ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description
image description
image description

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το νέο τμήμα της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών το οποίο αποκαθιστά την κυκλοφορία στην περιοχή της Μάνδρας

 

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, παραδόθηκε χθες στην κυκλοφορία από την Περιφέρεια Αττικής, ολοκληρωμένο το υπερσύγχρονο οδικό τμήμα της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, το οποίο αποκαθιστά την κυκλοφορία στην περιοχή της Μάνδρας, μετά τις σημαντικές καταστροφές που είχε υποστεί ο αυτοκινητόδρομος από τις φονικές πλημμύρες του 2017.

 

Συγκεκριμένα αποτελεί το τμήμα από τη διασταύρωση της Παλιάς Εθνικής Οδού με την Αττική Οδό έως και το 5ο χιλιόμετρο της νέας ΠΕΟ και αποτελεί μέρος του συνολικού έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΘΗΒΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΝΔΡΑ-ΟΙΝΟΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ Π.Ε.Ο. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΖΩΗ ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΩΣ ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ», προϋπολογισμού 24. 490.000 εκ. ευρώ και εκτελέστηκε από την Περιφέρεια Αττικής.

 

Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται επί διοικήσεως της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής  κας Ρένας Δούρου και ολοκληρώθηκε από την παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η οποία έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης του αυτοκινητοδρόμου, αναγνωρίζοντας τη σημασία για την ασφάλεια και τη θωράκιση της περιοχής. 

 

Ο Αυτοκινητόδρομος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο έγινε επισκευή βλαβών και βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθήνας – Θήβας Π.Ε.Ο.Α.Θ., σε μήκος περίπου 5 χλμ από τον κόμβο της ΠΕΟΑΘ με την Αττική Οδό και στο δεύτερο πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση των φθορών σε μήκος περίπου 3,5 km που υπέστη η ΠΕΟ.ΑΘ. μετά την καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοέμβρη του 2017, στη Δυτική Αττική.

 

Στην τελετή παράδοσης του δρόμου που ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μεγαρέων και Σαλαμίνας Κωνσταντίνος, παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χ. Στάθης, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βιλλίων Μακρυνάκης Κ., Αντιδήμαρχοι, ο Διευθυντής Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και εκπρόσωποι των αναδόχων κατασκευαστικών εταιρειών.

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε:

 

«Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να παραδίδουμε στο λαό της Μάνδρας, και όχι μόνο, ένα από τα εμβληματικότερα έργα που έχουν γίνει στη Δυτική Αττική. Ένα δρόμο σύγχρονων οδικών προδιαγραφών, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των διερχομένων αλλά και την αποφυγή νέων καταστροφών από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η ασφάλεια των πολιτών – οδηγών αλλά και των κατοίκων στις πολύπαθες περιοχές της Μάνδρας, στη Δυτική Αττική, όπου θρηνήσαμε συμπολίτες μας λόγω των φονικών πλημμυρών του 2017.

 

Θωρακίζουμε την περιοχή και προασπίζουμε την ασφάλεια των κατοίκων, με παράλληλα έργα που βελτιώνουν τις υποδομές απορροής των υδάτων. 

 

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά όλους εκείνους που συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας για την άριστη δουλειά που εκτέλεσαν, την  ανάδοχο εταιρεία αλλά και όλους όσοι πραγματοποίησαν, με αρτιότητα και εντός χρονοδιαγραμμάτων αυτό το έργο.  Αυτό το οδικό τμήμα που παραδίδουμε σήμερα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς είναι σύγχρονων προδιαγραφών που ενισχύουν την ασφάλεια οδηγών και κατοίκων. Είμαι βέβαιος ότι θα το χαρούν ιδιαίτερα η δημοτική αρχή, οι πολίτες της Δυτικής Αττικής αλλά και όλοι όσοι θέλουν να βλέπουν την χώρα μας να εκσυγχρονίζεται.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ήδη έχουν μελετηθεί και επόμενα τμήματα αυτού του έργου. Δημοπρατείται  σύντομα το υπόλοιπο τμήμα μέχρι το 17ο χλμ της ΠΕΟΑΘ και με την ολοκλήρωσή τους θα ενωθούν με αυτόν τον ήδη κατασκευασμένο οδικό άξονα, συνθέτοντας ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο για τη Δυτική Αττική.

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χ. Στάθης τόνισε τα εξής:

 

«Τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στα αυτονόητα.

Θεωρώ ότι 24 άνθρωποι από ψηλά αυτή τη στιγμή χαμογελούν. Αν μου επιτρέπετε κύριε Περιφερειάρχα, αυτός ο δρόμος έχει περάσει στη συνείδησή μας εδώ στους συμπολίτες μου, στον κόσμο της Μάνδρας, ως ο δρόμος των αθανάτων».

 

Στοιχεία για το έργο

 

Το πρώτο Τμήμα του οδικού έργου μήκους 5χλμ περίπου από Αττική οδό έως οικισμό Νέας Ζωή Μάνδρας, περιλαμβάνει: 

 

Πλήρη ανακατασκευή της ΠΕΟΑΘ, με απαλλοτριώσεις και διαπλάτυνση (από 8 μέτρα στα 25 μέτρα), κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων, πεζοδρομίων, ηλεκτροφωτισμού, νέων δικτύων ΟΚΩ.

 

Κατασκευάστηκε νέα χάραξη μήκους 1600 μέτρων, με την οποία αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι διασταυρώσεις της Π.Ε.Ο. με το ρέμα Σούρες λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη θεομηνία του 11/2017.

 

Έτσι:

  • Ανεξαρτητοποιείται η οδός από οποιαδήποτε ακραία πλημμυρική συμπεριφορά του ρέματος.
  • Αποφεύγεται οριστικά η πιθανότητα καταστροφής του έργου και η συνεπακόλουθη ενεχομένως απώλεια ανθρώπινων ζωών.
  • Αυξάνεται η βελτίωση της ποιότητας της κυκλοφοριακής ροής.
  • Αναβαθμίζεται η οδική σύνδεση Μάνδρα – Ερυθρές όσον αφορά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και το πλάτος της οδού, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας προς όφελος των χρηστών της.
  • Δημιουργούνται προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 

Επίσης έγινε πλήρης κατασκευή τριών ισόπεδων κυκλικών κόμβων, ενός ισόπεδου κόμβου μορφής Τ και ενός ισόπεδου κόμβου μορφής διασταύρωσης, με ηλεκτροφωτισμό, κατασκευή εγκάρσιου οδικού δικτύου μήκους 1 χλμ. και κατασκευή μιας γέφυρας.

 

Στο Δεύτερο Τμήμα μήκους περίπου 3,5 km από τη Νέα Ζωή Μάνδρας έως την Αγία Σωτήρα, περιλαμβάνει την επισκευή των βλαβών που υπέστη η υφιστάμενη Π.ΕΟ.Α.Θ. από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα της 15-11-2017. Στα πλαίσια του έργου έγιναν τα ακόλουθα:

  1. Αποκατάσταση των βλαβών με ενιαία επιφάνεια αντιολισθηρού τάπητα σε όλο το μήκος και πλάτος επέμβασης της οδού
  2. Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης συνολικού μήκους περίπου 1,6 χλμ. για την προστασία της οδού στα τμήματα που οδεύει παράλληλα με το ρέμα Σούρες.
  • Κατασκευή οριζόντιας, κάθετης σήμανσης και ασφάλισης.

 

Επίσης έγινε ανακατασκευή του δικτύου ύδρευσης από το υπάρχον αντλιοστάσιο, κατά μήκος της ΠΕΟΑΘ έως την είσοδο του οικισμού Αγία Σωτήρα.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Πρόσκληση σε Πούτιν, Μακρόν και πρίγκιπα Κάρολο να επισκεφθούν την Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.     Την αποκάλυψη έκανε χθες, Δευτέρα, ο ίδιος ο ...

image descriptionΕλλάδα

Η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτ...

image descriptionΕλλάδα

Τη σημασία που έχει ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας για την προώθηση των διερευνητικών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη ...

image descriptionΕλλάδα

Πρόσκληση να επισκεφθούν την Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ...

image descriptionΕλλάδα

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας - Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για να περιοριστούν οι σοβαρές νοσηλείες - Ενισχύει τις ΜΕΘ το υπουργείο...

image descriptionΕλλάδα

Η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι διμερείς σχέσεις, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδία...

image descriptionΕλλάδα

Παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και ...