ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο: Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στο Oruc Reis

Ένα πλέγμα τουρκικών ενεργειών, δημιουργούν νέα δεδομένα, προς την αρνητική εξέλιξη, όσον αφορά στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας Άγκυρας. Μάλιστα η τελευταία αιφνιδιαστική κίνηση των Τούρκων με τη νέα έξοδο του Oruc Reis ναρκοθετεί το κλίμα εν αναμονή της ανακοίνωσης ημερομηνίας για τις νέες ελληνοτουρκικές συζητήσεις.
Προϋπόθεση πως το μοναδικό ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καθώς και ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και την κλιμάκωση.

Υπάρχει βέβαια και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή αν και δεν δημιουργούνται προσδοκίες για κάποιες ουσιαστικές ανακοινώσεις από πλευράς κυρώσεων, γεγονός που έχει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά.


Σήμερα πραγματοποιείται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, στο οποίο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, ύστερα από το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο.

Νέα δεδομένα, δημιουργεί η νυχτερινή Navtex της Άγκυρας, με την οποία το Oruc Reis βγαίνει και πάλι για έρευνες νότια του Καστελόριζου.
Όπως αναφέρει η νέα οδηγία της Τουρκίας, το τουρκικό ερευνητικό θα συνοδεύεται από τα πλοιάρια Ataman και Cengizhan, τα οποία θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μεσάνυχτα έχει κινητοποιηθεί μέρος του Στόλου ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή η Πολεμική Αεροπορία.
Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προκλητική εισβολή στα Βαρώσια και συνιστά ουσιαστική κλιμάκωση της Άγκυρας, λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατη η όποια δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Sabah, το Oruc Reis θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας τις έρευνες και τις οποίες θα συνεχίσει έως τις 22 Οκτωβρίου νότια του Καστελόριζου.



Και πριν την «επανεμφάνιση» του Oruc Reis πάντως, η Άγκυρα φρόντισε να εντείνει τη δυσπιστία, καθώς επέλεξε να επιτεθεί στον Έλληνα ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με τις οποίες υπενθύμισε ότι η κίνηση της Τουρκίας στα Βαρώσια παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι περιλαμβάνεται, μάλιστα, ο ισχυρισμός ότι οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας σταμάτησαν το 2016 μετά από αίτημα της Ελλάδας και εγκαλείται η Αθήνα ότι επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ειδικά δε για την Αμμόχωστο, ο κ. Ακσόι ισχυρίζεται ότι «είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Με την Τουρκία πάντως να είναι εκείνη που έχει «παγώσει» την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και με τον κ. Ακσόι να κατηγορεί την Ελλάδα στην ίδια ανακοίνωση για «έλλειψη ειλικρίνειας», το κλίμα δυσπιστίας ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αναπόφευκτο – πολλώ δε μάλλον, μετά τη χθεσινοβραδινή Navtex για το Oruc Reis. Επιπλέον, το μήνυμα από την πλευρά τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρο: εάν η Άγκυρα δεν κάνει πίσω, τότε Ελλάδα και Κύπρος θα βάλουν από κοινού το ζήτημα των Βαρωσίων στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Οι προσδοκίες, ωστόσο, για μια ευρωπαϊκή αντίδραση πέραν της λεκτικής καταδίκης της Τουρκίας – όσο ισχυρή κι αν είναι αυτή – είναι ελάχιστες.

Ούτως ή άλλως, η ΕΕ, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, έχει δώσει στην πράξη μια δίμηνη προθεσμία στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο κι έως τότε θα υπάρχει μόνον η απειλή της επιβολής κυρώσεων ως μοχλός πίεσης. Βέβαια, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η απειλή της επιβολής κυρώσεων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, όμως απομένει να φανεί με ποιο τρόπο θα επηρεάσει τις εξελίξεις το ζήτημα του Oruc Reis.

 

 

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε βίντεο στο Twitter μέσα από το οποίο λέει τα εξής:

«Εμείς υποκύπτουμε μπροστά από τον Αλλάχ στην προσευχή. Δεν υποκύψαμε και δεν θα υποκύψουμε μπροστά από καμία άλλη δύναμη. Να το ξέρετε αυτό».


Η δημοτικότητα του Ερντογάν αυξήθηκε σχεδόν κατά 5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ινστιτούτο MetroPoll, έπειτα από τη διαμάχη που είχε με την ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο. «Όλες αυτές οι συγκρούσεις ενισχύουν την άποψη ότι η Τουρκία είναι μία χώρα σε πολιορκία, δικαίως ή αδίκως», επεσήμανε ο Σινάν Ουλγκέν επικεφαλής του think tank EDAM, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Όμως πρόσθεσε ότι «τελικά η οικονομία καθορίζει την πολιτική».

 

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές στους καταδικασθέντεςΕλλάδα

Αντιμέτωπη με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές είναι πλέον η διευθυντική ομάδα και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δεν έλαβαν ελαφρυντικό καθώς σήμερα αρχίζει να μετρά αντίστρ...

Καιρός: Η κακοκαιρία «χτυπάει» από τα ξημερώματα την Αττική - Πλημμύρες σε Κέρκυρα, ΚεφαλονιάΕλλάδα

Πάνω από 125 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων  και κοπές δέντρων - Σε  δυτική Αττική και κέντρο Αθήνας τα σημαντικότερα προβλήματα - Δείτε την πορεία της καταιγίδας ...

Συναγερμός στο Καστελόριζο: Προς τα 6,5 μίλια πλέει το Oruc Reis - Ένα βήμα πριν την προσβολή κυριαρχίαςΕλλάδα

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκονται, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές του Libre, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς οι πληροφορίες ...

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία - Καταιγίδες στο Ιόνιο, ισχυροί νοτιάδες στον Σαρωνικό Ελλάδα

Κακοκαιρία πλήττει αυτή τη στιγμή το Ιόνιο με ισχυρές καταιγίδες, όπου στην Κέρκυρα οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Αυτή τη στιγμή στο Σαρωνικό πνέουν ισχυροί νοτιάδες όπως ...

 Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 13 Οκτωβρίου - Τα θέματα Η.Δ.Ελλάδα

  Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Χρ. Θεοδωρόπουλου, πρόκειται να συνεδριάσει την Τρίτη , 13-10-2020 και ώρα 15:30 σε συνέχεια της από 7/10/...

Έκτακτη ανακοίνωση του γγ Πολιτικής Προστασίας ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένωνΕλλάδα

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από σήμερα το απόγευμα, καλώ...