ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοτζιάς: Το λάθος στις διερευνητικές με την Τουρκία και η ανησυχητική κατάσταση στην Αίγυπτο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM για την πανδημία, τις διερευνητικές, αλλά και την κατάσταση στην Αίγυπτο σε σχέση με τον αποκλεισμό της Κύπρου από τον αγωγό EastMed.
Ο κ.Κοτζιάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη θέλησης απάντησης και αιτημάτων στις διερευνητικές με την Τουρκία, λέγοντας:

«Υπάρχει μια συζήτηση στην Ελλάδα για το να πρέπει να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία. Πρέπει να βάλουμε θέματα στον διάλογο και να εξηγήσουμε γιατί πάμε με θέματα στις διερευνητικές. Είχα προτείνει τρία πράγματα. Πρώτον, να επεκτείνουμε Αιγιαλίτιδα εκεί που δεν είναι προς την τουρκική πλευρά, δεύτερον να θέσουμε θέμα να υπογράψει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης και τρίτον αν γίνουν οι διερευνητικές και πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο να πάμε σε άρση του casus beli. Πρέπει να μην φοβόμαστε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι , αλλά με αιτήματα», ενώ πρόσθεσε: «Η Τουρκία προβάλλει το θέμα της αποστρατικοποίησης παντού κι εμείς δεν εξηγούμε γιατί είναι νόμιμη η παρουσία μας στα νησιά.Πρέπει να τα εξηγήσουμε αυτά…»


Για την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου για τις κυρώσεις και τις ζυμώσεις για την Πενταμερή και το Κυπριακό υποστήριξε: «Έχω μια ανησυχία στις 25 και 26 Μάρτη δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Δεν βλέπω ελληνική διπλωματία να κάνει προετοιμασία που απαιτείται.Να θυμίσει Ισπανούς ότι έχουν κι εκείνοι ανάλογα ζητήματα με Γιβραλτάρ, ότι μπορεί να θέσει βάτο και να πάει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση.

Επίσης, δεν γίνεται δουλειά στην γερμανική κοινωνία ώστε να δημιοουργήσουμε ατμόσφαιρα που να πιέζει την Μέρκελ και να μην σκέφτεται μόνο τα οικονομικά οφέλη από την Τουρκία.

Για το Κυπριακό με ανησυχεί ότι εγκαταλείπουμε τα κέρδη μας στον διπλωματικό τομέα και την διατύπωση στα κείμενα που υιοθετήθηκε από ΟΗΕ για να γίνει κανονικό κράτος. Οι λύσεις για δύο κράτη είναι μια λύση έξω από το κανονικό κράτος. Φοβάμαι ότι η διασύνδεση είναι να εγκαταλείψει Ελλάδα πάγιες θέσεις της στο Κυπριακό για να βρεθεί λύση με την Τουρκία στο Αιγαίο.»

Για τις συνομιλίες με την Αίγυπτο περιέγραψε ως εξής την κατάσταση: «Όταν το καλοκαίρι πανηγύριζαν όλοι για τις ΑΟΖ με Ισραήλ και Αίγυπτο η κυβέρνηση της ΝΔ όπως τα βρήκε τα άφησε. Η υπόθεση του Eastmead έχει δυνάμεις εντός της κυβέρνησης που θέλουν να την εγκαταλείψουν. Έχω μια ανησυχία…»

 

Για την πανδημία υπογράμμισε ότι «είναι εθνικό θέμα. Το ασιάτικο μοντέλο δεν στηρίζεται μόνο αυστηρό lockdown, αλλά στην αρχή πολλών τεστ και εφαρμογές ιχνηλάτισης στα Μέσα Επικοινωνίας, στην ανάπτυξη για φάρμακα και πιστεύω ότι δεν θα τελειώσομε εύκολα μ αυτή την πανδημία.Θα πρέπει να οργανωθούμε στα Βαλκάνια για μάσκες, τεστ, γενικά υπηρεσίες στον κλάδο.

Έπρεπε να στήσουμε μια βιομηχανία με νέες τεχνολογίας γύρω από το ζήτημα της πανδημίας. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Ενας συνάδελφός μου έχει προτείνει να ξεχωριστεί το «καλό» από το «κακό » χρέος. Έχω μια ανησυχία ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολείται με επάρκεια να εφαρμόσουν τις προτάσεις του συναδέλφου μου, Τζιτζιλόνι ώστε να μην το βρούμε μπροστά μας μετά την πανδημία»

 

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

Γεραπετρίτης: «Σκοπός μας να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία μέσα στο Μάρτιο»Ελλάδα

O Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε σήμερα το πρωί για την πανδημία του κορωνοϊού και τα νέα μέτρα περιορισμού της κυβέρνησης, αλλά και για το άνοιγμα του λιανεμπορ...