ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Τ. Θεοδωρικάκος: Η καινοτομία βασικό στοιχείο των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΕΣ και στην περίοδο της πανδημίας

Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το κράτος, παρά τις τεράστιες δυσκολίες της καραντίνας, αποτελούν καινοτόμο επιλογή, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το ΥΠΕΣ, με τίτλο "Διοίκηση Καινοτομίας και Διαχείριση της κρίσης του COVID-19" και πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά.

   Ο υπουργός σημείωσε πως η πανδημία του κορονοϊού, αποτελεί μέγιστη απειλή για την ανθρώπινη ζωή αλλά παράλληλα κορυφαία πρόκληση, που απαιτεί αποτελεσματικές, καινοτόμες αντιδράσεις από πλευράς Κράτους.

   Υπογράμμισε, ακόμη, πως η «καινοτομία είναι βασικό στοιχείο στο γονιδίωμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών» του υπουργείου Εσωτερικών και παρέθεσε μερικές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, στους 16 και πλέον μήνες που έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

   Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η υπογραφή της Διακήρυξης Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών του ΟΟΣΑ τον Μάιο του 2019. Πρόκειται για ένα νομικό εργαλείο του ΟΟΣΑ, το οποίο σημαίνει ότι, η πρόοδος κάθε κράτους-μέλους στην εφαρμογή της, παρακολουθείται, ανά δύο έτη, μέσα από ερωτηματολόγια και συμπεριλαμβάνεται σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ.

   Επίσης, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα καινοτομίας στο Δημόσιο Τομέα, στην οποία υπάρχουν λειτουργίες για την υποστήριξη φορέων, με σκοπό την καινοτομία. Μια από αυτές είναι το Παρατηρητήριο Καινοτομίας, όπου έχει δημιουργηθεί αποθετήριο καλών πρακτικών (https://innovation.gov.gr/best-practices/), που υποβάλλονται, ηλεκτρονικά, με συγκεκριμένη προτυποποιημένη διαδικασία, από όλη τη δημόσια διοίκηση.

   Μάλιστα από τον Απρίλιο του 2020, η πλατφόρμα ξεκίνησε να δέχεται, σε ξεχωριστό χώρο, υποβολές καλών πρακτικών για τη διαχείριση του COVID-19.

   Σκοπός του ΥΠΕΣ, είναι όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, η συνεισφορά, με τον καλύτερο τρόπο, στο διαμοιρασμό της γνώσης για τη διαχείριση της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία (https://innovation.gov.gr/covid-19-actions-greece/).

   Τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε έρευνα/βαρόμετρο με την μορφή ερωτηματολογίου (https://innovation.gov.gr/intropsisurvey/) για το επίπεδο της καινοτομίας στο Δημόσιο Τομέα. Η έρευνα, εν μέσω προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας στην λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 110 φορείς της δημόσιας διοίκησης, από όλο το φάσμα της διακυβέρνησης.

   Το καλοκαίρι του 2020, το ΥΠΕΣ παρουσίασε τον Οδηγό Εφαρμογής της Διακήρυξης Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα του ΟΟΣΑ. Ο Οδηγός έχει δημοσιευτεί (https://innovation.gov.gr/innovationcat/innovdeclguide/) και παρέχει στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης το όραμα και τους στόχους του ΥΠΕΣ, για την εφαρμογή καινοτομίας από τις δημόσιες οργανώσεις μέσα από προτεινόμενα εργαλεία και δράσεις.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων τίμησε, με βίντεο που προβλήθηκε στην πρόσοψη του κεντρικού της κτιρίου, η Βουλή των Ελλήνων.   Το κοινοβούλιο συμμετείχε στον πανελλήνιο εορτασμ...

image descriptionΕλλάδα

Κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα της Υγείας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή καρκινοπαθή που αναγκάστηκε μετά τα κρούσματα κοροναϊού στο «Θεαγένειο»,  να συνεχίσει τη θεραπεία της σε ...

image descriptionΕλλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη νέα παράνομη τουρική NAVTEX, υπογραμμίζει πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και του Ευρωπαϊκού...

image descriptionΕλλάδα

Της Τόνιας Α. Μανιατέα Στην Ελλάδα είναι πια μια πεπειραμένη ώριμη κυρία. Σοφή 60άρα, με καλές και λιγότερο καλές περιόδους στο ενεργητικό της, αλλά πάντως ριζωμένη βαθιά στην καθη...