ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Πόλεμος" στα νοσοκομεία: Προς 1.000 διασωληνωμένους – Επίταξη ιδιωτικών κλινικών ζητούν οι γιατροί

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία από τις δεκάδες, καθημερινές εισαγωγές, ενώ περίπου 65 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη να ζητάει την επίταξη νέων κλινικών και θεραπευτηρίων το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είπε πως «όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί.Μπορεί να φτάσουμε και τους 1000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση.»


Παράλληλα, έκανε έκκληση στους νέους να προσέχουν, καθώς όπως έχει αποδειχτεί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.Για την επίτευξη της ανοσίας η κα Παγώνη είπε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δε θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι. Ορόσημο ο Ιούλιος για την ανοσία.»

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτίμησε ότι στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση.»

Η Πνευμονολόγος και Εντατικολόγος Σοφία Πουρίκη από το Νοσοκομείο Σωτηρία είπε ότι οι μονάδες είναι γεμάτες και οι κλίνες αδειάζουν και ξαναγεμίζουν.Όπως είπε έχουν διασωληνώσεις ασθενών 50-68 ετών χωρίς υποκείμενα.

Οι εισαγωγές είναι πολλές, ωστόσο παρατηρείται μια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες.«Υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται την κατάστασή τους και έρχονται στο παρά 5.», είπε χαρακτηριστικά.

Για την επιστράτευση ιατρών είπε: «Χρειαζόμαστε χέρια. Είμαστε στο κόκκινο. Δουλεύουμε τουλάχιστον 36 ώρες στις εφημερίες.»

Παράλληλα, ο Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μιλώντας, επίσης, στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη τις επόμενες 3 εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά.«Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση από μόνιμο προσωπικό. Η γραφειοκρατία εμποδίζει το σύστημα να λειτουργήσει γρήγορα.», επεσήμανε.

 

Δραματικές εικόνες
Τις δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία της Αττικής και την κατάσταση η οποία βρίσκεται εκτός ορίων εδώ και αρκετές ημέρες, σχολίασε ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Σιώρας ανέφερε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις με τον σεισμό του ’99 στην Αθήνα, «όταν τα ασθενοφόρα έρχονταν σαν βαγονάκια τρένου στο νοσοκομείο».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» υπογράμμισε ότι η επίταξη που αποφάσισε η κυβέρνηση θα είναι προσωρινή και «θα βοηθήσει ελάχιστα», κάνοντας έκκλησε για άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών, με όρους δημοσίου.

 

 

 

«Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου και στα 500 μέτρα να υπάρχει άδεια κλινική και να ζητά 1.700 ευρώ αποζημίωση τη μέρα. Αυτά τα πράγματα είναι απάνθρωπα. Θέλουμε επίταξη με όρους δημοσίου. Είναι επιτακτική ανάγκη, το λέμε εδώ και 13 μήνες για την περιβόητη επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν 4.000 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι γεμάτες» τόνισε ο κ. Σιώρας επιρρίπτοντας ευθύνες στη λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Για τον καρδιολόγο, η επιστράτευση 200 γιατρών δεν θα αποτελέσει πανάκεια, καθώς: «Οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι 2.000 – 3.000. Πάρ’ τους όλους», σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει ωράριο, καθώς ένας νοσηλευτής μπορεί να δουλεύει μέχρι και 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι γιατροί από τις 8 το πρωί έως τις 12 το άλλο μεσημέρι.

«Μιλάμε για 30ωρα, εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς», ανέφερε.

“Έπεσε” το Θριάσιο 
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το Θριάσιο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς, την ώρα που οριακή είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. 

O Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου πάντως διέψευσε την είδηση. Όπως είπε, η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, οι διακομιδές ασθενών όμως συνεχίζονται κανονικά και το νοσοκομείο εξακολουθεί να δέχεται περιστατικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 240 ασθενείς εισήχθησαν χθες για νοσηλεία σε νοσοκομεία, τα οποία πραγματοποίησαν εφημερία μέσα σε πρωτόγνωρη πίεση. Μέχρι πριν 20 μέρες, οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με CoViD στην Αττική ήταν μόλις 120.

εικόνα με τα ασθενοφόρα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, τον «Ευαγγελισμό» είναι ενδεικτική της «κόλασης» που επικρατεί στα νοσηλευτικά ισρύματα. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έγιναν 85 εισαγωγές ασθενών με CoViD και άλλοι 12 διακομίστηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει πως ράντζα έχουν πλέον βγει και για νοσηλευόμενους με κορονοϊό. Στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία, γέμισαν τα 60 κρεβάτια της κλινικής CoVID και νοσηλεύονται 14 ασθενείς σε ράντζα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ και ορισμένοι εξ αυτών επί μέρες. Υπάρχει καταγγελία για παραμονή εκτός ΜΕΘ επί 8 μέρες στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος”.

Εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται:

4 ασθενείς στο “Τζάνειο”,
9 στο Κρατικό Νίκαιας,
6 στο “Γ. Γεννηματάς”,
2 στο “Λαϊκό”,
10 στο “Σισμανόγλειο” (αν και άνοιξαν άλλες 7 κλίνες στον χώρο των χειρουργείων),
3 στο “Ελπίς”,
2 στο “Παμμακάριστος”,
1 στο “Ιπποκράτειο”,
8 στο “Αλεξάνδρα” (προσωρινά στην καρδιολογική μονάδα),
1 στο “Αμαλία Φλέμιγκ” και 3 στο “Θριάσιο”.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν αμέσως. Στον “Ερυθρό Σταυρό” άνοιξαν άλλες 16 κλίνες και πραγματοποιούνται συνεχείς διακομιδές περιστατικών.

Τα σημερινά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν πως οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Κενές κλίνες υπάρχουν μόνον στο ΚΑΤ (3) και στο “Ερυθρός Σταυρός” (12).

Κοντοζαμάνης για επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών: Είναι το έσχατο όπλο
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού, με θέμα «Να επιταχθεί τώρα το “Ερρίκος Ντυνάν” για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19», ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και περιστατικά covid.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η μάχη αυτής της περιόδου είναι «η μητέρα των μαχών», και σε αυτή τη μάχη είναι ενωμένες όλες οι δυνάμεις της Υγείας. Είναι ένα, ενιαίο Σύστημα Υγείας: ο κρατικός τομέας, ο ιδιωτικός τομέας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλο το προσωπικό, δίνουν τη μάχη προκειμένου να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους. Ο αν. υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι (αυτό το διάστημα) το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, αλλά παραμένει όρθιο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει κάθε πολίτης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι περιλαμβάνει και επιτάξεις, τις οποίες έχει νομοθετήσει από την αρχή της πανδημίας. «Είναι το έσχατο όπλο». Το κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα, το κάνουμε και αυτές τις ημέρες με επίταξη υπηρεσιών από γιατρούς. Και υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου, και τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει τα μέγιστα: «Ο ιδιωτικός θα πάρει και περιστατικά κορονοϊού» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, και, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και του «Ερυθρού» σε νοσοκομεία αναφοράς, είπε ότι για τα non covid περιστατικά θα υπάρξει υποστήριξη τους από νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, όπως το “Ντυνάν” που «έχει ενσωματωθεί πλήρως στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ».
Είναι μια δύσκολη μάχη, και εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που λάβαμε, τα νούμερα θα ήταν ακόμα χειρότερα, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, που αναγνώρισε την κόπωση του προσωπικού. «Όλοι μαζί, την περίοδο αυτή, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της μάχης, με παραγωγικές προτάσεις και λύσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τις τελευταίες 25 μέρες, 1.000 κλίνες για τον κορονοϊό προστέθηκαν στα νοσοκομεία και 500 κλίνες αυτές τις μέρες, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του στρατού, με το «ΝΙΜΙΤΣ» και το «251». Για την ιχνηλάτηση είπε ότι λειτουργεί, ότι έχουν πέσει στη μάχη όλα τα όπλα με τυχαίο και στοχευμένο διαγνωστικό έλεγχο, και, «βεβαίως, με την πρόσφατη εξαγγελία μας για παροχή διαγωνιστικών τεστ σε κάθε πολίτη, προκειμένου να μπορεί να κάνει έλεγχο για τον κορονοϊό».

Για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», είπε ότι το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με το νοσοκομείο αυτό «και έχουμε σκοπό, μετά την πανδημία, να αναβαθμίσουμε τις δομές όλου του ΕΣΥ». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα μόνο ποσοτικό, να προσθέσουμε μία ακόμα δομή, αλλά ποιοτικό. «Ξέρουμε όλοι ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποδοτική λειτουργία τους φέρνει τα καλά αποτελέσματα και την εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

libre.gr

 

Διαβάστε επίσης

Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου - Τι είπε για το Πάσχα και τις μετακινήσεις Ελλάδα

Για το λιανεμπόριο και εάν αυτό θα μπορέσει να ανοίξει στις 29 Μαρτίου μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, "είναι αδύνατο να...

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ - "Πιο ισχυροί από ποτέ οι δεσμοί μας με τις ΗΠΑ" Ελλάδα

Στη Σούδα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ". Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "με πολύ μεγάλη χαρά βρίσ...

25η Μαρτίου: "Αστακός" η Αθήνα για την παρέλαση - 4.000 αστυνομικοί, drones και ελεύθεροι σκοπευτέςΕλλάδα

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Εκεί όπου θα παρευρεθούν υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανά...

 Κορονοϊός – Αττική: Δεύτερη μέρα με «ρεκόρ» εισαγωγών – Επεκτείνονται οι ΜΕΘ Ελλάδα

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τη Δευτέρα, σε ύψος – «ρεκόρ» έφτασαν και πάλι οι εισαγωγές ασθενών με νόσο Covid – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, συγκεκριμένα έφτασαν τις… 24...

Έξαλλος ο Λουράντος, έδιωξε on air το συνεργείο του ΣΚΑΙ από το φαρμακείο του (βίντεο)Ελλάδα

Κακός χαμός στον "αέρα" της πρωινής εκπομπής του Σκάι «Σήμερα» με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο. Συνεργείο του σταθμού βρέθηκε στο φαρμακείο ...

Self test: Κόντρες κυβέρνησης-φαρμακοποιών και ΣΥΡΙΖΑ - Στον αέρα η διαδικασία...Ελλάδα

    Πώς θα δηλώνονται τα κρούσματα από τους  πολίτες που αυτο-διαγιγνώσκονται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα self test για τον κορωνοϊό θα είναι  δωρεά...

Η απάντηση Κεραμέως για τη σύμβαση με τη Cisco: «Απύθμενο θράσος, υποκρισία και άγνοια»Ελλάδα

  To υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στα όσα καταλόγισε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη  σύμβαση με τη CISCO .   «Απύθμενα το θράσος, η υποκρισία κ...

Πέτσας σε ΣΚΑΪ: Αδύνατο το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 -Αν χρειαστεί θα γίνει κι άλλη επίταξηΕλλάδα

Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  «Πρωτεύοντα ρόλο για τη...