ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για σεξουαλικές κακοποιήσεις από τον πρώην πρέσβη

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας έπειτα από δικαστική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενη, η οποία κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας Φράνκλιν Γκονζάλες.

Την άδεια να προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου που αφορά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η άδεια ζητήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ώστε να προχωρήσει η κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα σε κινητά και ακίνητα, με τον όρο όμως να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της κατά τα διεθνώς ισχύοντα.

Η κατάσχεση αφορά σε υπόθεση πρώην εργαζόμενης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, η οποία μαζί με άλλες υπαλλήλους φέρεται να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και έχει δικαιωθεί από Μονομελές Πρωτοδικείο, που της επιδίκασε αποζημίωση.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Σημειώνεται ότι πέντε γυναίκες είχαν κάνει καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Τρεις εξ αυτών απολύθηκαν. Η μία, που είχε κινηθεί νομικά, η Ξένια Μπουζαρανίδου, δικαιώθηκε από ελληνικό δικαστήριο τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν είχε εκτελεστεί, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπέγραφε για να αποζημιωθεί.

Σήμερα δόθηκε το «πράσινο φως» και το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε την άδεια να προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα.

Μία δεύτερη γυναίκα, η Σ.Μ., έχει κινηθεί και αυτή νομικά, αλλά η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί, καθώς έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία.

 

Σεφ κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας
Πρόσφατα, σε σοβαρές καταγγελίες για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες, προχώρησε η Ξένια Μπουζαρανίδου, σεφ της πρεσβείας εκείνη την περίοδο.

Η κυρία Μπουζαρανίδου κατήγγειλε, επιπλέον, ότι πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ τής ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Μιλώντας στο Mega, η κ. Μπουζαρανίδου εξιστόρησε όλα τα περιστατικά από το 2012 και μετά, όταν ο Φράνκλιν Γκονζάλες ανέλαβε πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

«Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων τεσσάρων γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει» τόνισε, και πρόσθεσε ότι ο τότε πρέσβης έμπαινε στους χώρους εργασίας φορώντας μόνο τα εσώρουχά του και προσπαθούσε να την απομονώσει.

«Είχα την ατυχία, επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου επτά χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου», πρόσθεσε.


ΝΔ: Δυσώδης υπόθεση, προσπάθεια συγκάλυψης από ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα
Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «δυσώδη υπόθεση» και για προσπάθεια συγκάλυψής της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, η ΝΔ επικαλείται τη μαρτυρία του θύματος βιασμού ότι πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ -που δεν κατονόμασε -της ζήτησε «να δείξει πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά».

«Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής “πολιτική ωριμότητα”», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

 

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο, οι πρόσφατες καταγγελίες της έρχονται να προσθέσουν ερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα αλλά και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτός της γνωστής επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον Ν. Μαδούρο στην οποία ανέφερε ότι “μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα” για να μην πληγεί η αριστερά, το θύμα βιασμού κατήγγειλε κι ότι “υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά”. Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής “πολιτική ωριμότητα”.


ΥΓ. Έχουν περάσει μέρες δίχως να μάθουμε ποιο ήταν το στέλεχος που ζητούσε σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι θα πρωτοστατεί σε αναρτήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών».

 

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/katashesi-stin-presbeia-tis-benezoyelas-gia-sexoyalikes-kakopoiiseis-apo-ton-proin-presbi

 

Διαβάστε επίσης

Σκληρή απάντηση Καραμανλή στον Σημίτη: Η Συμφωνία του Ελσίνκι αμφισβητούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας!Ελλάδα

Αιχμηρή απάντηση στον Κώστα Σημίτη για τα περί "χαμένης ευκαιρίας" αναφορικά με την περιβόητη Συμφωνία του Ελσίνκι, έδωσε ιο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.  «Για να πούμε τα...

Έγκλημα στον Ερυθρό Σταυρό: Αποτύπωμα στον αναπνευστήρα «πρόδωσε» τον ασθενή που σκότωσε τον 77χρονο  Ελλάδα

Συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ σχετικά με το απίστευτο έγκλημα που έγινε σε θάλαμο νοσηλευομένων από κορωνοϊό στον Ερυθρό Σταυρό, και οδήγησε σε θάνατο 77χρόνο, έπειτα από απο...

Στον εισαγγελέα το αίτημα Φουρθιώτη για διαπίστευσή του ως κοινοβουλευτικού συντάκτηΕλλάδα

Οι Υπηρεσίες της Βουλής, δια του Γενικού Γραμματέα της, διαβίβασαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το αίτημα -με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα- του Μαινάνδρου-Γεω...

«Γρίφος» οι μετακινήσεις για το Πάσχα: Λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις – Από τι θα εξαρτηθούνΕλλάδα

«Γρίφο» αποτελεί για την ώρα το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα και εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και το πώς θα έχ...

Αποκάλυψη Κουρουμπλή: Ο Βενιζέλος μου ζήτησε να ψηφίσω το μνημόνιο για να πάρει το ΠΑΣΟΚ από τον ΠαπανδρέουΕλλάδα

  Την καταγγελία του Μιχάλη Καρχιμάκη περί υπονόμευσης του Γιώργου Παπανδρέου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο επιβεβαίωσε σήμερα με ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha ο βουλευτής του ...

Την ερχόμενη Τρίτη οι πρώτοι μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Ν. ΠαππάΕλλάδα

Με διαδικαστικά θέματα, και πιο συγκεκριμένα με τον καθορισμό των προσώπων που θα κληθούν ως μάρτυρες, απασχολήθηκε στη σημερινή συνεδρίασή της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή πρ...

ΟΛΜΕ: Η κυβέρνηση εμπαίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς- Το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε είναι το self-testΕλλάδα

«Το Νοέμβριο τα σχολεία έκλεισαν με τα κρούσματα να κυμαίνονται γύρω στις 2.000 ημερησίως και τώρα το ΥΠΑΙΘ προσπαθεί πάση θυσία να τα ανοίξει, πιέζοντας την επιτροπή των λοιμωξιολ...