ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαρδαλιάς: Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει, ούτε φέτος -Τι είπε για το ενδεχόμενο γενικού lockdown

Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος - Ενωπίω», μιλώντας για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται την πανδημία. Ο κ. Χαρδαλιάς ερωτώμενος για το αν το ενδεχόμενο για ένα νέο γενικευμένο lockdown είναι ανοιχτό, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

«Κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και πως το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες».

«Πάσχα δεν κάνουμε όυτε φέτος όπως είχαμε μάθει»
Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε επίσης ότι «το όνειρό μου με τον πρωθυπουργό είναι να θωρακίσουμε τη χώρα. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει την πλήρη εικόνα για τα πάντα».

«Παραμένω άνθρωπος σκοπού», τόνισε και ανέφερε ότι τον «ξεκουράζει» να βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο. «Θα ήθελα περισσότερο χρόνο με τις κόρες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε ότι «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος».

Χαρδαλιάς: Το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ' όλα
«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει και έχει αποδείξει ότι το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας, σε κάθε περίπτωση όμως το μπαλάκι αυτή η κυβέρνηση δεν το πετάει στους πολίτες και το έχουμε αποδείξει αυτό. Υπάρχει ένας μηχανισμός, η ίδια η κυβέρνηση έχει στηρίξει αυτή τη στιγμή κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει δώσει πάνω από 26 δισεκατομμύρια. 21 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να στηρίξει τους επιχειρηματίες, τα φυσικά πρόσωπα, τους ανέργους και άλλα 5 δισεκατομμύρια μέσα από τη μόχλευση των τραπεζών για να μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη πρωτόγνωρη, παγκόσμια, οικονομική και όχι μόνο υγειονομική συγκυρία», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πανδημία είπε: ότι «είναι αστείο, όποιος εκφράζει ότι πηγαίνουμε βλέποντας και κάνοντας, ουσιαστικά δείχνει μία αμηχανία στο πόσο άμεσα αντανακλαστικά έχει αυτή η κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο που αφορούν στην πανδημία καθ' αυτή».

Χαρδαλιάς: Ελέγχουμε στην Αττική αν η αύξηση κρουσμάτων προέρχεται από το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Για την κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία αυτή τη στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πανδημία κυριαρχεί, ωστόσο υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση και επιφυλακή, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40.000 κρούσματα στην Αττική, απάντησε: «Υπάρχουν διάφορες αναγωγές που γίνονται. Έχουμε καταφέρει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και από τον ΕΟΔΥ και απ' όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο testing, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφέστατη εικόνα. Εμείς λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά κριτήρια, αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει να έχει μία αύξηση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μία ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα».

Σε ερώτηση ποια είναι τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προφανώς υπήρχαν αρρυθμίες, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μία παγκόσμια κρίση. «Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που παλεύουν καθημερινά για όλους εκείνους που χρειάστηκαν να μείνουν μέσα και αποδείχθηκε ότι η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δημοκρατία έχει και σχέδιο έχει και πρόγραμμα και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στρατηγική της απέναντι σε κάθε νέο δεδομένο, δεν άγεται και φέρεται, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που προσαρμόζεται ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: «Έχουμε στήσει έναν μηχανισμό που καθημερινά έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας μέσα από συγκεκριμένους αλγόριθμους, μέσα από συγκεκριμένα KPIs, τα οποία καθημερινά ανανεώνονται, μέσα από ομάδες πρωτογενούς καταχώρησης, ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα red alerts τα οποία θα μας δώσουν το προαπαιτούμενο για να πάρουμε τις αποφάσεις».

Χαρδαλιάς: Τελευταία ανοίγουν γυμναστήρια και εστίαση

Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «ναι, και ίσως όχι με αυτή την σειρά», καθώς όπως εξήγησε η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά. Ειδικότερα, για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, κι αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμοξιολόγων».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο- Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».

Χαρδαλιάς: Γι’ αυτό απαγορεύουμε το κυνήγι και το ψάρεμα

Στην συνέντευξη ο υφυπουργός απάντησε και στο ερώτημα γιατί παραμένει η απαγόρευση στο ψάρεμα και το κυνήγι, δεδομένου πως δεν πρόκειται για δραστηριότητες με συνωστισμό και ιδίως σε περιοχές που είναι «πράσινες». Ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι η απόφαση απαγόρευσης των δύο δραστηριοτήτων έχουν να κάνουν κυρίως με το θέμα της κινητικότητας.

«Δεν έχουμε κανένα είδος εμμονής με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως το ζήτημα της μετακίνησης είναι ένα τεράστιο θέμα καθώς οι κυνηγοί είναι 180.000 και 100.000 ασχολούνται ερασιτεχνικά με ψάρεμα. Όταν κινείσαι θα έρθεις σε επαφή με κόσμο και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας: «Δεν είναι τόσο απλή η προσέγγιση, ο καθένας θα μπορούσε να πάρει ένα καλάμι και πέντε δολώματα και να λέει ότι πάει για ψάρεμα».

Τι είπε για την σχέση του με Μητσοτάκη, Τσιόδρα

Για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι καθημερινή καθώς μοιράζονται το ίδιο όραμα για την πολιτική προστασία, που είναι η ανάγκη θωράκισης της χώρας, ώστε να μπορέσουν οι επόμενες γενιές όχι απλά να νιώθουν ασφαλείς, αλλά να είναι κιόλας.

«Μας έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα που χρειαζόμαστε για να μπορέσει επιτέλους η χώρα να κάνει άλματα στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Ο πρωθυπουργός ειδικά στα ζητήματα διαχείρισης κρίσεων αντιμετωπίζει τα πάντα με την απόλυτη ψυχραιμία, δεν πανικοβάλλεται, δεν ενθουσιάζεται, αξιολογεί τα πάντα, τα καταχωρεί, ζητά πάντα λεπτομέρειες, θέλει να έχει την πλήρη εικόνα για τα πάντα και πολύ σύντομα δίνει άμεσες απαντήσεις και καθοδήγηση γι' αυτά που πρέπει να γίνουν», σημείωσε.

Για τη σχέση του με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ανέφερε ότι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, ενώ τόνισε ότι «είναι απόλυτος μύθος ότι έχουμε τσακωθεί». «Από την αρχή της πανδημίας είναι ένας άνθρωπος που συνεργάζομαι κάθε μέρα, όλη την ημέρα. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν έχουμε σταματήσει ούτε ένα λεπτό να είμαστε μαζί στην καθημερινή διαχείριση είναι ο Σωτήρης, μαζί με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, ουσιαστικά είμαστε οι 3 άνθρωποι που καθημερινά θα μιλήσουμε πάνω από 3-4 φορές και θα κάνουμε σίγουρα τηλεδιάσκεψη για να δούμε τα πραγματικά δεδομένα, τη στρατηγική μας. Δεν τσακωθήκαμε ποτέ».

Τέλος, σχετικά με την εκκλησία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία με την ηγεσία της εκκλησίας και πραγματικά σε όλη αυτή τη διαδρομή όλους αυτούς τους μήνες η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις στη λογική του να μπορέσει να διαφυλάξει την ανθρώπινη υγεία και τη δημόσια υγεία».
Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Πέτρος Φιλιππίδης: Η δήλωση δια των δικηγόρων και η ανάρτηση της ΑναστασοπούλουΕλλάδα

  Ο γνωστός ηθοποιός ζητά να μην εμπλέκεται το όνομά του σε περιστατικά που, όπως τονίζει, ο ίδιος αγνοεί - Η αινιγματική ανάρτηση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου - Σχόλιο Αντώνη Καφε...

Αυστηρότερα μέτρα «για να καταστείλουμε τη διάδοση του ιού» προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης για την ΠάτραΕλλάδα

Αντιμέτωπη με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης φαίνεται πως είναι η Πάτρα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχο...

Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις - Μέχρι τέλη Μαρτίου ο εμβολιασμός των 70 έως 75 ετών Ελλάδα

Καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Στην ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλ...