ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μαζικές απολύσεις σε ANDROMEDA-ΝΗΡΕΑ-ΣΕΛΟΝΤΑ-FORKIS

Απολύσεις σε μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας στη Χίο από τον όμιλο ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ και την εταιρεία ΦΟΡΚΙΣ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών.


Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες απολύσεις σε Εύβοια, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Αργολίδα και άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, όπως τονίζει η ομοσπονδία. «Στόχος είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους, και την παραγωγή με όσο πιο λίγα και πιο φθηνά εργατικά χέρια», επισημαίνει.


Ειδικότερα:

«Η αναδιάρθρωση στον κλάδο και ο κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων που τη συνόδευσαν, έφεραν νέες δυνατότητες για κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στους εργαζόμενους απολύσεις και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες απολύσεις σε Εύβοια, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Αργολίδα και άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Παράλληλα γίνεται επίθεση σε δικαιώματα, με εργολάβοποιήσεις, εντατικοποιήσεις, διευθετήσεις σε ωράρια, αργίες και άδειες εις βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα για να προλάβει τις αντιδράσεις ο όμιλος επιχείρησε να επιβάλει το νόμο της σιωπής, προσπαθώντας να αποσπάσει υπογραφές από τους εργαζόμενους σε απαράδεκτα συμφωνητικά εμπιστευτικότητας.


Η άλλη εταιρία FORKIS, η οποία έχει δοσοληψίες με τον όμιλο ANDROMEDA, απροκάλυπτα προχώρησε σε απολύσεις μόνιμων δυτών, για να μην εφαρμόσει τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας. Η πρακτική αυτή έχει γίνει νόμος στις ιχθυοκαλλιέργειες, με συνέπεια να μετράμε δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με δύτες τα προηγούμενα χρόνια.


Ο στόχος για όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρος. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη σημερινή συγκυρία, ούτε με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η φωτιά σε μονάδα της Χίου. Στόχος είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους, και την παραγωγή με όσο πιο λίγα και πιο φθηνά εργατικά χέρια.
Συμπαραστάτες των εργοδοτών ήταν και είναι όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που τους έδωσαν γη και ύδωρ. Εκμεταλλεύτηκαν όλους τους αντεργατικούς νόμους με πιο χαρακτηριστική τη μείωση των μισθών. Την ίδια στιγμή έμεναν ανενόχλητοι να καταπατούν και όποιο δικαίωμα δεν είχε καταργηθεί . Στην ίδια ρότα και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη προσφέρει πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις επενδύσεις και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Παρόλο που οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν από τους πρώτους εξαγώγιμους υποκλάδους της χώρας μας και της οποίας η παραγωγή είναι από τις πρώτες στον κόσμο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει το παραμικρό όφελος.


Την ίδια στιγμή οι εργοδότες έχουν μπουκώσει από επιδοτήσεις και περιμένουν σαν τα κοράκια νέα πακέτα εκατομμυρίων, εκμεταλλευόμενοι και την πανδημία.

ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η πραγματοποίηση αυτών των σχεδιασμών δεν είναι μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες έχουν πείρα. Τα προηγούμενα χρόνια εμποδίστηκαν αντεργατικά μέτρα, βελτιώθηκαν συνθήκες δουλειάς, υπήρξαν κατακτήσεις, χάρη στα βήματα που έγιναν στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς.

Σε αυτή την προσπάθεια η Ομοσπονδία συμπαραστάθηκε με όλες τις δυνάμεις. Με παρουσία στους χώρους, στήριξη απεργιακών κινητοποιήσεων σωματείων και εργαζομένων, παρεμβάσεις στην εργοδοσία, προσφυγές στο υπουργείο, συντονισμό της δράσης σε επίπεδο κλάδου, διαπραγμάτευση για κλαδική Συλλογική Σύμβαση στις ιχθυοκαλλιέργειες .

Ήρθε ώρα για όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στα σωματεία τους. Να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, δίνοντας με μαζικούς όρους τη μάχη, σπάζοντας έτσι στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η μεγάλο-εργοδοσία. Να απομονώσουν τα τσιράκια της, που καλλιεργούν την ηττοπάθεια, διαδίδοντας στους χώρους δουλειάς, πως δεν γίνεται τίποτα και πως τα αφεντικά είναι πολύ δυνατά για να νικηθούν. Η πείρα από το σύνολο του κλάδου, αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.


Απαιτούμε από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τώρα θέση και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δυναμώνουμε τον αγώνα, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας!»

 

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Διαβάστε επίσης

Όταν δύο πρόεδροι των ΗΠΑ μιλούσαν σε καθοριστικές περιόδους σε Έλληνα δημοσιογράφοΕλλάδα

Σε δέκα μέρες από σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με αντιπρόεδρο την Κάμαλα Χάρις. Σε δύο εντελώς...

Ίμια - Πρόεδρος ψαράδων Καλύμνου (ΘΕΜΑ 104,6): Οι Τούρκοι έρχονται στα νερά μας και μας διώχνουν!(VIDEO)Ελλάδα

«Δεν  έχουμε καμία προστασία»  υπογραμμίζει ο Κώστας Σαρούκος με αφορμή τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τουρκικά σκάφη να παρενοχλούν Έλληνες ψαράδες Τα  π...

 Οριστικό: Διπλασιάζονται οι εμβολιασμοί από 20/1 -Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τους 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήναΕλλάδα

Τα «χαρτιά» του για τη στρατηγική της Ελλάδας γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και την επιχείρηση «Ελευθερία» άνοιξε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social medi...

Κορωνοιός - Εμβολιασμοί: Πρεμιέρα αύριο για τα ραντεβού των ατόμων άνω των 85 ετώνΕλλάδα

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού  για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού των ατόμων άνω των 85 ετών, ανοίγει αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση τ...