ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα φαρμακεία τα πρώτα self tests την Δευτέρα - Στόχος τα 9 εκατομμύρια μέχρι τις 15/4 - Πως γίνονται

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου φτάνουν τα πρώτα self test στη χώρα μας, ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Η διαδικασία προχωρά απρόσκοπτα. Ηδη μάλιστα προκρίθηκαν πέντε εταιρείες, οι οποίες εμπορεύονται δύο διαφορετικά προϊόντα, για την προμήθεια των self test κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ελβετική Roche και άλλες 3 εταιρείες, οι οποίες εμπορεύονται το ίδιο προϊόν.

Στην κυβέρνηση αναμένουν ίσως και απόψε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αμέσως μετά την πάροδο τριών ημερών (όχι εργασίμων) ξεκινούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Η παραλαβή των πρώτων self test από τα φαρμακεία αναμένεται να γίνει το αργότερο στις 5 Απριλίου και μέχρι τις 13 Απριλίου -με αγώνα δρόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες- υπάρχει η αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι η χώρα θα καταφέρει να προμηθευτεί μέχρι και 9 εκατομμύρια τεστ, σχεδόν για το σύνολο δηλαδή του πληθυσμού.


Οι πρώτες δόσεις θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στα σχολεία, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με στόχο να ανοίξουν στις 12 του μηνός, και αμέσως μετά θα διατεθούν στους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο και τουρισμό, στους οποίους το self test καθίσταται υποχρεωτικό.

Το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του self testing, με τη δωρεάν διάθεση rapid test. Κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 self test δωρεάν τον μήνα, ένα την εβδομάδα, με σκοπό να εντοπίζονται τυχόν κρούσματα, να απομονώνονται και να περιοριστεί η διασπορά.

Πώς γίνονται τα self test
Για τη διαδικασία των self test μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μαριάκης, εισαγωγέας ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Οπως εξήγησε, η διαδικασία είναι αρκετά απλή και πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

* Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
* Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
* Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
* Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
* Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
* Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
* Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
* Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
* Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
* Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα

 

Πώς «διαβάζουμε» το αποτέλεσμα του self test
Σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, σε 15 περίπου λεπτά βγαίνει το αποτέλεσμα του self test. «Αν έχει βγει μια γραμμή είναι αρνητικό. Αν είναι δύο οι γραμμές, είναι θετικό. Σε περίπτωση θετικού, κάνουμε επιβεβαίωση με μοριακό», σημείωσε.

Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υποστήριξε ότι καλό θα είναι να μην υπάρχει άλλος άνθρωπος στον ίδιο χώρο όταν κάνουμε το self test και να φροντίζουμε να αερίζεται η αίθουσα.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με όλη τη διαδικασία των self tests:

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Πώς αλλάζει η ζωή μας από το Σάββατο - Από τις διαδημοτικές μετακινήσεις στο λιανεμπόριοΕλλάδα

Πλήρης οδηγός για τα μέτρα που ισχύουν - Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά από Δευτέρα - Καταφθάνουν τα self tests - Σε ποιους κλάδους θα είναι υποχρεωτικά - Προ των πυλών το άνοιγμα ...

Ερέτρια: Φριχτός ο θάνατος των τριών τεχνικών – Τι λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ηλεκτρολόγων (vids)Ελλάδα

Σοκ σε όλο το πανελλήνιο έχει προκαλέσει η αδιανόητη τραγωδία που σημειώθηκε την Πέμπτη στην  Ερέτρια , όπου  τρεις άνδρες κεραυνοβολήθηκαν από 20.000 βολτ  την ώρα που έκαναν έργα...

Διευκρινίσεις για τα σούπερ μάρκετ: Ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων στα 2 χιλιόμετραΕλλάδα

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι για τις αγορές σ...

Τρεις προσαγωγές για το θάνατο των τριών εργαζομένων της ΔΕΗ στην Εύβοια Ελλάδα

Τρία άτομα προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ερέτριας, μετά τον τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία τριών εργαζομένων της ΔΕΗ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται αστυνομικές πηγές. Οι...