ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Τσουνάμι" αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό χώρο για την υπόθεση Λιγνάδη και την συνέντευξη Μενδώνη

Πλήθος αντιδράσεων από τον καλλιτεχνικό κόσμο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες-μαρτυρίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη σχετικά με βιασμούς και παιδεραστία στο χώρο του θεάτρου.

 

Ο ηθοποιός, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, έγραψε για τον Λιγνάδη: «Για να τελειώνουμε: Ο Λιγδιάρης είναι ένας παιδεραστής και τίποτα παραπάνω. Συνεπώς ο Οιδίποδας, ο Μάκβεθ, η Ύβρις, η Νέμεσις, η Κάθαρσις και όλη η τραγικότητα με την οποία επιμένετε κάποιοι να τον ντύνετε έχουν τόση σχέση μαζί του όση η μορταδέλα, το σαλάμι και η φέτα με έναν παιδεραστή μπακάλη. Άντε για να μην τρελαθούμε…». Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο ηθοποιός Νικόλας Αγγελής μέσω ανάρτησης του, αναφέροντας ότι «ένας παιδοβιαστής και βασανιστής βρίσκεται εκεί έξω ελεύθερος...» και ότι «εδώ και βδομάδες έχουν έρθει στο φως φρικιαστικές καταγγελίες που τον φωτογραφίζουν και το κράτος δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ».

 

Στις καταγγελίες για βιασμούς στο χώρο του θεάτρου αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση, ο ηθοποιός, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, μιλώντας για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ειδικότερα, ο γνωστός ηθοποιός με story του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, που ανέβασε το βράδυ της Πέμπτης αναφέρει:

«Για να τελειώνουμε: Ο Λιγδιάρης είναι ένας παιδεραστής και τίποτα παραπάνω. Συνεπώς ο Οιδίποδας, ο Μάκβεθ, η Ύβρις, η Νέμεσις, η Κάθαρσις και όλη η τραγικότητα με την οποία επιμένετε κάποιοι να τον ντύνετε έχουν τόση σχέση μαζί του όση η μορταδέλα, το σαλάμι και η φέτα με έναν παιδεραστή μπακάλη. Άντε για να μην τρελαθούμε…» έγραψε ο κ. Μπουρδούμης.

 

Λαγούτης, Χρανιώτης, Αθανασίου ζητούν παραίτηση Μενδώνη

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή την εκκωφαντική σιωπή της στην υπόθεση Λιγνάδη και του Εθνικού Θεάτρου. Tρεις ηθοποιοί ζήτησαν ευθέως την παραίτηση Μενδώνη. Πρόκειται για τους ηθοποιούς Μάριο Αθανασίου, Κώστα Χρανιώτη και Πέτρο Λαγούτη. Παράλληλα προωθείται η πρωτοβουλία #nomoremendoni ζητώντας επίσης την αποχώρηση της υπουργού.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, οι τρεις ηθοποιοί τόνισαν πως η κ. Μενδώνη αντί να αναλάβει τις ευθύνες της ως υπουργός μπροστά στο κύμα των καταγγελιών και των αποκαλύψεων που αφορούν το Εθνικό Θέατρο, σιωπά και δεν υποστηρίζει την ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα ώστε να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης.

 


«Αισθανθήκαμε ότι μείναμε απροστάτευτοι», τόνισε ο Πέτρος Λαγούτης. «Η υπουργός δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι πολύ βαριά η φανέλα στο υπουργείο Πολιτισμού», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η κ. Μενδώνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Επιπλέον, σημείωσε πως μετά τις καταγγελίες για τον Δ. Λιγνάδη, η κ. Μενδώνη σιώπησε αντί να βγει μπροστά, όπως έχει ευθύνη, όπως υπογράμμισε.


Επιπλέον, σημείωσε πως τα περιστατικά που αφορούν τον Δ. Λιγνάδη και την αποπομπή του για ανάρμοστη συμπεριφορά από θεατρική σχολή κατά το πρόσφατο παρελθόν είναι γνωστά και η κ. Μένδώνη, η οποία τότε ήταν γενική γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού (περίοδος 2012-’13), όφειλε να τα γνωρίζει. Ακόμα, τόνισε πως ακόμα κι αν δεν γνώριζε αυτά που συνέβησαν τότε, οφείλει τώρα να πάρει θέση για όλες τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Μπροστά στο κύμα των αποκαλύψεων, η κ. Μενδώνη είναι αμέτοχη. «Εμείς είμαστε φοβισμένοι», επισήμανε ο Μάριος Αθανασίου, και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε την Πολιτεία για να προχωρήσει αυτή η ιστορία της απαραίτητης “κάθαρσης” στον χώρο του θεάτρου». Επιπλέον, σημείωσε πως τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Πολιτεία μετά τις καταγγελίες της Σ. Μπεκατώρου δεν έχουν καμία σχέση με την αδράνεια που επιδεικνύει για τα αντίστοιχα τεκταινόμενα στον καλλιτεχνικό χώρο.


Μιλώντας για τη Λ. Μενδώνη, ο Γιώργος Χρανιώτης τόνισε: «Ή γνώριζε, το οποίο την καθιστά εγκληματία, ή δεν γνώριζε, το οποίο την καθιστά ανεπαρκή». Κατόπιν, ο Γ. Χρανιώτης διάβασε κείμενο, του οποίου τον συντάκτη δεν ανέφερε, το οποίο ζητά την παραίτηση της κ. Μενδώνη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κ. Μενδώνη έχει κάνει μια σειρά από λάθη κατά τη θητεία της ως υπουργός Πολιτισμού, τα οποία οφείλει να τα παραδεχτεί και να ζητήσει συγγνώμη.


Με μια δημοσίευση – ποταμό η γνωστή ηθοποιός Κλέλια Ρενέση τοποθετείται με αφορμή τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού. Τους κατηγορεί ως «το παρεάκι που τάιζε τα τέρατα με τον φόβο κ τα όνειρα μας».

Στο Instagram η ηθοποιός μιλά για «μια κυβέρνηση προπαγάνδας, έχει κάνει όλο το Έθνος τσιφλίκι της, διορίζοντας όλους τους δικούς τους σε θέσεις κλειδιά, και δεν έχει καν την «τσίπα» να υποδυθεί? τη δημοκρατική της υπόσταση».

Και συνεχίζει: «Ευθαρσώς επιβάλει τον ένα νόμο μετά τον άλλο, κ δεν ιδρώνει τ αφτί τους. Όσο για την απάντηση “επικοινωνιακό τρικ” του πρωθυπουργού στην Ζέτα Δούκα είδαμε όλοι πόσο σοβαρά έλαβε υπόψιν τα αιτήματα της-μας.

Δεν έχουν κάνει την παραμικρή ενεργεία για να διευκολύνουν τον αγώνα των θυμάτων, μια εισαγγελία σε πλήρη ύπνωση, μια ομίχλη κ σιγή από το Μαξίμου, κ το καζάνι βράζει.

Η Μενδώνη είναι απλά το περιτύλιγμα. Μέσα είναι η φωλιά με τα σκουλήκια. Μην με παρεξηγείτε. Κατανοώ? την χρησιμότητα των σκουληκιών στον κύκλο της ζωής. Αλλά θα γίνω τροφή τους μετά θάνατον» προσθέτει με νόημα, η Κλέλια Ρένεση.

«Ένα κράτος “πρόνοιας” που βιάζει συστηματικά τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, την μια εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, την άλλη εξαγοράζοντας τα ΜΜΕ, την παράλλη απλά επειδή «μπορεί» μη κρατώντας καν τα προσχήματα.

Βιτρίνες- αρμόδιοι- εισαγγελείς- βουλευτές- πρωθυπουργός -δημοσιογράφοι- ΜΜΕ, θα σας θυμάται η ιστορία ως “το παρεάκι που τάιζε τα τέρατα με τον φόβο κ τα όνειρα μας”.. κ αυτήν την ιστορία θα την πούμε στα παιδιά μας, κ αυτά στα δικά τους παιδιά.

Από αυτό το σκάνδαλο δεν θα γλυτώσετε, όσο κ αν κάνετε την ανήξερη παιδούλα. Μην ξεχνάτε, ο χαμένος τα παίρνει όλα.» καταλήγει η ηθοποιός.

 

«Ένας παιδοβιαστής και βασανιστής βρίσκεται εκεί έξω ελεύθερος»
Για τους βιασμούς στο χώρο του θεάτρου και τις μαρτυρίες-καταγγελίες περί παιδεραστίας μίλησε και ο ηθοποιός Νικόλας Αγγελής μέσω ανάρτησης του.

Ο ηθοποιός αναφέρει μεταξύ άλλων πως νιώθει οργή για όλα όσα συμβαίνουν και τονίζει ότι τα θύματα είναι «αδέλφια μας, κόρες μας, γιοι μας και παιδιά μας, η φωνή τους είναι φωνή μας και ήρθε η ώρα να χάσετε τον ύπνο σας απ’ τα ουρλιαχτά μας».

«Ένας παιδοβιαστής και βασανιστής βρίσκεται εκεί έξω ελεύθερος ενώ εδώ και βδομάδες εμάς έχει στρίψει το έντερο μας με τις καταγγελίες που έρχονται στο φως για αυτή τη μύξα που έχει για πρόσωπο. Χτες άκουσα τον Βασίλη στην εκπομπή της Μελέτη να περιγράφει πως τον αποπλάνησε στα 15 του ο σκηνοθέτης/ηθοποιός/δάσκαλος σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, πώς τον πήγε σπίτι του, πώς τον βίασε, πώς προσπαθούσε να τον μυήσει σε ομαδικά όργια με άλλα ανήλικα παιδιά , μαθητές του παιδοβιαστή στα σχολεία που δίδασκε. Πώς τον πήγαινε στο γήπεδο και του έλεγε “δες είμαστε τώρα σαν πατέρας και γιος που ήρθαν να δουν μπάλα”, πώς του διέλυσε το μικρό, παιδικό του κεφάλι φυτεύοντας μέσα στο ανήλικο παιδί όλη την αρρώστια που κουβάλαγε», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Και συνεχίζει: «Έμαθα χτες ότι ο παιδοβιαστής έμενε στην ίδια πολυκατοικία με τη μαμά του η οποία ήξερε ότι ο γιός της έφερνε στο σπίτι του ανήλικα παιδιά και απ’ ότι φαίνεται ήταν το μείζον πρόβλημα της οικογένειας μιας και ο βιαστής δασκάλευε τον Βασίλη τι να πει σε περίπτωση που θα έπεφτε πάνω στη γριά. Έκανε το ανήλικο παιδί συνένοχο. Αυτός ο βουτυρομπεμπές που φοβόταν τη μαμά του πέρναγε μεταλλικές μπάρες στον κώλο παιδιών που βίαζε ενώ ένα ολόκληρο σύστημα τον κάλυπτε και τον καλύπτει. Απ’ την οικογένεια του και τους διευθυντές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που δίδασκε μέχρι την σημερινή κυβέρνηση αλλά και την κυβέρνηση του 2012 που τον κάλυψε όταν βρέθηκε το όνομα του σε καταγγελίες για παιδεραστικό κύκλωμα».

Ο Νικόλας Αγγελής εκφράζει επίσης την οργή του «για το κράτος συνένοχο/συνεργό, για τους φίλους αυτού του μούλου που τολμάνε να βγαίνουν στα σόσιαλ και να παίρνουν ίσες αποστάσεις μεταξύ θυμάτων και θυτών, για τον ίδιο που έχει το θράσος να απειλεί με μηνύσεις και να κάνει απειλητικά τηλεφωνήματα στα θύματα. Και ξέρετε κάτι; Το κράτος και η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει χώρο και υποστηρίζει αυτό του το θράσος. Όταν εδώ και βδομάδες έχουν έρθει στο φως φρικιαστικές καταγγελίες που τον φωτογραφίζουν και το κράτος δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ είναι σαν να λέει στα θύματα δεν έχετε φωνή και δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα».

Και καταλήγει: «Όμως σας έχω νέα βρωμιάρηδες, τα θύματα είναι αδέλφια μας, κόρες μας, γιοι μας και παιδιά μας, η φωνή τους είναι φωνή μας και ήρθε η ώρα να χάσετε τον ύπνο σας απ’ τα ουρλιαχτά μας».

 

 

 

Το δικό του μήνυμα προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έστειλε μέσω ανοιχτής επιστολής το Δημήτρης Πουλικάκος.

Ο σπουδαίος δημιουργός προτείνει στην υπουργό να παραιτηθεί, επισημαίνοντας με το χαρακτηριστικό ύφος του ότι, «ο εναπομείνας πολιτισμός, υπό την αιγίδα σας και τη σφραγίδα σας, μόνο θα κακοποιείται, και οι εναπομείναντες άνθρωποί του, μόνο θα υποφέρουν από την ιδιαίτερη «επιείκειά« σας, εάν συνεχίσετε το «θεάρεστον» έργον σας…»

 

Το μήνυμα του Δημήτρη Πουλικάκου
Πιστεύω – πράγματι – κυρία υπουργέ του πολιτισμού Μενδώνη, πως η καλλίτερη υπηρεσία που ημπορείτε να προσφέρετε εις τον όποιον υπάρχει πολιτισμόν, είναι, να τυλιχθείτε με την ιεράν Σινδώνη και να αποχωρήσετε κι εσείς και η «παρέα» σας -ολίγον, έστω, αξιοπρεπώς- από το πόστο που σας ενεπιστεύθησαν οι εγκληματικά επιπόλαιοι και κυνικοί κολλεγιόπαιδες άρχοντές μας!!!

Ο εναπομείνας πολιτισμός, υπό την αιγίδα σας και τη σφραγίδα σας, μόνο θα κακοποιείται, και οι εναπομείναντες άνθρωποί του, μόνο θα υποφέρουν από την ιδιαίτερη «επιείκειά« σας, εαν συνεχίσετε το «θεάρεστον» έργον σας…

Παραιτηθείτε λοιπόν, κυρία μου, όσο πιο σύντομα γίνεται, και θα σας είμεθα και υπόχρεοι!!!

Με περισσήν επιείκεια
Δημήτρης (Μήτσος) Πουλικάκος,
πλανόδιος μουσικός και δημιουργός περιεχομένου
Αθήνα 19/2/του σωτηρίου έτους 2021

 

Σε εκτενή ανάρτησή του, ο Αντώνης Καφετζόπουλος εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» κατά της υπουργού Πολιτισμού λέγοντας «Σε άλλες χώρες οι έχοντες θέσεις ευθύνης παραιτούνται για πολύ μικρότερες αιτίες».

Στη συνέχεια, παρουσιάζει το «βαρύ παρελθόν» της υπουργού: την υπονόμευση της εφαρμογής του Νόμου Γερουλάνου στο σινεμά, την παντελή της απουσία σε ό,τι αφορούσε οτιδήποτε άλλο εκτός απο τον μουσειακό πολιτισμό και την απουσία της απο την ενίσχυση των καλλιτεχνών και των υπολοίπων δραστηριοποιούμενων στις τέχνες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας.

Αναφορά γίνεται και στο ζήτημα του Δημήτρη Λιγνάδη. «Θα σας τη χαρίζαμε αν δεν είχατε επιχειρήσει να πετάξετε στις κερκίδες την καυτή πατάτα Λιγνάδη που έτυχε στη βάρδια σας, με δικαιολογίες που δεν έπειθαν ούτε τους αφελέστερους καλοπροαίρετους», γράφει ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Και καταλήγει στον λόγο που πρέπει να παραιτηθεί η υπουργός: «Πλην όμως το «όφις με ηπάτησε» έχει απορριφθεί προ πολλού ως αιτία απαλλαγής. Μ όλα τα παραπάνω έχετε αναδειχτεί σε πολλαπλά βλαβερή παράμετρο για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι δεν μπορώ παρά να συνταχθώ αυτούς που ζητούν να αποχωρήσετε».

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα της Γιάννας Αγγελοπούλου στους ομογενείς των ΗΠΑ να συμμετέχουν ενεργά στους εορτασμούς της επετείου του 1821Ελλάδα

Κάλεσμα της Γιάννας Αγγελοπούλου στους ομογενείς των ΗΠΑ, σε ομιλία στο 30ο συνέδριο της «Leadership 100»   Πρόσκληση να συμμετάσχουν ενεργά στον εορτασμό της επετείου των 200 ετών...

Κρίσιμη κατάθεση για την υπόθεση του γνωστού σκηνοθέτη έλαβε χθες τη νύχτα ο ΕισαγγελέαςΕλλάδα

Μία ακόμη κρίσιμη κατάθεση για την υπόθεση με πρωταγωνιστή τον επιφανή ηθοποιό- σκηνοθέτη έλαβε χθες αργά το βράδυ ο Εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος . Μετά την κατάθεση γυναίκας που...

O ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης είπε τα πράγματα με το όνομα τους στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (βίντεο)Ελλάδα

Άφωνους άφησε τους τηλεθεατές αλλά και τους δημοσιογράφους στο στούντιο με το θάρρος του να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, ο νεαρός ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης το πρωί στον ΣΚΑΙ. ...

Συνάντηση για τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης στις ΜΕΘ της Αττικής συγκάλεσε ο Β. ΚικίλιαςΕλλάδα

Συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της Αττικής, συγκάλεσε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Υγείας, ο...

Δημόπουλος: Έως χθες είχε εμβολιαστεί το 6% του πληθυσμού - Το "αποτύπωμα" τους σε νοσηλείες και θανάτους είναι "καλύτερο"Ελλάδα

Αισιόδοξος  για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση των  εμβολιασμών  στην καταπολέμηση της πανδημίας  παρουσιάστηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ,  Θάνος Δημόπουλος , μιλώντας στο M...

Περιφέρεια Αττικής: Στην Βουλή η υπερκοστολόγηση rapid test από εταιρεία συμφερόντων Καρυπίδη Ελλάδα

Υπερκοστολόγηση των rapid test που έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό  εταιρείας, συμφερόντων του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις,...