ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πέτρος Φιλιππίδης παίρνει σειρά για τον ανακριτή

Υπό έρευνα οι καταγγελίες για δύο απόπειρες βιασμού με την κλήτευση των πρώτων μαρτύρων - Στο μικροσκόπιο κι ένας ακόμη ηθοποιός
 
Ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα όσα διαδραματίζονταν τα προηγούμενα χρόνια πίσω από τις κουίντες και τα θεατρικά παρασκήνια, γράφεται αυτές τις ημέρες σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία, όπου βρίσκονται ανοιχτές δικογραφίες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου και της τέχνης. Και μπορεί, οι πρώτες σελίδες του αποκαλυπτικού αυτού βιβλίου να αφορούν στον σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, στις επόμενες όμως θα ξεδιπλωθούν οι καταγγελίες που στρέφονται κατά του Πέτρου Φιλιππίδη
 
. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές εστιάζουν, τώρα, σε αναφορές κατά του γνωστού ηθοποιού και θιασάρχη, ο οποίος καταγγέλλεται από γυναίκες συναδέλφους του για δυο απόπειρες βιασμού!

Ημέρα με την ημέρα οι έρευνες της Δικαιοσύνης για το αποκαλούμενο και ως ελληνικό #Μetoo διευρύνονται και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τον «επίλογο» της κάθε ανοιχτής δικογραφίας. Φάκελοι με καταγγελίες παραδίδονται στους εισαγγελείς από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), μάρτυρες καλούνται να επιβεβαιώσουν τα καταγγελλόμενα και εν εξελίξει έρευνες φτάνουν στην κορύφωσή τους με την άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα του βιασμού ή ακόμη και με την έκδοση εντάλματος σύλληψης, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δ. Λιγνάδη.

Εισαγγελείς και ανακριτές, ως οι πλέον θεσμικά αρμόδιοι, έχουν αναλάβει να αποφανθούν για την βασιμότητα όσων ζοφερών καταγγέλλονται τις τελευταίες εβδομάδες και ακολούθως να αποφασίσουν αν θα απαγγείλουν ή όχι κατηγορίες. Αυτή την στιγμή, στη Δικαιοσύνη βρίσκονται σε εξέλιξη έξι συνολικά έρευνες- τέσσερις προκαταρκτικές και δυο ανακριτικές - για τα καταγγελλόμενα περί σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης από ανθρώπους του θεάτρου και της ηθοποιίας.

 
Ο Φιλιππίδης και οι καταγγελίες για δυο απόπειρες βιασμού

Μετά την υπόθεση Λιγνάδη, η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια της 19ης τακτικής ανακρίτριας, η εισαγγελία εστιάζει στις καταγγελίες που έχει λάβει από το ΣΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές δίνουν προτεραιότητα σε τουλάχιστον δυο καταγγελίες κατά του Πέτρου Φιλιππίδη, για τις οποίες υπάρχει έδαφος προς έρευνα, αφού σε αυτές περιγράφονται κακουργήματα – δυο απόπειρες βιασμού - που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Την έρευνα για τις καταγγελίες σε βάρος του δημοφιλούς ηθοποιού διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κων. Σπυρόπουλος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει και ο κύκλος της εξέτασης μαρτύρων. Ακολούθως θα κληθούν και οι παθούσες και τελευταίος ο ηθοποιός. Μετά την αποτίμηση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν, η εισαγγελία θα αποφανθεί για το αν θα προχωρήσει ή όχι στην άσκηση ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση πάντως που απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Π. Φιλιππίδη η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή ενώπιον του οποίου ο ηθοποιός θα κληθεί να απολογηθεί. Πρόκειται για το πιο κρίσιμο στάδιο της έρευνας, καθώς αμέσως μετά ανακριτής και εισαγγελέας αποφασίζουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου, αν δηλαδή θα οδηγηθεί ή όχι στη φυλακή.

Πάντως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στα χέρια της εισαγγελίας βρίσκεται και μια ακόμη καταγγελία επίσης για απόπειρα βιασμού σε βάρος ενός ακόμη ηθοποιού. Και η καταγγελία αυτή εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητά της.
 

Η διπλή έρευνα για Λιγνάδη και η ανάκριση για τον δεύτερο ηθοποιό

Σημαντικές έρευνες βρίσκονται, όμως, σε εξέλιξη και για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Τρίπολης. Ο σκηνοθέτης κατηγορείται για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή και για αυτή την κατηγορία, συνελήφθη βάσει εντάλματος της 19ης τακτικής ανακριτρίας. Η προφυλάκιση Λιγνάδη αποφασίστηκε έπειτα από δυο μηνύσεις που κατατέθηκαν εναντίον του από δυο άνδρες. Οι μηνυτές καταγγέλλουν τον σκηνοθέτη για βιασμό τους, τον Αύγουστο του 2010 και τον Αύγουστο του 2015, αντιστοίχως.

Η συγκεκριμένη δικογραφία βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας, η οποία συνεχίζει την έρευνά της για τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόσφατα η ίδια διέταξε τη διενέργεια έρευνας στο σπίτι, το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα του Δ. Λιγνάδη. Οι αρχές συνέλεξαν διάφορα στοιχεία με πλέον σημαντικά όσα προέρχονται από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου. Τα ψηφιακά αυτά αρχεία βρίσκονται προς ανάλυση στη Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται η παράδοση πορίσματος στην ανακρίτρια για τα ευρήματα που θα εντοπιστούν.

Ωστόσο, ο «φάκελος Λιγνάδη» που έχει σχηματιστεί στη Δικαιοσύνη βάρυνε ακόμη περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς μια νέα, τρίτη κατά σειρά, μήνυση, κατατέθηκε σε βάρος του και πάλι για το αδίκημα του βιασμού. Η τρίτη μήνυση έχει κατατεθεί από άνδρα που υποστηρίζει πως βιάστηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη. Αυτό που έχει αξία να αναφερθεί είναι ότι και σε αυτή την μήνυση περιγράφεται ο ίδιος τρόπος δράσης. Ο καταγγέλλων αναφέρει πως ο Δ. Λιγνάδης τον προσέγγισε σε πλατεία του Μεταξουργείου, τον κάλεσε στο σπίτι του και αφού του πρόσφερε ναρκωτικά και αλκοόλ, τον βίασε.

Ακόμη, ο μηνυτής περιγράφει πως ο βιασμός του έλαβε χώρα ενώ ο ίδιος βρίσκονταν σε κατάσταση αναισθησίας. Όπως λέει, όταν πια συνήλθε αντιλήφθηκε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον κατηγορούμενο. Τότε ανάμεσά τους υπήρξε ένα σφοδρό λεκτικό επεισόδιο αλλά ο σκηνοθέτης, σύμφωνα πάντα με τον μηνυτή, τον απείλησε πως αν μιλήσει θα καλέσει την αστυνομία και θα τον καταγγείλει ως ληστή.

Για τη μήνυση αυτή η οποία αξιολογείται ως σοβαρή από τις εισαγγελικές αρχές διενεργείται προανάκριση. Η νέα έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης εναντίον του σκηνοθέτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και εφόσον επιβεβαιωθούν τα καταγγελλόμενα ο φάκελος αυτός να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια.

Σε κάθε τόνο, πάντως, ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης αρνείται τις κατηγορίες του βιασμού και μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια κάνει λόγο για «στημένες» καταγγελίες εναντίον του από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, καθώς και για «ψευδο μηνύσεις». Έχει, δε, προαναγγείλει αγωγές και μηνύσεις σε βάρος των μηνυτών αλλά και νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο κατά των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεσή του. «Ο κ. Λιγνάδης ήταν και είναι κατηγορηματικός ότι ουδέποτε στη ζωή του έχει βιάσει είτε οιανδήποτε γυναίκα είτε οιονδήποτε άνδρα από αυτούς, με τους οποίους είχε ερωτικές σχέσεις», αναφέρει ο κ. Κούγιας σε μια από τις γραπτές δηλώσεις που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα, στα χέρια άλλου ανακριτή πέρασε και η δικογραφία που αφορά σε ηθοποιό ο οποίος έχει καταγγελθεί από τον Δ. Άνθη για βιασμό του. Πρόκειται για τον Ν. Στραβοπόδη σε βάρος του οποίου η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα που ο ηθοποιός όμως αρνείται κάνοντας λόγο για συναινετική σεξουαλική επαφή του με τον μηνυτή του.


Οι προκαταρκτικές για ασυνόδευτα ανήλικα και Αρσάκεια σχολεία

Εξίσου σημαντικές είναι, όμως, και οι εισαγγελικές έρευνες που «τρέχουν» αυτή την στιγμή και οι οποίες αφορούν σε δυο ιδιαίτερα κρίσιμα και λεπτά ζητήματα. Ειδικότερα, η πρώτη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη διατάχθηκε από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και έχει ως αντικείμενο να διαπιστώσει την βασιμότητα δημοσιευμάτων για ασυνόδευτα ανήλικα που φέρονται ότι παρακολουθούσαν θεατρικά μαθήματα που τους παρέδιδε ο Δ. Λιγνάδης. Για την υπόθεση αυτή κατέθεσε υπόμνημα στην εισαγγελία και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία και ζήτησε να διερευνηθούν τυχόν έκνομες πράξεις της περιόδου 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.


Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε με αντικείμενο τον έλεγχο των καταγγελιών 285 αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων περί σεξουαλικών και άλλων μορφών παρενοχλήσεων από εκπαιδευτικούς. Την έρευνα διενεργεί ο εισαγγελέας Γ. Νούλης.

Μάλιστα, για την υπόθεση αυτή είχε εκδώσει ανακοίνωση ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος ζήτησε να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους. Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα ότι «η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών με οποιονδήποτε τρόπο της ζητηθεί».

Τώρα, στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής έρευνας ο εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει για κατάθεση κάποιους από τους καταγγέλλοντες, καθώς είναι αδύνατον όλοι να βρεθούν στο εισαγγελικό γραφείο. Ωστόσο, και η έρευνα αυτή δεν μπορεί παρά να εστιάσει στον Δ. Λιγνάδη, καθώς υπάρχει κατάθεση μάρτυρα σύμφωνα με την οποία ο σκηνοθέτης διατηρούσε εξωσχολικές σχέσεις με παιδιά του Αρσάκειου. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος έχει αντικρούσει τη συγκεκριμένη μαρτυρική κατάθεση αναφέροντας πως οι γονείς και τα παιδιά του Αρσακείου καθ’ όλο το διάστημα που εργάστηκε εκεί, «είχαν και έχουν τεράστια εκτίμηση» στο πρόσωπό του. 
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός - Παγώνη: Οι μεταλλάξεις αύξησαν την μεταδοτικότητα από 40% έως 60 %Ελλάδα

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την κατάσταση στις ΜΕΘ. "Η μεταδοτικότ...

Από 1-20 Μαρτίου οι αιτήσεις εγγραφών μαθητών στα Νηπιαγωγεία και ΔημοτικάΕλλάδα

Από 1-20 Μαρτίου θα πρέπει από φέτος να κατατεθούν οι αιτήσεις εγγραφών μαθητών στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, σύμφωνα με το νέο   νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκ...

Υπόθεση Λιγνάδη: Ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση κατά της ανακρίτριας για παράβαση καθήκοντος Ελλάδα

Αναφορά-καταγγελία σε βάρος της 19η τακτικής ανακρίτριας κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Την αναφορά θα εξετάσει η αρεοπαγίτης επιθεωρήτρια του Πρωτοδικεί...

Πελώνη για lockdown: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα - Τι είπε για την παρέλασηΕλλάδα

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως είπε η ίδια, "στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρ...

Φόβοι από την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού: Το νέο «ρεκόρ» εισαγωγών και οι διασωληνωμένοιΕλλάδα

Έντονη ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και ασ...

Υπόθεση Λιγνάδη: Ο Κούγιας κατέθεσε μήνυση κατά της ανακρίτριας για παράβαση καθήκοντοςΕλλάδα

Μηνυτήρια αναφορά κατά της 19ης τακτικής ανακρίτριας για σοβαρές παραβάσεις καθήκοντος στην υπόθεση Λιγνάδη κατέθεσε σήμερα στην Ευελπίδων, ο Αλέξης Κούγιας.   Σύμφωνα με τον ίδιο,...

Γιάννης Λιγνάδης: Ο αδερφός μου έχει καταδικαστεί από το λαϊκό δικαστήριοΕλλάδα

  Νέες δηλώσεις στην εκπομπή της  Κατερίνας Καινούργιου  στο OPEN έκανε ο αδερφός       του  Δημήτρη Λιγνάδη.   Ο  Γιάννης Λιγνάδης  αναφέρθηκε  στην ψυχολογική κατάσταση του     γ...

Μόσιαλος: Τα εμβόλια θα είναι μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές του κορονοϊούΕλλάδα

Τα δεδομένα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο συχνά αναφέρεται, σχετικά με τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού και, συλλογικά, τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια θα είναι μάλλο...

Συναγερμός από φωτιά σε κτήριο στη Θεσσαλονίκη: 3 νεκροί από αναθυμιάσεις – ΒΙΝΤΕΟΕλλάδα

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Άσχημη μέρα ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη καθώς το πρωί της Τετάρτης 3 άνθρωποι, άστεγοι που είχαν...