Η απόφαση θα περιγράφει τους όρους ενεργοποίησης της πλατφόρμας My Business Support για την υποβολή αιτήσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο: από τις εταιρείες και από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αίτηση (ενδιαφέροντος και χορήγησης) θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Θα καταγράφουν τα στοιχεία πτώσης τζίρου και τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Και θα φανεί η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Το ποσό που θα αναλογεί ανά δικαιούχο θα υπολογισθεί με βάση αλγόριθμο που θα οριστικοποιηθεί στη συνέχεια. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στόχος θα είναι να φανεί (με βάση τις επίσημες δηλώσεις του επιχειρηματικού κόσμου στην ΑΑΔΕ) ποιο ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν το εν λόγω δίμηνο, ούτως ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει πως το ελάχιστο ποσό επιδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, επειδή η Επιστρεπτέα 5 είναι συνέχεια της 4 (δηλαδή για να βγει το τελικό ποσό χορήγησης θα αφαιρείται το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες στην επιστρεπτέα 4) θα πρέπει πρώτα να εξετασθούν τα στοιχεία ούτως ώστε για παράδειγμα να μην υπάρξουν αδικίες με την έννοια μίας πολύ χαμηλής επιχορήγησης - δανείου σε σχέση με τις ανάγκες μιας επιχείρησης.

Όπως και στον 4ο κύκλο έτσι και στον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας θα ισχύει ο όρος επιδότησης του 50% του ποσού. Το υπόλοιπο θα είναι 5ετές δάνειο με περίοδο χάριτος.

Μετά την έκδοση της τελικής απόφασης θα γίνει η καταβολή του ποσού. Με την κυβέρνηση να επιθυμεί να διατηρήσει το στόχο πληρωμής των δικαιούχων το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι οι εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και προσωπικό.

Σε περίπτωση νέων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν δραστηριότητα μέσα στο 2020 οι οποίες θα είναι επιλέξιμες σύμφωνα με πληροφορίες και στον επόμενο κύκλο προκήρυξης θα ληφθεί υπόψη η πτώση τζίρου σε σχέση με περίοδο κατά την οποία δεν ισχύουν περιορισμοί. Δηλαδή για επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 θα υπολογιστεί η πτώση τζίρου σε σχέση με την περίοδο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν αργότερα τη λειτουργία τους θα υπολογιστεί αν υπήρχε πτώση τζίρου το Νοέμβριο - Δεκέμβριο σε σχέση με την πορεία πχ τον Ιούλιο Αύγουστο του 2020. Πάντα απαιτείται τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστο την περίοδο προ των περιοριστικών μέτρων.

Μία σημαντική αλλαγή είναι η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021 (σ.σ. το όριο που έχει τεθεί μέχρι σήμερα ήταν για τον Μάρτιο του 2021). Σημειώνεται πως με τους 4 κύκλους του 2020 εκτιμάται από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών πως δημιουργήθηκε μία ασπίδα προστασίας ενός εκατομμυρίου εργαζομένων.

Το ζήτημα είναι, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για περαιτέρω εργαλεία στήριξης. Ούτως ώστε όχι μόνο να καλυφθούν οι τριγμοί της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να στηριχθεί η αγορά κατά την 3η φάση των μέτρων, δηλαδή όταν θα γίνεται η σταδιακή έξοδος από την Πανδημία και τα οριζόντια μέτρα και θα υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος μία ξαφνική άρση τους να οδηγήσει σε λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Θα αποφασισθεί πως και αν θα γίνουν νέες ρυθμίσεις χρεών, αν θα διευθυνθεί το κίνητρο μη επιστροφής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και με τι όρους πτώσης τζίρου-διατήρησης των θέσεων εργασίας, αν θα υπάρξουν επιπλέον ρυθμίσεις για τα ενοίκια, για τα δάνεια αλλά και τι σχέδια παροχής ρευστότητας θα ενεργοποιηθούν. Ήδη η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδιασμού του 2021 προανήγγειλε παράταση των μέτρων στήριξης.  

ΠΗΓΗ: insider.gr