ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική σύγκρουση για την ψήφο των ομογενών: Η ΝΔ, το "Όχι" του ΚΚΕ, ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Τσάγκρη

 

Η αιφνιδιαστική τροπολογία Βορίδη: «Όχι» λέει το ΚΚΕ - Χωριστές εκλογικές διαδικασίες ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να αποφύγει τον εφιάλτη του 2019 - Η συνέντευξη της Τζάκρη που έβαλε «φωτιά» στην Κουμουνδούρου

 
Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έντονων κοινοβουλευτικών ζυμώσεων ανοίγει η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει στην Βουλή νομοσχέδιο για την πλήρη διευκόλυνση της συμμετοχής των απόδημων ελλήνων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους με την άρση κάθε περιορισμού. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική υποκρισία και εμπαιγμό των απόδημων ελλήνων.

Επισημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση μιλώντας στα ομογενειακά ΜΜΕ υπόσχεται κατάργηση των αυστηρών περιορισμών για την συμμετοχή των απόδημων στις εθνικές εκλογές και την ίδια στιγμή στην Βουλή δίνει μάχη για την διατήρησή τους αποκλείοντας από την διαδικασία δεκάδες χιλιάδες ομογενείς. Παράλληλα, στελέχη της πλειοψηφίας θυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη ότι η ομογένεια κινητοποιείται από εθνικιστικά – ακροδεξιά δίκτυα. Απο την αλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση μιλα για νομοσχέδιο "πυροτέχνημα" και καλει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την δική του πρόταση που προβλέπει απρόσκοπτη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές
 
 
Τα κουκιά

 
Πάντως, από τις πρώτες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Βουλή, διαφαίνεται ότι θετικά προσεγγίζουν την νομοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία οι ΚΟ ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών. Επίσης, κατά των προωθούμενων αλλαγών εμφανίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25.

Το άθροισμα των τριών κομμάτων οδηγεί σε πλειοψηφία 190 βουλευτών, ωστόσο σύμφωνα με το Σύνταγμα για την έγκριση αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Η συνέντευξη της Τζάκρη που έβαλε «φωτιά» στην Κουμουνδούρου

 
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προαναγγέλλοντας την νομοθετική πρωτοβουλία υπογράμμισε πως εκφράζει την αφετηριακή επιθυμία της κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι «δεσμεύσεις που παρείχε η βουλευτής και αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη με συνέντευξη της σε εφημερίδα της ομογένειας για άρση των «άδικων, υποτιμητικών και αχαρακτήριστων αυτών περιορισμών» όπως τους κατονόμασε». Όπως υποστήριξε ο ίδιος οι ψήφοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αρκούν για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξει εμπράκτως ότι σέβεται τον απόδημο ελληνισμό.

Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης της κυρίας Τζάκρη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» έχει ως εξής:

- «Ε.Κ.»: Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού θεωρούνται αδικία από μεγάλη μερίδα των ομογενών. Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε στο ενδεχόμενο άρσης τους;

- Θεοδώρα Τζάκρη: Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής «ελίτ» που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία.

 
Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν με τον νόμο του 2019 και επιχειρεί σήμερα να καταργήσει η κυβέρνηση προβλέπουν ότι οι έλληνες του εξωτερικού θα μετέχουν στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους υπο την προϋπόθεση ότι την τελευταία 35ετία θα έχουν διαμείνει τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα και θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση εντός του εκλογικού ή του προηγούμενου έτους.

Η νομοθέτησή τους κρίθηκε τότε απαραίτητη καθώς αποτελούσαν προαπαιτούμενο από το ΚΚΕ για την θετική του ψήφο – και άρα την επίτευξη 200+ ψήφων – μιας και ο Περισσός επιθυμούσε την εισαγωγή κριτηρίων απόδειξης κοινωνικών και οικονομικών δεσμών των απόδημων με την Ελλάδα.

Η συνέντευξη της κυρίας Τζάκρη και η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών να φέρει νομοσχέδιο στην Βουλή προκάλεσε αμηχανία στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρχικά, η Κουμουνδούρου επιχείρησε να μιλήσει για διαστρέβλωση των δηλώσεων της βουλευτού του ενώ σε μια απόπειρα ρελάνς προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλες εκλογές ελλήνων εσωτερικού και ελλήνων εξωτερικού με την ψήφο των δεύτερων να μην προσμετρούνται στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Πρόκειται ωστόσο για πρόταση που είχε απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων το 2019 καθώς θεώρησαν απαράδεκτο την μη προσμέτρηση της ψήφου πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος αν βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Ο εφιάλτης του 2019

Σε κάθε περίπτωση στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσαν ότι ανοίγει ξανά ο πολιτικός εφιάλτης του 2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπο καθεστώς πολιτικής απομόνωσης - μιας και τότε ήταν το μόνο κόμμα που αρνούταν να διευκολύνει τους απόδημους έλληνες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος - αναγκάστηκε τελικά να υπερψηφίσει το τελικό κείμενο που ήταν αποτέλεσμα συναίνεσης και υποχωρήσεων της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Υπο αυτά τα δεδομένα βουλευτές της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή αποσκοπεί στην πολιτική έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που δεν θέλει να ψηφίσουν οι έλληνες του εξωτερικού. Οι ίδιοι ωστόσο, εξηγούν με ανακούφιση ότι αυτή τη φορά το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να βρει τους 200 βουλευτές για άρει τα σχετικά εμπόδια καθώς το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει με τις προωθούμενες αλλαγές.

Μ. Βορίδης: ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων. Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού». Ο ίδιος με παρέμβασή του στην Βουλή εξήγησε ότι η αφετηριακή θέση της ΝΔ είναι υπερ της απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς συμμετοχή των απόδημων ελλήνων στην εκλογική διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και πως ο νόμος του 2019 ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών προκειμένου να επιτευχθεί η Συνταγματική συναίνεση. «Η κα Τζάκρη στην συνέντευξή της μας είπε ότι οι περιορισμοί που μπήκαν είναι άδικοι και υποτιμητικοί. Συμφωνούμε και γι αυτό φέρνουμε το νομοσχέδιο καθώς με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την πλειοψηφία. Όμως, έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τι μας λέει; Μας λέει ότι οι περιορισμοί είναι άδικοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι περιορισμοί είναι δίκαιοι στην πρόταση της κυβέρνησης. Σοβαρά; Ποιος τα ακούει αυτά; Καταλαβαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας σας. Λέτε όχι λοιπόν. Πείτε το καθαρά και μην ψαρεύετε σε θολά νερά. Η θέση του ΚΚΕ είναι καθαρή. Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση. Με εσάς τι να αντικρούσουμε. Εχετε μη θέση».

Κόντρα στην Βουλή

Η συζήτηση για την ψήφο των απόδημων μεταφέρθηκε και στο κοινοβούλιο κατά την συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εσωτερικό έλεγχο του Δημοσίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την νομοθετική πρωτοβουλία και κατηγόρησε για στρεψοδικία και διαστρέβλωση τον υπουργό.

Ο ίδιος παρέπεμψε και στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος σύμφωνα με την οποία: «Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».

ΚΙΝΑΛ προς ΣΥΡΙΖΑ: Αφήστε τις υποκρισίες

Από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη είπε «η κα Τζάκτη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό είπε ρε παιδία πως μπορούμε να διαβάζουμε αλλιώς τις λέξεις.

Οι περιορισμοί μπήκαν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κομμάτων και να πιάσει το νομοσχέδιο τις 200 ψήφους που προβλέπει Σύνταγμα

Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση γιατί από τότε ζητάγαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό.

Η υποκρισία σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να εκφράζει καμία παράταξη. Είναι υπερεθνικό θέμα που έχει μεγάλης αξίας δημοκρατικό πρόσημο. Να συζητήσουμε για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις».

ΚΚΕ: Λαγός της κυβέρνησης η Τζάκρη

Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε «ανακύπτει θέμα με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ/ Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία έρχεται η κα Τζάκρη – όχι τυχαία καθώς είναι υπεύθυνη αποδήμου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ - και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη και ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων. Προφανώς η κα Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της ΝΔ και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στην Βουλή πριν λίγοι καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτακη και Τσίπρα».

Τέλος, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του διαφωνούσε με τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπόγεια ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που θέτει τους αυστηρούς περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων εγκρίθηκε το 2019 με ευρύτατη συναίνεση.

Η αρχική πρόταση της ΝΔ προέβλεπε την ελεύθερη συμμετοχή όλων των ελλήνων του εξωτερικού στην εξ αποστάσεως διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τότε υπερ της αρχικής πρότασης εκφράστηκαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διαμορφώνοντας πλειοψηφία 190 βουλευτών. Ωστόσο, η έγκριση των αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών. Υπο αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση αναζήτησε συναινέσεις με το ΚΚΕ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην πρόταση για δύο χωριστές εκλογικές διαδικασίες, ελλήνων του εσωτερικού και εξωτερικού. Η συναίνεση του Περισσού αποσπάστηκε με την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών. Τότε το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια – όπως είναι η ύπαρξη φορολογικής δήλωσης και η ελάχιστη παραμονή στην χώρα την τελευταία 35ετία - για την εξακρίβωση των κοινωνικών και οικονομικών δεσμών των ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα.
protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Νομοσχέδιο για εργασιακά: Όλες οι άδειες σε πατέρες, οι γονικές άδειες, το ευέλικτο ωράριο και η προστασία από απολύσειςΕλλάδα

Άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονικές άδειες, ευέλικτο ωράριο και απουσία από την εργασία λόγω ανωτέρας βίας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με τις εργασιακές αλλαγές που θα κατατεθεί σ...

Παγώνη -ΣΚΑΪ: Σχετική ανοσία προς τέλος Ιουνίου- Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά έξωΕλλάδα

Για το σχέδιο σε σχέση με το Πάσχα στο χωριό, την ανοσία, το μοντέλο των self test και τους εμβολιασμούς μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειρα...

Πρεμιέρα στο Μόντε Κάρλο για τον Τσιτσιπά απέναντι στον πολύ επικίνδυνο ΚαράτσεφΕλλάδα

  Στη μάχη του Μόντε Κάρλο μπαίνει το μεσημέρι της Τρίτης (13/04, 15:00) ο Στέφανος Τσιτσιπάς και με το... καλημέρα θα έχει δύσκολη αποστολή απέναντι στον ανερχόμενο, Ασλάν Καράτσε...

Self test: Μετά τα σχολεία επεκτείνονται απο Δευτέρα σε εργαζόμενους λιανεμπορίου, delivery και μεταφορέςΕλλάδα

Πετυχημένο ήταν το άνοιγμα των σχολείων με τους μαθητές των λυκείων να επιστρέφουν στις τάξεις έχοντας κάνει τα απαραίτητα πλέον self test. Η επιστροφή στα θρανία έγινε με όλα τα α...

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson -Πότε ανοίγει το πρόγραμμα για 50άρηδες και ευπαθείςΕλλάδα

Ένα ακόμη «όπλο» στον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς θα έχει στα χέρια της από την Τετάρτη η κυβέρνηση καθώς έρχονται οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson Johnson...

Lockdown: Πάσχα στο χωριό με self test θέλει η κυβέρνηση - Πότε αποφασίζουν οι επιστήμονεςΕλλάδα

  Υπέρ της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης στους ειδικούς - Το βασικό σενάριο για την έξοδο από τους νομούς - Επέκταση των self te...

AstraZeneca: Περιστατικά θρόμβωσης μόνο μετά την πρώτη δόση, κανένα μετά τη δεύτερηΕλλάδα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια περιστατικά τα οποία παρατηρούνται μετά τον εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca και μόνο μετά ...

Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για την άρση των περιορισμών στους εκλογείς εξωτερικούΕλλάδα

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλ...