ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς κατέληξε ένα κράτος να διαθέτει 14 αστυνομικούς για να φυλάνε τον Φουρθιώτη!

Με αφορμή το σχεδόν τραγελαφικό αυτό επεισόδιο είναι αφορμή να λυθεί επιτέλους το αδιαφανές και χρόνιο ζήτημα της φύλαξης των επωνύμων.

 

Ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη στη LiFo

 

 

Tο πρόβλημα των καταχρηστικών χαρακτηρισμών πολλών προσώπων ως “στόχων”, προκειμένου να έχουν δωρεάν φύλαξη από την Ελληνική Αστυνομία, είναι, εδώ και χρόνια γνωστό και άλυτο, καθώς δεν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση για να το λύσει. Η είδηση όμως ότι μάνατζερ-τηλεπωλητής- τηλεπαρουσιαστής trash εκπομπών έχει στη διάθεση του 14 αστυνομικούς και οχήματα, την ώρα που οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη εν μέσω πανδημίας, ήταν τουλάχιστον εξοργιστική και με κανέναν τρόπο υπερασπίσιμη. Για αυτό και το υπουργείο “Προστασίας του Πολίτη” απέσυρε τελικά τους αστυνομικούς (μάλλον όχι όλους) μετά την κατακραυγή, αφού όμως πρώτα επιχείρησε να αγνοήσει το θέμα και μετά να το διαψεύσει. Όταν η διάψευση δεν έγινε πιστευτή, αναγκάστηκε να το παραδεχθεί δια της απόσυρσης, χωρίς ωστόσο να λογοδοτήσει, χωρίς να παραιτηθεί κανείς και χωρίς καμία συνέπεια για κανέναν. 

 

Τα γεγονότα και οι αντιδράσεις
Στις 23 Μαρτίου ο αντιδήμαρχος της Ραφήνας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στο facebook υπηρεσιακά έγγραφα του υπουργείου με τη διαταγή προς  αστυνομικά τμήματα διαφόρων δήμων να φρουρούν σε 24ωρη βάση τον εν λόγω παρουσιαστή που αναφέρεται ως “δημοσιογράφος”.  Το θέμα πήρε αμέσως ευρεία δημοσιότητα και κυριάρχησε στα social media.  Την επόμενη μέρα, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την κριτική της αντιπολίτευσης,  η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε μία ανακοίνωση επιχειρώντας να διαψεύσει την αποκάλυψη, αλλά χωρίς να διαψεύσει τίποτα συγκεκριμένα : “Σχετικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων, ενημερώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”. 

 

 

Ο  αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, επανήλθε  με ανακοίνωση του απευθύνοντας  ερώτηση προς την κυβέρνηση για το αν “Ισχύει ότι έχουν παραχωρηθεί 14 αστυνομικοί για φύλαξη του κ. Φουρθιώτη και μάλιστα στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής με καθημερινές κλοπές, με υποστελεχωμένα τα αστυνομικά τμήματα σε βαθμό που να μην βγαίνουν ούτε οι τυπικές βάρδιες”. 

 

Λίγες μέρες μετά ακολούθησε η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής οι οποίοι με ανακοίνωση τους αναφέρθηκαν  κι αυτοί στην “αστυνομική φύλαξη τηλεοπτικού προσώπου ο οποίος σε αλλεπάλληλες πολύωρες εκπομπές του τόνιζε ότι δικαιούται πλήρους αστυνομικής προστασίας όλο το 24ωρο”, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις αποκαλύψεις. 

 

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του ζητήματος της φύλαξης στόχων, όπως  ανέφεραν, έχουν μεταφερθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από αντιπροσωπεία της Ένωσης τους και τον Πρόεδρο της  κ. Τσουμάνη Κωνσταντίνο.  “Πολλές φορές η σχετική Απόφαση είναι προφορική επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν δεν είναι ίδια πολιτισμένης Πολιτείας…”. 

 

 

Στις 31 Μαρτίου η Αστυνομία, παρότι είχε διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα περί φύλαξης, απέσυρε τελικά τους αστυνομικούς που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη του τηλεπαρουσιαστή trash εκπομπών. Οι συνεργάτες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διέρρεαν στον τύπο ότι αυτό έγινε “μετά από παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που έδωσε τη σχετική εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη, για να ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή να επαναξιολογήσει την απόφαση διάθεσης αστυνομικής φρουράς”. 

 

Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ όμως λένε ότι όταν πέρασαν 4 μέρες από την αποκάλυψη για την οποία είχε στο μεταξύ λάβει γνώση και το Μέγαρο Μαξίμου, και το υπουργείο “ποιούσε την νήσσαν” ήταν ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού που τηλεφώνησε στον υπουργό και ζήτησε να του πάρουν την φρουρά. Το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε επίσης να γίνει πλήρης καταγραφή των προσώπων στους οποίους έχει διατεθεί φύλαξη από την Ελληνική Αστυνομία και να σταλεί στο Μαξίμου εντός δύο ημερών. 

 

Όταν όμως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αρκούν για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις γειτονιές και στα αστυνομικά τμήματα, όταν δεν αρκούν για την επιτήρηση των μέτρων για την πανδημία και όταν κουβαλάς την αποτυχία της απόδρασης του χρυσαυγίτη Παππά,  δεν μπορεί το κράτος να διαθέτει 14 αστυνομικούς για να φυλάνε χωρίς επαρκή αιτιολογία τηλεπερσονες περιθωριακών εκπομπών


Ο λόγος που είχε επικαλεστεί ο Φουρθιώτης για να απαιτήσει φύλαξη, ήταν ένα συμβάν τον περασμένο Αύγουστο όταν, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, κάποιοι τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στο σπίτι του στην Εκάλη, με αποτέλεσμα να καεί ένα  φυλάκιο που έχει βάλει απ΄έξω. Ενας δεύτερος λόγος ήταν μία έκρηξη στο πάρκινγκ του σταθμού «Ε», στο αυτοκίνητο συνεργάτη της εκπομπής του. 

 

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης σε ανακοίνωση του δήλωσε ότι “το θέμα δεν είναι η προστασία ενός γνωστού τηλεπαρουσιαστή, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι δικαιολογημένη. Το θέμα είναι ότι με την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, κανείς από εμάς δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για ένα θέμα δημοσίου συμφέροντος. Η απόφαση να αποσυρθεί η πολυπληθής φρουρά του συγκεκριμένου αποτελεί, φυσικά άμεση παραδοχή του λάθους”.

 

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Γιώργος Καμίνης είχε απευθύνει και κοινοβουλευτική ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια και τον αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν στη συνοδεία ασφαλείας “επίσημων και ευπαθών στόχων” όπως λέγεται.

 

“Η απάντηση στην ερώτησή μου ήταν απροσδόκητα φοβική” δήλωσε. “Με μια σαθρή νομική αιτιολόγηση, το υπουργείο ισχυρίστηκε πως τέτοιου είδους πληροφορίες είναι απόρρητες για εμάς τους πληβείους. Έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν μάλιστα, στην απάντησή τους, ένα πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1981 (!!), το οποίο παρουσίασαν ως “Γνωμοδότηση”. Κείμενο που αφενός δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και αφετέρου στερείται κανονιστικής ισχύος. Επανήλθα, με δεύτερη ερώτηση, τον Μάρτιο του 2020, ζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες. Η πολιτικά εξοργιστική απάντηση του υπουργείου ήταν ακόμη χειρότερη : του τύπου “τα στοιχεία που ζητάτε είναι απόρρητα διότι είναι απόρρητα”. Είναι σαφές, από τις αποκαλύψεις των ημερών, ότι γύρω από τη διάθεση αστυνομικών σε ευπαθείς και επίσημους στόχους επικρατεί απαράδεκτη αδιαφάνεια, η οποία γίνεται ανεκτή, για να μην πω ότι εκπορεύεται, από το ίδιο το υπουργείο. Η αδιαφάνεια, με τη σειρά της, φέρνει βεβαίως διαφθορά” είπε.

 

Ποιος είναι ο Φουρθιώτης και η στενή σχέση με τον Βρυώνη 
Ο Μένιος Φουρθιώτης είναι ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα “μεσημεριανάδικα” μικρών τηλεοπτικών σταθμών, άλλοτε ως παρουσιαστής trash εκπομπών, άλλοτε ως πωλητής τηλεμάρκετινγκ, ενώ στο παρελθόν είχε γίνει γνωστός ως “μάνατζερ” του μοντέλου Τζούλια Αλεξανδράτου. Η καριέρα του έχει συνδεθεί με τον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη ( EPSILON TV) που οποίου ήταν στενός συνεργάτης και για τον οποίο έχουν γραφτεί κατά καιρούς αρκετά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, αλλά παρόλα αυτά παραμένει στο απυρόβλητο. 

 

Το κανάλι Epsilon TV (πριν πουληθεί στον Σαββίδη) στο οποίο “σταδιοδρόμησε” ο Φουρθιώτης, ανήκε τυπικά στην εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική ΑE, αλλά τα πάντα εκεί κανόνιζε ο Βρυώνης,  ο οποίος στην εφορία δήλωνε κάτοικος Αλβανίας, όπως ανέφερε ο Χρήστος Ιωάννου σε παλαιότερο ρεπορτάζ στο InsideStory. Το ίδιο ρεπορτάζ αποκάλυπτε  ότι  ως νόμιμος εκπρόσωπος του καναλιού εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, Anselmo Zanzi, μέτοχος της εταιρείας Άλφα Production μονοπρόσωπη ΕΠΕ, η οποία είχε ως αντικείμενο τη διαφήμιση. Έδρα της εταιρείας ήταν η οδός Πέτρου Ράλλη 10, όπου ήταν και η έδρα της τέως ναυαρχίδας του Φίλιππου Βρυώνη, της Ατέρμων, που ήταν  στη λίστα του υπουργείο Οικονομικών με τις εταιρείες με τα μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη. “Η εταιρεία φαίνεται να έχει μεταβιβαστεί στην κυπριακή Ntiesat Investment Limited, αλλά όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε έρευνα στην Κύπρο, δεν κατάφερε να βρει ούτε τον καταγεγραμμένο διευθυντή της”. 

 

Ο Φουρθιώτης εσχάτως  έχει καταφέρει αρκετούς πολιτικούς, όχι πρώτης γραμμής αλλά όλων των κομμάτων, να εμφανιστούν στις περιθωριακές εκπομπές του, γεγονός που φαίνεται ότι τον έχει κάνει να πιστέψει ότι είναι και ο ίδιος μια πολιτική περσόνα. 

 

Οπότε, κάτι οι πολιτικοί που αποδέχονται τις προσκλήσεις του, κάτι οι πρώην υπουργοί που τσακώνονται μαζί του, χαρίζοντας του την προσοχή  που επιδιώκει, αλλά και οι ανώτατοι ιεράρχες της Εκκλησίας που δέχονται να τον συναντήσουν για να φωτογραφηθεί μαζί τους,  παίρνει θάρρος ότι μπορεί να διεκδικήσει και μια πολιτική καριέρα. Λογικό αφού θεωρεί ότι πρόκειται απλώς για ένα κακό θέατρο. 

 

Ό,τι και αν νομίζει ο ίδιος για τον εαυτό του βέβαια, (άλλοι νομίζουν ότι είναι ο Ναπολέων) δεν μπορεί αυτό να δικαιολογήσει πως έγινε δεκτό από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας το αίτημα του για φύλαξη του ιδίου και της οικίας του με 14 άνδρες και οχήματα. Σύμφωνα με το ρεπορταζ,  διεκδικούσε εδώ και πολύ καιρό την φύλαξη του, ισχυριζόμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του και  κατακλύζοντας τα μέηλ υπουργείων και υπηρεσιών με τα αιτήματα του. Παρότι τα ηλεκτρονικά του μηνύματα  κατέληγαν στον κάδο ή στην ενοχλητική αλληλογραφία, βρέθηκε τελικά κάποιος που ικανοποίησε το αίτημα του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προσκομίσει και ιατρικές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες είχε πρόβλημα υγείας που τον εμπόδιζε να οδηγεί ο ίδιος, ώστε να απαιτεί οι αστυνομικοί να έχουν και ρόλο οδηγού και  να μπορεί να τους χρησιμοποιεί και για άλλες δουλειές πέρα από την φύλαξη.  Κάποιοι από τους αστυνομικούς που του είχαν διαθέσει σύντομα άρχισαν να διαμαρτύρονται και για την συμπεριφορά του αλλά και γιατί καταλάβαιναν το παράλογο και κάπως έτσι άρχισε να διαρρέει το “μυστικό”. 

 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προσκομίσει και ιατρικές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες είχε πρόβλημα υγείας που τον εμπόδιζε να οδηγεί ο ίδιος, ώστε να απαιτεί οι αστυνομικοί να έχουν και ρόλο οδηγού και  να μπορεί να τους χρησιμοποιεί και για άλλες δουλειές πέρα από την φύλαξη.  Κάποιοι από τους αστυνομικούς που του είχαν διαθέσει σύντομα άρχισαν να διαμαρτύρονται και για την συμπεριφορά του αλλά και γιατί καταλάβαιναν το παράλογο και κάπως έτσι άρχισε να διαρρέει το “μυστικό”. 


Η αστυνομική φρουρά δεν είναι ωστόσο το μόνο προνόμιο που προσπάθησε να αποσπάσει από το δημόσιο αυτή την περίοδο.  Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως γράφτηκε σε πολλά ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, επιχείρησε να εμφανίσει ότι αμειβόταν με μισθούς πολλών χιλιάδων ευρώ προκειμένου να εισπράξει από το κράτος υψηλές επιδοτήσεις μέσω του προγράμματος  “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” που επιδοτεί τους εργαζόμενους  των πληττόμενων επιχειρήσεων. Η προσπάθεια εξαπάτησης των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας όμως  (την οποία επιχείρησαν και άλλοι) αποκαλύφθηκε και οδήγησαν τον Γιάννη Βρούτση τότε να βάλει πλαφόν.

 

Ποιοι γνώριζαν και τι (δεν) λέει το υπουργείο 
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αστυνομική φύλαξη είχε διατεθεί στον Φουρθιώτη εδώ και έναν χρόνο και ήταν σε  γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου “Προστασίας του Πολίτη”.  Στο υπουργείο ωστόσο, ισχυρίζονται ότι μπορεί η πολιτική ηγεσία να έχει ενημέρωση για το ποιοι στόχοι φυλάσσονται, αλλά είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες αυτοί που αποφαίνονται. Έμπειροι δημοσιογράφοι του αστυνομικού ρεπορταζ ωστόσο, αμφιβάλλουν κατά πόσο υπηρεσιακοί παράγοντες θα λάμβαναν μόνοι τους την απόφαση για να χαρακτηριστεί στόχος ένα τέτοιο άτομο. 

 

Γενικά πάντως υπάρχει εκνευρισμός και απροθυμία ενημέρωσης στο υπουργείο για το θέμα αυτό. Τα λόγια είναι λίγα και κοφτά, οι υπεκφυγές πολλές: “Η Επιτροπή εξέτασε το αίτημα με βαση συγκεκριμένα περιστατικά. Τωρα αν έκανε λάθος ή όχι, δεν είναι τόσο απλή η απάντηση” λένε. Ένα άλλο πράγμα που ισχυρίζονται, είναι ότι δεν ήταν 14 οι αστυνομικοί που του διατέθηκαν, ούτε υπήρχαν θωρακισμένα αυτοκίνητα. 

 

Από παράγοντες του υπουργείου πληροφορηθήκαμε ότι ο Φουρθιώτης όλο αυτό το διάστημα που είχε φύλαξη, δεν σταματούσε να απαιτεί διαρκώς περισσότερα, αναστατώνοντας και ενοχλώντας τους πάντες. Είχε φτάσει να απειλεί την Αστυνομία γιατί δεν του έστελνε περισσότερους άνδρες, έκανε συνέχεια αναφορές παντού, μέχρι και στον Εισαγγελέα του Αρειου Πάγου. 

 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού σιώπησε για περίπου μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη, η οποία αρχικά διαψεύστηκε από την Αστυνομία (δεν θα το έκανε χωρίς εντολή), στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο ότι αυτός έδωσε εντολή για να επανεξεταστεί η φύλαξη του Φουρθιώτη, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η απόσυρσή της ζητήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου μόλις το πληροφορήθηκαν. 

 

Ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη”, παρότι στην πράξη παραδέχτηκε το λάθος, έστω έμμεσα,  δεν θέλησε να δώσει καμία εξήγηση στην κοινή γνώμη, ούτε να καταλογίσει ευθύνη σε κανέναν. Η κριτική που δέχθηκε δεν ήταν μόνο από την αντιπολίτευση.  Βέλη κριτικής εκτοξεύθηκαν και από πρόσωπα του φιλο κυβερνητικού χώρου, όπως από τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανο Μάνο που κατηγόρησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αυταρχισμό και για αδιαφάνεια. 

 

Ο κ. Μάνος υποστήριξε ότι “Αν ο κ. Φουρθιώτης κινδύνευε, ήταν ενδεχομένως σωστό να διατεθεί αριθμός αστυνομικών για τη φύλαξή του. Αν όμως δεν κινδύνευε, ο κ. υπουργός όφειλε να μας το πει και να μας εξηγήσει  ποιος και γιατί αποφάσισε τη διάθεση αστυνομικών εκεί που δεν χρειαζόντουσαν”. Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό άρθρο που είχε γράψει πριν από ενάμιση χρόνο με αφορμή τη δημιουργία “Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας” που εχει σκοπό “την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, διοικητικών αρχών, κρατικών φορέων, και δημόσιων οργανισμών”.  “.. κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, πρώην και νυν βουλευτές, επιχειρηματίες, και άλλοι εξυπηρετούνται από αστυνομικούς. Από έναν έως τέσσερις ή και περισσότερους. Με ποια κριτήρια παρέχεται αυτή η εξυπηρέτηση με δαπάνη που βαρύνει τους φορολογουμένους; Με μόνη απόφαση του υπουργού επιλέγονται οι εξυπηρετούμενοι; Πώς και με ποια κριτήρια αποφασίζεται ο αριθμός των αστυνομικών που παρέχονται στους εξυπηρετούμενους; Υπάρχει οπουδήποτε ονομαστικός κατάλογος των εξυπηρετουμένων με αστυνομικούς; Μήπως θεωρείται κρατικό απόρρητο; Μην έχοντας οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση εκτιμώ ότι χίλιοι ή περισσότεροι αστυνομικοί που πληρώνονται από τους φορολογουμένους (δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω) είναι αποσπασμένοι σε πρόσωπα με αδιαφανή κριτήρια. Αντιστοίχως, χίλιοι ή περισσότεροι αστυνομικοί λείπουν από τις υπηρεσίες της τροχαίας όπου τα φαινόμενα τροχαίας παραβατικότητας οδηγούν σε ευρωπαϊκά ρεκόρ ανθρώπινων θυμάτων.Φαινόμενα σαν αυτό που περιέγραψα με τους αποσπασμένους αστυνομικούς, για να εξαλειφθούν, δεν χρειάζονται πολυσέλιδα νομοσχέδια (μολονότι είναι και αυτά χρήσιμα), αλλά τη θέληση να απαλλαγούμε οριστικά από τη δυσώδη πολιτική πελατειοκρατία. Ελπίζω οι κ. Χρυσοχοΐδης και Γεραπετρίτης να την επιδείξουν”.

 

 

Στα εύλογα ερωτήματα που θέτει ο Στέφανος Μάνος δεν δόθηκαν οι απαντήσεις, ούτε τότε ούτε τώρα. Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι αστυνομικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε για το ρεπορτάζ, “οι αστυνομικοί που πληρώνονται από τους φορολογούμενους και είναι αποσπασμένοι σε πρόσωπα με αδιαφανή κριτήρια” είναι πολύ περισσότεροι από χίλιοι, όπως εκτιμά. Ισως να είναι και δέκα φορές περισσότεροι. Αλλά κανένας δεν γνωρίζει επιστήμως γιατί τα στοιχεία αυτά ποτέ (και με καμια κυβέρνηση) δεν δίνονται στην δημοσιότητα. 

 

Τι λένε οι αστυνομικοί

“Οι λόγοι για τους οποίους φυλάσσονται κάποιοι είναι απόρρητοι, ούτε οι διευθυντές των τμημάτων δεν τους γνωρίζουν” αναφέρουν αστυνομικοί που γνωρίζουν το θέμα Φουρθιώτη, αλλά αγνοούν τους λόγους που είχε επικαλεστεί στο αίτημα του. “Ερχεται ένα σήμα από το αρχηγείο ότι κάποιος πρέπει να φυλαχτεί γιατί είναι στόχος. Αν εχει αποφασίσει η Επιτροπή για κάποιον ότι είναι στόχος, όλοι οι υπόλοιποι υπακούν στον προϊστάμενό τους”. 

 

Πώς προστατεύονται οι αστυνομικοί από την συχνά  καταχρηστική συμπεριφορά των “στόχων” -καθώς τα καθήκοντα τους περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τη φύλαξη;  “Συμβαίνει όντως συχνά και υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες στο σωματείο. Οσο και να διαμαρτυρόμαστε όμως, θα πρέπει να φτάσουμε πολύ ψηλά για να “μαζευτεί” ο εκάστοτε “στόχος”” λένε. Είναι γνωστό ότι κάποιοι απαιτούν από τους αστυνομικούς να τους κουβαλήσουν τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, ή να τους κρατάνε την τσάντα ή να τους κάνουν τους οδηγούς. (Έχουν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες πολιτικών με τους αστυνομικούς να τους μεταφέρουν τα ψώνια ή να τους κρατάνε την τσάντα).  “Εξαρτάται και από την προσωπικότητα του κάθε συναδέλφου αν το δέχεται αυτό. Κανονικά θα έπρεπε να ντρέπεται όποιος το κάνει. Υπάρχει προεδρικό διάταγμα που καθορίζει τα πάντα γύρω από την φυλαξη των στόχων” λέει ένας συνδικαλιστής αστυνομικός, ο οποίος αναφέρει ότι για αυτούς είναι σημαντικά και τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής. Υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αλεξίσφαιρες σκοπιές έξω από τα σπίτια των φυλασσόμενων, αλλά αυτό κάποιοι δεν το δέχονται, γιατί υπάρχουν π.χ. πολιτικοί που δεν θέλουν να φαίνονται στη γειτονιά ότι έχουν φύλαξη. “Θέλουν τον αστυνομικό να κάθεται σαν το σκυλί στο αμάξι. Δηλαδή θέλουν την φύλαξη, αλλά με τους όρους που απαιτούν εκείνοι”. 

 

Οι πολίτες πως ξέρουν ότι όσοι φυλάσσονται, κάνοντας χρήση δημόσιων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού,  είναι πράγματι στόχοι; “Αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι και πιέζουμε για να μειωθούν οι φυλασσόμενοι στόχοι” απαντούν οι αστυνομικοί. “ Αν όπως ακούγεται αυτή τη φορά η ενημέρωση έφτασε πολύ ψηλά, ελπίζουμε να γίνει μια αναθεώρηση των στόχων, Δεν γίνεται όλοι να θεωρούνται στόχοι. Η δουλειά μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη και να του παρέχουμε ασφάλεια και όχι να φυλάμε τον κάθε Φουρθιώτη.  Να φυλάξουμε τον πρωθυπουργο, τους υπουργούς και κάποιους σοβαρούς στόχους που κινδυνεύουν. αλλά δεν γίνεται να φυλάμε τους πάντες. Έχει καταντήσει όποιος έχει έναν γνωστό, να αποκτά ασφάλεια”. 

 

Στην Βορειοανατολική Αττική, όπου ήταν και η συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου το 30% της αστυνομικής δύναμης είναι στην φύλαξη στόχων. Δεν επαρκεί η Αστυνομία. Υπάρχουν πολλές πρεσβείες και κατοικίες υπουργών

 

Μπορούμε να ξέρουμε ποιοι φυλάσσονται ως στόχοι; ρωτάμε. 

 

“Οχι είναι απόρρητες πληροφορίες και δεν επιτρέπεται να βγαίνουν στη δημοσιότητα” είναι η απάντηση. Οσο για τον αριθμό “Στην Βορειοανατολική Αττική, όπου ήταν και η συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου το 30% της αστυνομικής δύναμης είναι στην φύλαξη στόχων. Δεν επαρκεί η Αστυνομία. Υπάρχουν πολλές πρεσβείες και κατοικίες υπουργών”. 

 

“Ας πάρουν ιδιωτική σεκιούριτι κάποιοι και να υπάρχουν έξω οχήματα, είτε της ασφάλειας είτε της τάξης, να περνάνε ανά τακτά διαστήματα. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν φτάνουν οι δυνάμεις της αστυνομίας για να φυλάνε όλους αυτούς που το ζητάνε”. 

 

“Ολα τα κανάλια θεωρούνται στόχοι και φυλάσσονται. Στο “Εψιλον” που δουλεύει ο Φουρθιώτης  δεν κόπηκε η φύλαξη”. 

 

“Εχουμε γίνει υπηρεσία στόχων, η αστυνομία έχει γίνει εταιρεία σεκιούριτι. Οποιος εχει έναν γνωστό, ζητάει να τον φυλάμε, γιατί είμαστε τζάμπα. Πολλοί το λένε αυτό: “Από το να πληρώνω μια εταιρεία σεκιούριτι 4 άτομα, γιατί να μην την πάρω τζάμπα;”. Το λένε κι επιχειρηματίες. Μετά βλέπει ένας κάποιον που έχει αστυνομική φύλαξη και λέει γιατί να μην έχω και εγώ. Και ζητάει και αυτός. Λέει, γιατί να μην με πηγαίνει στο κανάλι ή στη δουλειά μου ένας αστυνομικός αφού όλοι έχουν. Αυτή είναι η νοοτροπία και πρέπει να αλλάξει, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για αυτό”. 

 

“Όταν αλλάζει μια κυβέρνηση, φυλάμε τους νέους υπουργούς, ενώ μένει η φύλαξη και των παλιών. Υπάρχουν αστυνομικοί ξεχασμένοι από διαταγές άνω της δεκαετίας. Ολες οι κυβερνήσεις τα κάνουν αυτά, δεν είναι φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Ολες οι συνδικαλιστικές ενώσεις στην Αττική, πέντε είμαστε και σε ολες εχουμε το ίδιο πρόβλημα. Την αφαίμαξη όλων των υπηρεσιών για να φυλάμε τους στόχους, Είναι μεγάλη πληγή οι στοχοι”. 

 

“Η Αστυνομία δυστυχώς δεν είναι πλέον για τους πολίτες” λέει ο συνδικαλιστής αστυνομικός. “Εκτός από αυτούς που είναι στην φύλαξη προσώπων από τα επίσημα, υπάρχουν και αυτοί που είναι κρυφοί. Κάποιοι που φαίνονται ότι υπηρετούν σε ένα τμήμα αλλά τους αναθέτουν να φυλάνε κάποιον στόχο. Από τα 14 άτομα που είχε ο Φουρθιώτης δεν φαίνονταν και τα 14 στην ασφάλεια των στόχων, φαίνονται μόνο οι 4 που είναι στα επίσημα. Οι υπόλοιποι ήταν από τα οικεία τμήματα. Αν σας απαντήσει  κάποιος πόσα άτομα έχει ο Φουρθιώτης, θα σας πει 4, δεν τους υπολογίζει 14. Οι αλλοι 10 φαινονται να υπηρετούν στα τμήματα. Αν βάλουμε και πόσοι φυλάνε πρεσβείες, δικαστήρια, δικαστές κ.α είναι άνω των 10 χιλιάδων αστυνομικών. Οταν βγαινει διαταγή πριν από δέκα μέρες για να μπει φυλαξη στο σπίτι του Φουρθιώτη και τώρα κρίνεται  ότι δεν χρήζει φύλαξης, κάποιος εχει ευθυνη. Φταιει καποιος πολιτικος;  υπηρεσιακός; δεν το ξέρω,  αλλά πρεπει να υπάρξουν συνέπειες για όποιον φταίει”. 

 

“Δεν εχουμε αστυνομικούς να βγάλουμε έξω, δεν έχουμε αστυνομικούς να φυλάνε τα τμήματα και βάζουμε σκοπούς  στα σπίτια του κάθε Φουρθιώτη. Κάθε μία φυλαξη είναι 5 άτομα. Για 200 στόχους χρειάζονται 1000 άτομα. Είμαστε σχεδόν όλοι σε στόχους. Με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν και η ΔΙΑΣ σε στόχους”. 

 

“Οι στόχοι είναι μάστιγα. Γράψτε το. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να μην περιμένει ο πολίτης ασφάλεια”. 

 

Στις 19 Μαρτίου του την έδωσαν και στις 30 Μαρτίου του την πήραν

Οι αστυνομικοί ήταν αρκετά δυσαρεστημένοι το τελευταίο διάστημα, γιατί θεωρούν ότι με την πανδημία “έβγαλαν τα κάστανα από την φωτιά όπως λένε” και η ηγεσία του υπουργείου τους άφησε ακάλυπτους.  Η πρόκληση της υπόθεσης  Φουρθιώτη ήταν δύσκολο να περάσει έτσι. Πληροφορίες από το αστυνομικο ρεπορτάζ αναφέρουν ότι την Κυριακή της Αποκριάς ο Φουρθιώτης πήγε στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” και απαίτησε να έχει 24ωρη φύλαξη στο νοσοκομείο και στο σπίτι, εκτός από τη δουλειά που του είχε δοθεί. Συνδικαλιστές αστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν στον διοικητή ασφαλείας και λέγεται ότι εκείνος  τους είπε να τον πάνε σπίτι του και να μην ξανασχοληθούν. Τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρενέβη ο αρχηγός με προφορική εντολή και ζήτησε να του δοθεί η ασφάλεια που ζητούσε γιατί έτσι κι αλλιώς θα συνεδρίαζε η επιτροπή και θα έκρινε ότι χρειάζεται, γεγονός που συνέβη. Στις 19 Μαρτίου η επιτροπή που αξιολογεί του στόχους αποφάσισε (δεν είναι βέβαιο ότι ήταν εξαρχής θετική) να του διαθέσει φύλαξη και στο σπίτι του. Δηλαδή εκτός από τους αστυνομικούς που είχε από την φύλαξη επισήμων προσώπων στο κανάλι, τους πέντε με τα δύο οχήματα, του έδωσαν και για το σπίτι (σύνολο 14: πέντε στο σπίτι, πέντε στο κανάλι και τέσσερις για συνοδεία).  Αυτούς υποχρεώθηκαν να τους αποσύρουν μετά την φασαρία που έγινε, αν και λέγεται ότι στο κανάλι την άφησαν. 

 

Δέκα μέρες μετά την αποκάλυψη πάντως,  δεν έχει απαντηθεί ακόμα από ποιούς, για ποιόν λόγο και με ποια κριτήρια δόθηκε η φύλαξη 14 αστυνομικών στον Φουρθιώτη. Ολοι οι αρμόδιοι εμφανίζονται να μην γνωρίζουν και επικαλούνται ότι πιθανόν να βρισκόταν όντως σε κίνδυνο. Σε κίνδυνο όμως βρίσκονται πάρα πολλοί άνθρωποι και  αυτό από μόνο του δεν μπορεί να είναι επαρκές κριτήριο, καθώς θα μπορούσαν να το επικαλεστούν και οι νονοί της νύχτας και να ζητούν φύλαξη από το κράτος.  Όταν όμως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αρκούν για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις γειτονιές και στα αστυνομικά τμήματα, όταν δεν αρκούν για την επιτήρηση των μέτρων για την πανδημία και όταν κουβαλάς την αποτυχία της απόδρασης του χρυσαυγίτη Παππά,  δεν μπορεί το κράτος να διαθέτει 14 αστυνομικούς για να φυλάνε χωρίς επαρκή αιτιολογία τηλεπερσονες περιθωριακών εκπομπών.  

 

Πηγή: lifo.gr 

Διαβάστε επίσης

Φωτιά και στις ΜυκήνεςΕλλάδα

  Φωτιά αυτή τη φορά στις Μυκήνες εκδηλώθηκε νωρίτερα το Σάββατο (03.04.2021). Οι φλόγες αποτεφρώνουν δασική έκταση.   Ειδικότερα, η φωτιά ξέσπασε στη θέση Μεσοβούνι, του Δήμου Άργ...

Με συναίνεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε η "χρυσή τομή" για την μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στο ΜαρούσιΕλλάδα

Με συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η νομοθετική ρύθμιση- χρυσή τομή στη Βουλή που δίνει διέξοδο για τη μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας Επανέρχεται σε τροχιά ...

Συγκλονίζει ο Νίκος Βανδώρος: Χωρίς τον Θεόφιλο είμαι ένας ζωντανός νεκρός, έχω πάψει να θέλω να ζωΕλλάδα

Έχουν περάσει 20 ημέρες από τον θάνατο του Θεόφιλου Βανδώρου, και ο πατέρας του, Νίκος, μίλησε στην εφημερίδα Espresso για τον απρόσμενη απώλεια του γιου του. Ο 97χρονος ηθοποιός, ...

Μπλόκα του λιμενικού στους εκδρομείς προς Σαλαμίνα - Που επιτρέπονται οι διαδημοτικές συγκοινωνίες στην Περιφέρεια ΑττικήςΕλλάδα

Μποτιλιάρισμα έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Περάματος, από... επίδοξους εκδρομείς που σκόπευαν να περάσουν απέναντι στο νησί της Σαλαμίνας για μια μικρή και κοντινή απόδραση. Αυ...

«Αντάρτικο» εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα -Απειλούν ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους [εικόνες]Ελλάδα

Σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί έμποροι της πόλης, αντιδρώντας στο «μπλόκο» ανοίγματος της αγορά, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα τους την Δευτέ...

"Αντάρτικο" εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη - Το Μαξίμου στέλνει τρεις υπουργούς Ελλάδα

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη για την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου που αποφάσισε την αποστολή τριών...

Έτοιμο το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του δήμου της ΑθήναςΕλλάδα

Σφραγίδα πολιτισμού της καθημερινότητας αποτελεί για κάθε πόλη ο τρόπος με τον οποίο προστατεύεται η ζωή και η υγεία των αδέσποτων και ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει ψηλά τον πήχη, επ...

Ο Μητσοτάκης, το Sputnik και ο Μάτοβιτς: Ο πρώτος πρωθυπουργός-  θύμα του ρωσο-ευρωπαϊκού πολέμου των εμβολίωνΕλλάδα

Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού Ο πρωθυπουργός της τετρακομματικής κυβέρνησης της Σλοβακίας Ιγκορ Μάτοβιτς, στον οποίο αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποχρεώθηκε σε...