ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων

"Με 101 μηχανήματα και 224 εργαζόμενους , δώσαμε επί 5 μέρες τη μάχη και πετύχαμε να κρατήσουμε ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο, το κεντρικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής" αναφέρει μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής στην σχετική ανακοίνωση με την οποία απαντάει στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση της κακοκαιρίας "Μήδειας".

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής: 

 

 

Η Περιφέρεια Αττικής δίνει από τις 13 Φεβρουαρίου ως σήμερα μια δύσκολη μάχη, για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους Δήμους της Αττικής τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας.

 

Όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς διακοπή , αξιοποιώντας 101 μηχανήματα και 224 εργαζόμενους της Περιφέρειας και συνεργαζόμενων από το Μητρώο Εργοληπτών εργολάβων , για να πετύχουμε τελικά να κρατήσουμε ανοικτό κι ασφαλές το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Και παράλληλα, να συνδράμουμε την προσπάθεια των Δήμων να απεγκλωβίσουν πολίτες και να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο που ανήκει στη δική τους αρμοδιότητα, καθώς και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που προσπαθούν μέχρι σήμερα να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

 

Είναι επίσης σημαντικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων πετύχαμε να παραμείνουν προσβάσιμα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

 


Τι κάναμε από τις 13 Φεβρουαρίου ως σήμερα
Συγκεκριμένα, από τις 13 Φεβρουαρίου ως σήμερα
1. Κινητοποιήσαμε άμεσα και πριν ξεσπάσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Αττικής, εργαζόμενους και μέσα, ενώ έγκαιρα αξιοποιήσαμε και τη συνδρομή επιπλέον μέσων και προσωπικού ιδιωτών εργολάβων, μέσα από το Μητρώο Εργοληπτών, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
2. Κατανείμαμε έγκαιρα τα μηχανικά μέσα εκχιονισμού που θέσαμε στη διάθεση μας , σε όλα τα κρίσιμης σημασίας σημεία , σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής.
3. Δημιουργήσαμε πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία 8 προσωρινές θέσεις εναπόθεσης αλατιού σε συγκεκριμένα κι εύκολα προσβάσιμα σημεία σε όλη την Αττική.
4. Πετύχαμε χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση μας να μην μείνει ούτε μια ώρα κλειστό το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής, που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητά μας.
5. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα παροχής βοήθειας και κρατήσαμε ανοικτούς τους δρόμους που οδηγούσαν σε δημόσια νοσοκομεία και κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες.
6. Παρείχαμε συνδρομή που μας ζητήθηκε, σε 28 Δήμους.
7. Συμμετείχαμε με μηχανικά μέσα και προσωπικό σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών, μετά από αιτήματα Δήμων.
8. Συνδράμαμε στο άνοιγμα δρόμων προκειμένου να διευκολύνουμε την προσέγγιση συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση βλαβών στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Αττικής

 


Οι ευθύνες για την ταλαιπωρία των πολιτών
Όσον αφορά τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρισμού και ύδρευσης , τις πτώσεις δέντρων και το κλείσιμο δρόμων που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, φαινόμενα που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί με μικρόψυχο τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Περιφέρεια Αττικής, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω, αφού όμως τονίσουμε ότι δεν μπορούν να δίνουν μαθήματα πετυχημένης διαχείρισης αυτοί που ευθύνονται για τις τραγικές στιγμές που ζήσαμε την περίοδο διακυβέρνησής τους στο Μάτι, στη Μάνδρα, με τους εγκλωβισμένους επί ώρες οδηγούς στην Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας :

Πρώτον, δεν ευθύνονται Περιφέρεια και Δήμοι της Αττικής για το γεγονός ότι χιλιάδες δέντρα κατά μήκος του δικτύου ηλεκτροδότησης δεν κλαδεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα , με αποτέλεσμα η πτώση των κλαδιών ή και των δέντρων πάνω στα καλώδια να προκαλέσει διακοπή στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το κλάδεμα των δέντρων αυτών και η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης αποτελεί αδιαμφισβήτητη ευθύνη κι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε.
Δεύτερον, δεν ευθύνονται η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής , για το γεγονός πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μειώσει τα προηγούμενα χρόνια κατά 75% τις επενδύσεις του κι έχει αποψιλωθεί από προσωπικό . Ούτε ευθυνόμαστε εμείς που τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ούτε κατά ένα χιλιόμετρο η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ.
Τρίτον, δεν ευθυνόμαστε Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι για τη διαρκή συρρίκνωση των πόρων και του προσωπικού μας την τελευταία δεκαετία, ούτε για το δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό σύστημα με την αλληλεπικάλυψη ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, που σε ακραίες καταστάσεις οδηγεί σε φαινόμενα σαν αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες. Είναι επιτέλους ώρα να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, με αποκέντρωση και ξεκάθαρο διαχωρισμό ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Κράτους.

 


Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και τη μετάθεση ευθυνών
Με αφορμή τα διδάγματα από τη «Μήδεια», είναι περισσότερο από ποτέ σήμερα αναγκαίο να κάνουμε μια βαθιά τομή στη λειτουργία του Κράτους.
Να αξιοποιήσουμε τους πόρους που θα έχουμε στη διάθεσή μας το επόμενο διάστημα για να προχωρήσουμε σε ένα γενναίο πρόγραμμα αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών, με προτεραιότητα στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη δημιουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη και στον οποίο θα συμμετέχουν με υπευθυνότητα με πρώτη την αυτοδιοίκηση όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων , με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας.
Μόνον έτσι θα σταματήσει επιτέλους αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους και θα πάψουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Θέση για τις καταγγελίες κατά του ...

image descriptionΕλλάδα

Την οδύνη τους, για τον θάνατο του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, εξέφρασαν με μήνυμα τους οι "Γιατροί του Κόσμου". Ο οργανισμός που ιδρύθηκε δηλαδή από τον αείμηστο Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. Επ...

image descriptionΕλλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τα τεκταινόμενα στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς μια ακόμη μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με την οποία καταγγέλλεται γνωστός ηθοποιός-σκην...

image descriptionΕλλάδα

Αντιδημοκρατική εκτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και απαγόρευση της συζήτησης για την κακοκαιρία "Μήδεια" καταγγέλει με ανακοίνωση του ο Γιάννης Σγουρός. Ακολουθεί η ανακ...

image descriptionΕλλάδα

Στις "βαθιές πληγές" που έχει να αντιμετωπίσει αυτήν την περίοδο ο χώρος του πολιτισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του σε σημερινή διαδι...

image descriptionΕλλάδα

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί στη Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομε...

image descriptionΕλλάδα

Συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις γραμμές Μέσης Τάσης στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, 'Ανοιξη, Δροσιά και Κάλαμο, για την επανηλεκτροδότησ...