Η Τουρκία που κάποιοι επιμένουν ότι δεν θέλει τις διερευνητικές, παίρνει το τυπικό “πιστοποιητικό καλής συμπεριφοράς” το οποίο θα “κατατεθεί” στη Σύνοδο Κορυφής  της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, “έχει διαμηνύσει πως προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», «μηδενική αφέλεια», πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητική διάθεση. Εξάλλου, επανειλημμένως έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις διερευνητικές επαφές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Εξίσου, έχει διαμηνύσει πως η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων της αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και ότι διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασής τους στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Επισημαίνεται πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Περαιτέρω, η Αθήνα έχει υπογραμμίσει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας, εν γένει, έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών αφορά το σύνολο της ΕΕ και των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα εξεταστεί συνολικά στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 26-26 Μαρτίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη η ευρωπαϊκή έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς για την Τουρκία να είναι ισορροπημένη: «Πρέπει να έχει προτάσεις τόσο για θετική ατζέντα όσο και για προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, στην περίπτωση που η γειτονική Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να έχει παραβατική συμπεριφορά»

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει σε τίποτα την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμη και λίγες ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών της Αθήνας, η Άγκυρα δήλωσε ότι τίποτα δεν θα γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο,χωρίς την άδεια της!
 

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα προβάλει με κάθε τρόπο τις “συμμαχίες” της επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία τις στρατιωτικές συνεργασίες και ασκήσεις που γίνονται στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αρκούν αυτά για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και είναι τουλάχιστον αφελείς όσοι πιστεύουν ότι αυτοί που ασκούνται μαζί μας θα είναι εδώ αν η κατάσταση κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Όσο για το χρόνο που λέμε ότι κερδίζουμε με τις διερευνητικές; Δεν φαίνεται να τον εκμεταλλευόμαστε ούτε στο ελάχιστο! Οι συζητήσεις για την ενδυνάμωση των ΕΔ και ειδικά του Στόλου είναι πολλές, αλλά οι πράξεις ανύπαρκτες! Διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει από το μηδέν η διαδικασία για την επιλογή νέου πολεμικού πλοίου! Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό! Για να βγει άκρη θα περάσουν στην καλύτερη περίπτωση πολλοί μήνες! Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση.

Με πληροφορίες απο το militaire.gr