ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπόθεση Μπεκατώρου: Ραγδαίες οι εξελίξεις- Κινητοποίηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Ντόμινο καταγγελιών έχει προκαλέσει στον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής αλλά και της παιδείας, η καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίησή της από σημαντικό παράγοντα της Ομοσπονδίας Αθλητισμού σε ηλικία μόλις 21 ετών. Η Σοφία Μπεκατώρου, «έσπασε» τη σιωπή της μετά από χρόνια, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις προς τον παράγοντα. 

Θέλησε, όμως, με αυτόν τον τρόπο να παροτρύνει και άλλες γυναίκες να μιλήσουν, αλλά και να προσφέρει, ώστε αλλάξει ένα καθεστώς που ισχύει, όλοι γνωρίζουν αλλά έως τώρα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες για να αλλάξει. 

 
 
 
Remaining Time-0:01
Fullscreen
Mute

Σε αυτό το πλαίσιο Χθες, η Σοφία Μπεκατώρου, μέσω ανάρτησης στα social media, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή των Ελλήνων Ολυμπιονικών προς τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, Κουάν Χαι Λι. 

Στην τριών σελίδων επιστολή τους οι 18 πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας περιγράφουν όλα όσα έχουν συμβεί στο χώρο του αθλήματός τους τα τελευταία χρόνια.

Η επιστολή περιλαμβάνει το χρονικό των καταγγελιών από τον Νοέμβριο του 2019 με τον Νίκο Κακλαμανάκη να καταγγέλλει κατάχρηση εξουσίας, μέχρι τον Ιανουάριο και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τη Σοφία Μπεκατώρου.
Στην επιστολή γίνεται και αναφορά και στις παραιτήσεις μελών της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου. Οι αθλητές ζητούν, επίσης, να υπάρξει επιτάχυνση των εκλογών στην ομοσπονδία που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου.

«Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα ως άνω εκτιθέντα και να επέμβετε για το καλό του αθλήματος στην αρχή της Ολυμπιακής χρονιάς, στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της», αναφέρει η επιστολή που ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook η Σοφία Μπεκατώρου.

Οι καταγγελίες των αθλητών για κατάχρηση εξουσίας από τη διοίκηση της ΕΙΟ, κινητοποίησαν  και την Παγκόσμια Ομοσπονδία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της World Sailing, Ντέιβιντ Γκράχαμ, είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο ενημέρωσε για την επιστολή Ελλήνων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών, που ζήτησαν παρέμβαση από την υπερκείμενη αθλητική αρχή. Δήλωσε δε ανήσυχος και απογοητευμένος από τις καταγγελίες που τέθηκαν υπόψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της World Sailing για να εξετάσει το καταστατικό περιθώριό του, προκειμένου να γίνουν άμεσες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, ανέστειλε οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες. 

Την ίδια ώρα, εκτός από την Σοφία Μπεκατώρου, τη δύναμη να μιλήσει  βρήκε και νεαρή αθλήτρια, πλέον 21 ετών που είχε υποστεί βιασμό σε ηλικία 11 ετών. Η κοπέλα μίλησε ανώνυμα και με αλλοιωμένη φωνή στο Open και αποκάλυψε όσα υπέστη, αλλά και το πώς πήρε την απόφαση να «σπάσει» τη σιωπή της μετά από τόσα χρόνια.

Σημειώνεται ότι, αντιθέτως με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η υπόθεση της εν λόγω αθλήτριας, η οποία θεωρείται κακούργημα,  δεν έχει παραγραφεί, ενώ η Σοφία Μπεκατώρου έχει ενημερώσει την Εισαγγελία για την υπόθεση. 

Στον απόηχο των καταγγελιών στο χώρο του αθλητισμού, το θάρρος να μιλήσουν βρήκαν και γυναίκες από άλλους χώρους, όπως αυτός της πολιτικής. Για την παρενόχληση που υπέστη μίλησε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα, λέγοντας ότι είχε υποστεί παρενόχληση μέσα σε ασανσέρ. «Πρέπει να ανοίξουν στόματα με βάση την εμπειρία μας και την προσπάθεια που κάνουμε. Όχι σημαίνει όχι» τόνισε. «Δε θέλουμε να διαφεντεύσουμε τους άνδρες» τόνισε.  

Επίσης, καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από φοιτήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την  πρώτη επώνυμη καταγγελία να βρίσκεται πια στα χέρια του Πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου.

Η  καταγγελία, που έγινε από απόφοιτη του τμήματος Γεωλογίας που αφορά τον συνταξιούχο καθηγητή του τμήματος, έχει ήδη προωθηθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα γύρω από το ζήτημα, ενώ ο καθηγητής  αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πλακιωτάκης: Το ν/σ για την «Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική» της κυβέρνησης δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και των νησιών μαςΕλλάδα

«Αλλάζουμε την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ολοκλ...

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού - Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Κικίλιας Ελλάδα

Στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών Αρχών μπαίνουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, σήμερα στις 13:30...

Αυτοδιοίκηση: Εκλογή δήμαρχου και περιφερειάρχη με ποσοστό 42% προανήγγειλε ο Μ. ΒορίδηςΕλλάδα

Εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με ποσοστό «πέριξ του 42%» αναμενεται να προβλέπει το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερ...

Αντιδρούν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στο σχέδιο διαχείρισης δημοσίων συναθροίσεων - Τι απαντά το Υπ. Προστασίας ΠολίτηΕλλάδα

Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζήτησαν με επιστολή τους τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος ώστε να δι...

Δωδεκάμηνη η θητεία - Οι εξαιρέσειςΕλλάδα

Tην εξίσωση της διάρκειας της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους κα...

Aνοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετώνΕλλάδα

Ανοίγει σήμερα στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. Μέχρι χθες Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγε...

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης εμβολίωνΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της παν...

Πότε θα εμβολιαστούν οι κάτοικοι των νησιών του Αργοσαρωνικού - Δείτε το σχέδιο των Ενόπλων ΔυνάμεωνΕλλάδα

Πότε προβλέπεται να εμβολιστούν οι κάτοικοι των νησιών του Αργοσαρωνικού. Δείτε ποια νησιά περιλαμβάνονται στις φάσεις του σχεδίου Ενόπλων Δυνάμεων.    Ο υπεύθυνος για την εφοδιαστ...