ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το χρονοδιάγραμμα για το περαιτέρω άνοιγμα – Πού θα δοθεί προτεραιότητα

Στις αρχές Απριλίου τοποθετείται χρονικά το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων με πρώτη πιθανή ημερομηνία την 5η Απριλίου.

Η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων, που εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει την Τετάρτη, αναμένεται να προσμετρήσει όλα τα δεδομένα, επιδημιολογικούς δείκτες αλλά και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ προκειμένου να πάρει θέση στο ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων, του ανοίγματος των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Η συνεδρίαση θα γίνει σε συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν την ίδια μέρα ή την Πέμπτη.

Τα επόμενα βήματα για την κοινωνία και την αγορά περιέγραψε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες. Πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε.

Σύμμαχοι στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, θα είναι ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί, η συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ, τα οποία ετοίμασε και προωθεί άμεσα η κυβέρνηση για την ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων, ώστε να υψωθεί αξιόπιστο τείχος ανάσχεσης διασποράς του κορωνοϊού. Η όλη διαδικασία, μάλιστα, προβλέπει την υποχρεωτική χρήση του οικιακού τεστ και για εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζομένους στο σχολικό περιβάλλον, ενώ στις κυβερνητικές προθέσεις είναι, σε περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσης του τεστ στο σπίτι, αυτό να διενεργείται από φαρμακοποιούς επ’ αμοιβή – προτείνεται δύο ευρώ έκαστο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ANT1 σημείωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέψει, είναι να προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού και στο άνοιγμα δραστηριοτήτων -όπως του λιανεμπορίου- με αυστηρούς κανόνες».

Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία με πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια.

«Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν “ανάσες” στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ν. Κεραμέως: Προς άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Mega, είπε πως αυτό προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως μιλώντας στο Mega.

«Το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία», συνέχισε εξηγώντας πως δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα.

«Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Σε περίπτωση που το τεστ βγαίνει θετικό, προβλέπεται επαναληπτικό σε ένα από τα κέντρα όπου διενεργούνται τα τεστς. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις», είπε.

Μιλώντας για το τι θα γίνει με τα δημοτικά, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «είναι μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης».

Επιπλέον, όσον αφορά τον προγραμματισμό του σχολικού έτους, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα διεξαχθούν μαθήματα κατά τις ημέρες του Πάσχα, ότι θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους μέσα στον Ιούνιο, καθώς, επίσης, ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά εντός Ιουνίου (με τη μειωμένη ύλη που ήδη έχει ανακοινωθεί).

Για τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων αλλά και το άνοιγμα των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών, ακόμη το υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια απόφαση.

Στη χρησιμότητα των tests αναφέρθηκε και ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος επικαλέστηκε έρευνα των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους.

Διαβάστε επίσης

Χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στα νησιά - Δείτε πόσα εντοπίστηκαν σε Πειραιά και Αργολίδα Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων εντοπίστηκε για ακόμη μια μέρα χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και συγκεκριμένα 6 κρούσματα Covid 19 το τελευτ...

Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης σε ειδικό χώρο κρυμμένο πίσω από επιτοίχιο καθρέφτη (Video)Ελλάδα

Στη σύλληψη ενός 33χρονου άνδρα προχώρησαν αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου καθώς μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του στην περιοχή της ...

Αλήθεια, προς τι η αισιοδοξία της ΕΕ για ταχεία ανάκαμψη; - Γράφει ο Κώστας ΑργυρόςΕλλάδα

Σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού αρχίζουν σταδιακά να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης, καθώς η τρίτη φάση της πανδημίας...

 Τα νέα μέτρα στήριξης από Σταϊκούρα-Χατζηδάκη -Ανακοινώθηκε δώρο ΠάσχαΕλλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοί...

1821 – Ναυμαχία Σαλαμίνας | Χρειαζόμαστε μια νέα Μεγάλη Ιδέα για την πραγματική ανεξαρτησία! - Άρθρο του Δημήτρη Κατσικάρη Ελλάδα

Φέτος είναι μια γιορτινή χρονιά. Έτσι θέλουμε να λέμε, αφού γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821και τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Γιορτάζουμε τον ...

Στην Πάτρα μεταβαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς- Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας στην ΑχαΐαΕλλάδα

Στην Πάτρα θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολ...

Συναγερμός στο νοσοκομείο Καρδίτσας λόγω βλάβης στο σύστημα οξυγόνου - Μεταφέρθηκαν ασθενείς στα ΤρίκαλαΕλλάδα

Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο Καρδίτσας, καθώς παρουσιάστηκε βλάβη στον μειωτή οξυγόνου τα ξημερώματα της Δευτέρας. Λόγω του προβλήματος στο σύστημα παροχής οξυγόνου, μεταφέρθηκ...

Παράσταση στον ανακριτή της υπόθεσης δηλώνουν τα θύματα της κλοπής από τις θυρίδες τράπεζας στο ΨυχικόΕλλάδα

Παράσταση Πολιτικής Αγωγής δηλώνουν ενώπιον του 12ου Τακτικού Ανακριτή οι γυναίκες θύματα της κλοπής σε θυρίδες τράπεζας του Ψυχικού.   Στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της...

Κορονοϊός: Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ - Τα σενάρια για κρούσματα και διασωληνωμένους έως τον ΙούνιοΕλλάδα

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η έκθεση, που παρουσιάζει η Realnews, έρχεται να επισημάνει την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων...