ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία σε ενδεχόμενο νέο lockdown - Τα νέα δεδομένα

Γιατί δεν έκλεισαν η Γαλλία και η Γερμανία τα σχολεία σε αυτό τα νέα lockdown και γιατί απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα το κάνει ούτε η Ελλάδα; Τι μας δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τα παιδιά;

 


Στο πρώτο lockdown που επιβλήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες στον κόσμο, τα σχολεία έκλεισαν. Αυτή τη φορά, όμως, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τα σχολεία μένουν ανοιχτά. Τον δρόμο έχουν ήδη δείξει η Γαλλία και η Γερμανία με τα lockdown που επέβαλλαν.

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, τα lockdown στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έχουν τον χαρακτήρα του «μισόκλειστου» συστήματος με την εργασία και την εκπαίδευση να συνεχίζουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται. Όπως άλλωστε δήλωσε ξεκάθαρα η καγκελάριος Μέρκελ, ο στόχος είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο ο οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων.

«Βλέπετε lockdown με ανοιχτά σχολεία γιατί πλέον έχουμε καλύτερη και μεγαλύτερη γνώση για το πώς συμπεριφέρονται ως νοσούντες, αλλά και ως μεταδότες τα παιδιά» εξηγεί στο Sputnik ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Γενικά μιλώντας, δεν μας προβληματίζουν τα σχολεία κι αυτό γιατί δεν βλέπουμε τα παιδιά ως 10 ετών να λειτουργούν ως μεταδότες. Δεν έχουμε βέβαια απολύτως επαρκή στοιχεία στα χέρια μας, αλλά οι μήνες που παρατηρούμε τα σχολεία και τα παιδιά, αυτή την εικόνα μας δίνουν. Ίσως, από την άλλη, και να εξεταστεί το εκ περιτροπής σύστημα στα σχολεία, αν οι εξελίξεις με την πανδημία χειροτερέψουν πάρα πολύ, αλλά για την ώρα, φαίνεται πως οι περισσότερες χώρες δεν θέλουν να κόψουν για δεύτερη φορά την επαφή των παιδιών με το σχολείο» πρόσθεσε.

Την παραπάνω άποψη ενστερνίζεται και ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του  Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως μας είπε με τη σειρά του: «Αν και εφόσον γίνει οριζόντιο lockdown στην Ελλάδα, δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα διαμορφωθεί. Το πιο πιθανό είναι αυτό που έκανε η Γαλλία με τα σχολεία, να το κάνουμε κι εμείς. Τα σχολεία, είναι οι λιγότερο μεταδοτικές εστίες αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και θα είναι τα τελευταία των τελευταίων που θα κλείσουν».

Την παραπάνω εικόνα μας επιβεβαίωσαν κι από τον ΕΟΔΥ. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά: «Οι σχολικές μονάδες είναι χαμηλής ιικής φόρτισης κυψέλες».

 

«Τα πιο μικρά παιδιά δεν νοσούν εύκολα»
«Πέρυσι τον Μάρτιο δεν γνωρίζαμε, τώρα έχουμε καλύτερα δεδομένα στα χέρια μας»: Η φράση αυτή ανήκει στην Αθανασία Λουρίδα, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όσα μας είπε ήταν άκρως διαφωτιστικά για το τι θεωρούν πλέον ειδικοί σε σχέση με τον κορονοϊό και τα παιδιά.

«Το μη κλείσιμο των σχολείων στα τοπικά lockdown είναι κάτι που ήδη εφαρμόζουμε στην Ελλάδα κι αυτό γιατί τα μέχρι τώρα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ενδοσχολική μετάδοση είναι μικρή. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι περισσότερα και συχνότερα rapid tests θα μας έδιναν μια καλύτερη και πιο σφαιρική εικόνα. Παρ' όλ' αυτά, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ειδικά τα πιο μικρά παιδιά δεν νοσούν εύκολα κι επίσης νοσούν ελαφρά. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής μόνο το 0,25% των σχολείων και το 0,47% των τμημάτων έχουν κλείσει λόγω κορονοϊού. Βλέπετε ότι το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό» εξηγεί η ειδικός και προσθέτει:

«Οι μελέτες, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν αντικρουόμενες: Κάποιες λένε ότι τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον ιό, πολλές άλλες, όμως, όχι. Πηγαίνουμε άρα εμπειρικά. Οι έφηβοι και τα παιδιά Λυκείου σίγουρα μεταδίδουν πιο εύκολα από τα μικρά παιδιά. Όσο ανεβαίνουμε στις ηλικίες τόσο πιο εύκολη η μετάδοση. Την ίδια στιγμή, είμαστε διστακτικοί στο κλείσιμο γιατί πιστεύουμε ότι η σχολική και κοινωνική ζωή είναι άκρως σημαντική και κεφαλαιώδους σημασίας για τα παιδιά και την ανάπτυξή τους για να τα αφήσουμε για μεγάλο διάστημα μακριά από το σχολείο».

Μάλιστα, όπως εξήγησε η κα Λουρίδα, οι ειδικοί θεωρούν πως αυτή τη στιγμή στα σχολεία, ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τα παιδιά απ’ ό,τι -για παράδειγμα- να κυκλοφορούν έξω, σε πλατείες και αγορές, με τους γονείς τους, όπως συνέβαινε πέρυσι την άνοιξη.

«Τα παιδιά φορούν τις μάσκες τους στα σχολεία κι είναι απόλυτα συνεργάσιμα. Είναι μια καλή κοινότητα στην υπακοή και στην τήρηση των μέτρων, μάλλον η καλύτερη απ' όλες» τονίζει, συμπληρώνοντας πως τώρα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι λοιμωξιολόγοι έχουν καλύτερες και ποιοτικότερες πληροφορίες για τη σχέση κορονοϊού και παιδιών.

«Πέρυσι τον Μάρτιο κλείσαμε τα σχολεία επειδή δεν γνωρίζαμε τίποτα για τον κορονοϊό και δουλέψαμε με βάση το μοντέλο των αναπνευστικών ιώσεων όπως είναι η γρίπη. Σε αυτές τις ιώσεις, όντως τα παιδιά είναι υπερ-μεταδότες. Τώρα όμως έχει φανεί ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι με τον κορονοϊό» κατέληξε η κα Λουρίδα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο sputniknews.gr 

Διαβάστε επίσης

Σεισμός: 26 νεκροί συνολικά σε δυο χώρες - Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στη ΣάμοΕλλάδα

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ...

Η γεωγραφική κατανομή των 1.690 κρουσμάτων  - Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε για πρώτη φορά την ΑττικήΕλλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.690 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Παρασκευής. Από τα 1.652 εγχώρια κρούσματα, τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικά:- 35 κρούσματα κατά τους ...

Αλ. Τσίπρας: Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα, πρωτίστως για την κοινωνία της Σάμου, αλλά και για ολόκληρη την ΕλλάδαΕλλάδα

«Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα πρωτίστως για την κοινωνία της Σάμου, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook.    Ο πρόεδρος του ΣΥΡ...

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Ν. ΧαρδαλιάςΕλλάδα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού ...

Μεγάλες ζημιές από το σεισμό στη Σάμο - Κατέρρευσε τμήμα ναού στο ΚαρλόβασιΕλλάδα

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 Ρίχτερ που έγινε στα ανοιχτά της Σάμου λίγα λεπτά πριν από τις 14.00 έχει προκαλέσει υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπ...