ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιώργος Καραϊβάζ: "Πρόβα" της δολοφονίας του εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.- Στο μικροσκόπιο το υλικό των καμερών

Η εξιχνίαση της στυγνής δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ που σόκαρε το πανελλήνιο το μεσημέρι της Παρασκευής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ. Στο μικροσκόπιο έχει μπει το βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες σπιτιών και καταστημάτων στη γειτονιά όπου διέμενε ο γνωστός δημοσιογράφος στον Άλιμο. «Ξεσκονίζεται» δε το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και δείχνει τους δύο δράστες πάνω στο δίκυκλο λίγο πριν εκτελέσουν τον Καραϊβάζ.

Στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής ερευνούν σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ακόμη και «πρόβες» δολοφονίας, «δοκιμές» ή και απόπειρες εξόντωσης του Γιώργου Καραϊβάζ που δεν πέτυχαν τις προηγούμενες ημέρες.

«Το υλικό που θα συλλέξουμε αναμένεται να είναι πολλά… terabyte. Μέσα από αυτό θα εξετάσουμε ύποπτες κινήσεις οχημάτων, πεζών κοντά στην κατοικία του αστυνομικού ρεπόρτερ αρκετές ημέρες πριν από τη δολοφονία του» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση. Εκτιμούν ότι οι δολοφόνοι είχαν παρακολουθήσει τον δημοσιογράφο τις προηγούμενες ημέρες, είχαν χρονομετρήσει τη διαδρομή του από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν έως το σπίτι του και ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή για να στήσουν τη φονική ενέδρα. Είναι σχεδόν βέβαιοι πως είχαν κάνει «προσομοιώσεις» της δολοφονίας, δεν αποκλείουν να επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ κάποια από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά για άγνωστους λόγους δεν είχαν πετύχει τον θανατηφόρο σκοπό τους.

Όπως υποστήριξε πάντως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «είμαστε στη φάση συλλογής στοιχείων και πληροφοριών, δεν είναι ώρα για πρόωρες εκτιμήσεις», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως «ό,τι καλύτερο υπάρχει από πλευράς αξιωματικών, ερευνά την υπόθεση και εργαζόμαστε όσο το δυνατό εντατικότερα, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για το αν έχει αποδώσει στοιχεία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, απάντησε πως «οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να αναφερθούμε στις πτυχές της έρευνας».

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Βίντεο ντοκουμέντο των δύο εκτελεστών

Την Κυριακή είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο ντοκουμέντο με τους δύο εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται τα δύο άτομα πάνω στο μαύρο σκούτερ να πλησιάζουν στο σπίτι του δημοσιογράφου το μεσημέρι της Παρασκευής. Είναι περίπου πέντε λεπτά πριν βάλουν σε εφαρμογή το δολοφονικό τους σχέδιο. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται ο οδηγός της μοτοσικλέτας να φοράει άσπρο κράνος, μαύρο μπουφάν και τζιν παντελόνι. Ο συνεπιβάτης, που φέρεται να ήταν και ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ, φοράει μαύρο σκούφο, μαύρη μάσκα κατά του κορονοϊού, άσπρο μπουφάν, χακί στρατιωτικό παντελόνι και φαίνεται να φοράει γάντια. Το βίντεο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας περίπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του αστυνομικού συντάκτη, λίγο πριν επιστρέψει στο σπίτι του από το κανάλι όπου εργαζόταν. Από το βίντεο φαίνεται πως οι δράστες δεν τον ακολουθούσαν μέχρι να φτάσει στο σπίτι του ο δημοσιογράφος, είναι άρα είναι πολύ πιθανό το σενάριο να υπάρχει και μια άλλη ομάδα που ακολουθούσε τον Γιώργο Καραϊβάζ μέχρι να φτάσει στο σπίτι του και ενημέρωνε τα άτομα που εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου.

Ως εκ τούτου, οι δράστες μάλλον περίμεναν σήμα από κάποιον συνεργό τους ή κάποιο τηλεφώνημα ότι ο στόχος τους έχει φτάσει και έχει παρκάρει έξω από το σπίτι τους. Εξάλλου, το σκουτεράκι φαίνεται πως έχει έρθει από άλλο σημείο, και όχι από δρόμο από τον οποίο κατέληξε στο σπίτι του ο δημοσιογράφος. Το σπίτι του θύματος είναι σε παράλληλο δρόμο από αυτόν που δείχνει το βίντεο και είναι πιθανό να είχε ακολουθήσει άλλο δρομολόγιο για να φτάσει στο σπίτι.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο από το MEGA:

«Η υπόθεση ίσως κρύβει κάτι πολύ βαρύ»

Υπάρχει οπτικό υλικό 300 μέτρα από το σημείο της εκτέλεσης όπου φαίνονται οι δύο δράστες, χωρίς βέβαια να είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά τους, αλλά φαίνεται καθαρά το παλιό μαύρο σκούτερ που χρησιμοποίησαν για να αφαιρέσουν τη ζωή του Γιώργου Καραϊβάζ τόσο αποτρόπαια, είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρ. Αστυνομικών Ν/Α Αττικής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υπόθεση ίσως κρύβει κάτι πολύ βαρύ. «Οι δολοφόνοι ήταν επαγγελματίες. Τον βρήκαν οι 10 από τις 13 σφαίρες, ή είναι εκδίκηση ή ήθελαν να του κλείσουν το στόμα. Το ατού μας αυτήν τη στιγμή είναι οι μάρτυρες, αλλά εξετάζουμε υλικό από πολλές μέρες πριν», είπε και πρόσθεσε πως «θα βρούμε τις απαντήσεις».

Όπως είπε, εξετάζεται αν υπήρχε και ομάδα υποστήριξης, όπως και το κατά πόσο διέφυγαν με το σκούτερ ή το έκρυψαν κάπου εκεί κοντά και διέφυγαν με κάποιο ημιφορτηγό. «Ψάχνουμε το σκούτερ, κάπου εκεί κοντά σε αποθήκη ή γκαράζ ενώ εξετάζουμε υλικό από κάμερες μέρες πριν» είπε και εξήγησε ότι οι δράστες μπορεί να τον παρακολουθούσαν μέρες πριν και να είχαν πάει ξανά στο σημείο, αλλά να μην τους δόθηκε η ευκαιρία να πυροβολήσουν. «Όλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο, είναι μια δύσκολη περίπτωση. Αν δεν είναι τρομοκρατικό χτύπημα είναι συμβόλαιο θανάτου. Η υπόθεση κρύβει κάτι πολύ βαρύ και ίσως έχει «ουρά» από πίσω, θα τη φτάσουμε ως το τέλος» είπε. Επίσης είπε ότι είναι περίεργο γιατί προχώρησαν εκείνη τη στιγμή στην εκτέλεση, ενώ υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες. «Αυτό δείχνει ότι κάτι τους πίεζε, πήραν την εντολή να κινηθούν γρήγορα, ήθελαν να κλείσουν γρήγορα το στόμα του Γιώργου, κάτι τους πίεζε χρονικά» είπε.
Τις αναρτήσεις του και τις υποθέσεις που χειριζόταν ερευνούν οι αρχές

Συνεχίζονται οι έρευνες τις αστυνομίας για να εντοπιστούν οι δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Οι έμπειροι αξιωματικοί της ασφάλειας αναζητούν τo κίνητρο των εκτελεστών του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στις υποθέσεις που ερευνούσε τελευταία ο γνωστός δημοσιογράφος, αλλά και στις αναρτήσεις του, καθώς ίσως εκεί κρύβεται η απάντηση για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του. Ο Γιώργος Καραϊβάζ σε αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα που αρθρογραφούσε, μιλούσε για σοκαριστικές δολοφονίες, εκτελέσεις, συμβόλαια θανάτου. Τα τελευταία χρόνια ο γνωστός αστυνομικός συντάκτης είχε κάνει μια σειρά αποκαλύψεων για δολοφονίες που είχαν να κάνουν με το κύκλωμα της νύχτας γεγονός. Οι έμπειροι συνάδελφοί του στρέφουν εκεί τις υποψίες τους για το ποιοι τον ήθελαν νεκρό.

«Δε θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου»

"Και όσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά ακόμη και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου" είχε γράψει ο Γιώργος Καραϊβάζ την 1η Ιουλίου στο site του.

«Είχα δεχθεί τηλεφωνικά απειλές»

Μόλις δύο ημέρες μετά, στις 3 Ιουλίου, ο γνωστός δημοσιογράφος σε κείμενό του ανέφερε πως δέχτηκε απειλές τηλεφωνικά. «Κατόπιν όλων αυτών, επιδίωξα και πέτυχα συνάντηση με την καρδιά της κοιτίδας, άτομο από το οποίο πολύ πρόσφατα είχα δεχτεί τηλεφωνικά έμμεσες προειδοποιήσεις απειλητικού περιεχόμενου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη διαπλοκή του … με όλο το επιφανές συνονθύλευμα για το οποίο πολλάκις έχουμε γράψει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχιζε στην ίδια ανάρτηση λέγοντας τα εξής: «Ανοίγουμε παρένθεση για να διευκρινίσω πως στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, τον είχα ενημερώσει και για τη διεύθυνση της κατοικίας μου, προκειμένου να μην χάσουν χρόνο, αλλά κυρίως, για να μην … κουράζονται».
«Έμαθα να ζω με τη μομφή»

Τέσσερις μήνες πριν την εν ψυχρώ δολοφονία του, στις 10 Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε γράψει στο site του: «Έκτοτε, έμαθα να ζω με την μομφή. Και ξέρετε κάτι; Δεν με ένοιαζε, ούτε και με νοιάζει. Οι υπογραφές στα κείμενα και οι τίτλοι των εφημερίδων ή των σάιτ, ήταν η καλύτερη απόδειξη πως είχα γίνει στόχος του νόμιμου παρακράτους. Μεγαλύτερη τιμή δεν θα μπορούσα να επιδιώξω».

Διαβάστε επίσης

 Θεσσαλονίκη : Εργαζόμενοι του Δήμου στην καθαριότητα βρήκαν και παρέδωσαν τσάντα με 1.000 ευρώΕλλάδα

Δύο εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που βρήκαν τσάντα με χρήματα και προσωπικά αντικείμενα και τα επέστρεψαν στην ιδιοκτήτρια τους, ευχαρίστησε σήμ...

Παρέμβαση εισαγγελέα για διασπορά κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη – «Αρνητής ιερέας στο στόχαστρο των αρχών»Ελλάδα

Ανησυχία στη βόρεια Ελλάδα μετά από δημοσίευμα που θέλει συρροή κρουσμάτων σε χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης το οποίο σχεδόν εφάπτεται στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. ...

Πέθανε ο Θεόφιλος Ψαραδέλλης – Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη “17 Νοέμβρη”Ελλάδα

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών άφησε το βράδυ της Κυριακής ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”. Ο Ψαραδ...

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Πώς έμαθε η σύζυγός του για τον θάνατό τουΕλλάδα

Σπαρακτικές σκηνές περιέγραψε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, όταν την Παρασκευή προσπαθούσε να μ...

Γιάννος Παπαντωνίου: Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί για την υπόθεση των φρεγατών - "Ζητώ δικαίωση και μια συγγνώμη"Ελλάδα

Προθεσμία για τις 22 Απριλίου ζήτησε και πήρε προκειμένου να απολογηθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός κλήθηκε σήμερα σε συμπληρωματική απολογία σχετικά με το ξέπλυμα των ...

Τζανάκης: Οι 500 θετικοί που ανιχνεύτηκαν με self tests, θα μας έδιναν έως 8.765 νέα κρούσματαΕλλάδα

Στη σημασία του εργαλείου των self tests με τη διενέργεια των οποίων ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των λυκείων όλης της χώρας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο...

Κανέλλη για δολοφονία Καραϊβάζ: Δεν έχω κοιμηθεί, είμαι συντετριμμένηΕλλάδα

Για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στον Άλιμο λίγο πριν μπει στο σπίτι του μίλησε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τονίζοντας πως δε...

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτης μπήκε σε σπίτι για να κλέψει και… τον πήρε ο ύπνοςΕλλάδα

Στη σύλληψη ενός 23χρονου από το Μαρόκο προχώρησαν το πρωί της Κυριακής αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων στη Θεσσαλονίκη. Ο 23χρονος διαρρήκτης το βράδυ του Σ...