ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των συνολιών στην Κωνσταντινούπολη - Αποστρατιωτικοποίηση νησιών και "γκριζες ζώνες" έθεσε η Τουρκία!

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας. Ο 61ος κύκλος διερευνητικών επαφών διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Οι άτυπες συνομιλίες των δύο πλευρών, μεταξύ της τριμερούς Ελληνικής αποστολής, διήρκεσαν περί τις 3 ώρες. Όπως μετέδωσε η ανταπικρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές από τούρκους δημοσιογράφους, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της "πολλά θέματα", όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό. Πάντως, αναμένεται και η επίοημη ενημέρωση από την ελληνική και την τουρκική πλευρά. 

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών , μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).

O επόμενος γύρος των συνομιλιών θα γίνει  στην Αθήνα

Ικανοποίηση Βερολίνου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει».

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.

iefimerida.gr / newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς και έναν πολύ σοβαρά τραυματισμένοΕλλάδα

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε απόψε στην περιοχή του κόμβου Κουρτέση, στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένα άτομο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφ...

Αναγνωριστικά τα ...πυρά των τούρκων στην Κωνσταντινούπολη - Στην Αθήνα τα σπουδαία…Ελλάδα

  Με αναγνωριστικά πυρά των Τούρκων προς την Ελληνική πλευρά, φαίνεται πως άρχισαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες για τον 62 γύρο του άτυπου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ...

Χρ. Ταραντίλης: Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήραΕλλάδα

«Ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη με την πραγματοποίηση του 61ου γύρου οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα», τόνισε ο κυβερ...

Το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Σήφη Βαλυράκη – Η περιγραφή του μέλους της ΕΣΔΔΕ Ελλάδα

Στο βίντεο του zarpanews.gr μέλος της ΕΣΔΔΕ Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Διάσωσης Εύβοιας, περιγράφει την κατάληξη των ερευνών με τον εντοπισμό της σορού του Σήφη Βαλυράκη. Υπεν...

Στον ανακριτή ο 38χρονος προπονητής που συνελήφθη για το βιασμό ανήλικης αθλήτριαςΕλλάδα

Ενώπιον του ανακριτή οδηγείται ο 38χρονος προπονητής που συνελήφθη χθες στη Σάμο με ένταλμα για βαριές κατηγορίες, που εκδόθηκε σε βάρος του έπειτα από καταγγελία ότι βίασε πριν εν...

Reuters : Η Τουρκία ελπίζει ότι οι διερευνητικές με την Ελλάδα μπορούν να «ηρεμήσουν τα νερά» με την ΕΕΕλλάδα

«Μετά από ένα πενταετές κενό που χαρακτηρίζεται από παράπονα για τους ισχυρισμούς της στα ύδατα της Μεσογείου, η  Τουρκία  συνεχίζει τις   διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα , ...