης ότι παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων ανά ημέρα είναι στις 2800, όταν κατά μέσο όρο διενεργούνται 54.000 τεστ ανά ημέρα.

«Επιδημιολογικά επιβαρυμένο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας»
Η ίδια πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένο, με 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε αρκετές περιοχές.

«Ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το ένα, στο 1,02. Μιλάμε για μία εύθραυστη ισορροπία. Τώρα που ο ιός είναι παντού, θα πρέπει να μην χαλαρώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δύο κύριες πηγές μετάδοσης είναι η ενδοοικογενειακή και οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. «Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο ιός καραδοκεί για να μας ξεγελάσει οπότε εμείς ξεχαστούμε» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως σε όλη τη χώρα -αυτή τη στιγμή – νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς με covid -19, ενώ καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία οι οποίες είναι 250 ανά ημέρα.


Ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει. Η ίδια είπε ότι θα συνεχίσει η πίεση αυτή να είναι παρούσα για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες, λέγοντας ότι «η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν υπάρχει σταθεροποίηση και μετά μείωση των νέων κρουσμάτων, χρειάζεται υπομονή για να δούμε μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Όπως εκτίμησε για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει πρόβλεψη και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και στον αριθμό των θανάτων.

 

Ποιες περιοχές προβληματίζουν
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ακόμα υπάρχουν περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος που προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς εμφανίζουν σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Η ίδια τόνισε ότι 1 στους 4 που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι νεότερος των 55 ετών. Επίσης παρατήρησε ότι στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών ανήκουν οι περισσότεροι διασωληνωμένοι και όχι στην ομάδα των υπερήλικων, τονίζοντας ότι αυτό δείχνει και τα οφέλη του εμβολιασμού στους γηραιότερους ανθρώπους στη χώρα μας.


Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι σήμερα στο 86% και πάνω από 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λέγοντας ότι τα κριτήρια για το ποιες θα ανοίξουν πρώτες είναι, αν αυτές αφορούν τους εξωτερικούς χώρους όπου η διασπορά φαίνεται να είναι πιο δύσκολη και δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε άλλες.

 

newsit.gr

Διαβάστε επίσης

18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών: Ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρουςΕλλάδα

Με ελεύθερη είσοδο στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους (που λόγω πανδημίας είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού οι οποίοι προς το παρόν λειτουργούν), θα γιορταστεί αύριο Κυριακή 18 Α...

Πλεύρης και Μαρκόπουλος κατά ΕΡΤ για το τραγούδι του Γραμμένου - Τι απαντούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤΕλλάδα

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, με αφορμή ένα τραγούδι που «υμνεί» τους κουκουλοφόρους κα...

Η άμεση λήψη μέτρων μπορεί να σώσει τα πλατάνια της Δυτ. Ελλάδας - Κινδυνεύει και «ο Πλάτανος του Παυσανία»Ελλάδα

«Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου έχει καταγραφεί και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, έχοντας πρ...

Ραγδαίες εξελίξεις για θάνατο Βαλυράκη: «Ήταν δολοφονία, είδα την επίθεση» λέει μάρτυραςΕλλάδα

«Είναι δολοφονία» ο θάνατος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη μάρτυρας που ότι τονίζει είδε με τα μάτια του τη στιγμή της δολοφονίας ενώ όπως τόνισε στο «Φως στο Τού...

Lockdown: Απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό» - Στόχος το «μαζικό άνοιγμα» από τις 10 ΜαΐουΕλλάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα νέα συζήτηση για τις υπερτοπικές μετακινήσεις – Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις και αυτό το Σαββατοκύριακο - Σε ποιους κλάδους θα είναι υποχρεωτικά τα ...

Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑΕλλάδα

Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα, 19 Απριλίου,  όπως είχε προγραμματιστεί,  με το εμβόλιο της Johnson Johnson,  μέχρι να υπάρξει νεότερη  ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Ορ...

Συνελήφθη 25χρονος για την επίθεση με καυστικό υγρό σε 25χρονη στην ΚυψέληΕλλάδα

Ένας 25χρονος, που συνελήφθη απόψε, φέρεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης με καυστικό υγρό σε συνομήλική του γυναίκα, που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακ...

Μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα στην Ακρόπολη Ελλάδα

Πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου (Λάκη) Σάντα θα τοποθετηθεί στη βόρεια κλιτύ, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακ...