ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός - Μέτρα στην Αττική: Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την τηλεργασία να καθίσταται υποχρεωτική για 4 στους 10 εργαζομένους στο λεκανοπέδιο Αττικής.


Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 40% στην Αττική για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις δουλειές γραφείου.

 

Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους, επίσης στην Αττική. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα.

 

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους.


Εναρξη ισχύος των νέων μέτρων ορίζεται η Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου και τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου.

 

Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική

 

Τα επιπλέον έκτακτα μέτρα στην Αττική για να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

 

Τα έκτακτα μέτρα είναι: 

 

-Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)

-Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

-Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

-Σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 ετών στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Επίσης, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

-Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας

 

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

 

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί»). Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική, σημείωσε.

 

«Σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε, «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο. Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες», ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

 

Μαγιορκίνης: Διπλασιασμός κρουσμάτων στην Αττική

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει τάσεις υπέρβασης των 300 την ημέρα, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση. Η τάση έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων από την τελευταία εβδομάδα, πρόσθεσε.

 

Στο κέντρο της Αθήνας τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως μεγάλος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζεται στο Κέντρο της Αθήνας, αν και παρατηρείται σημαντική διασπορά σε άλλες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων. Όπως είπε, αυτό εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας της αύξησης ασθενών σε ΜΕΘ.

 

Η έκρηξη αυτή των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Σημείωσε δε, πως με την επάνοδο όλων στις δουλειές τους, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνει στα αστικά κέντρα.

 

Όσο για τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως η αποτελεσματικότητα τους, σε επίπεδο νέων κρουσμάτων, θα καταγραφεί σε 10 με 15 μέρες, ενώ για το αποτέλεσμα σε διασωληνωμένους, απαιτούνται περισσότερες ημέρες, συγκεκριμένα 20 με 30 ημέρες.

 

Συστάσεις σε ηλικιωμένους για περιορισμό των μετακινήσεων

 

Ο καθηγητής προχώρησε σε συστάσεις σε άτομα ηλικιών άνω των 60 ετών, που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Συστήνεται λοιπόν η αποφυγή κατά το δυνατόν των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η χρήση μάσκας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα.

 

Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής της Λέσβου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον ΠΟΥ στο Καρά Τεπέ. Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν μαζικά τεστ κορωνοϊού, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι υγειονομικής περίθαλψης στο προσωρινό ΚΥΤ. Σε ότι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

 

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο και ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για τη μελέτη της φάσης 3. Όπως είπε, αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για το εμβόλιο.


339 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

 

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 339 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 327 θανάτους συνολικά στη χώρα.

 

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική οδήγησαν την επιτροπή των επιστημόνων να ζητήσει την αύξηση των μέτρων για το λεκανοπέδιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδέχεται τη σχετική εισήγησή τους και να αποφασίζει πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλαν σήμα κινδύνου για την Αττική.

 


Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού: Με κενά διδακτικού προσωπικού ξεκίνησαν τα σχολεία στον Αργοσαρωνικό  Ελλάδα

Κενά διδακτικού προσωπικού Σχολείων Π.Ε νησιών Αργοασρωνικού και ελλείψεις αντισιπτηκών, καταγγέλει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού.    Συγκεκριμένα, ...

Κακοκαιρία Ιανός: Και δεύτερος νεκρός στην Καρδίτσα - 63χρονος κτηνοτρόφος - Ανυπολόγιστες καταστροφές (βίντεο -φωτό)Ελλάδα

  Κατέρρευσε η οροφή του κέντρου Υγείας στο Μουζάκι - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας αλλά και μέσα στην πόλη - Αγνοε...

Τι είναι τα rapid tests που θα γίνονται από τη Δευτέρα στην Αττική -Σε σχολεία, ΜΜΜ, χώρους εργασίαςΕλλάδα

Την έναρξη εκτεταμένων ελέγχων με rapid tests στην Αττική ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Αναφερόμενος στα έκτ...

Μια νεκρή και δύο αγνοούμενοι στη Θεσσαλία από τη σφοδρή κακοκαιρία - Εκατοντάδες διασώσεις από την ΠυροσβεστικήΕλλάδα

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, είναι το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο ακόμα άνθρωποι αγνοούνται στην Καρδίτσα και μεγάλες καταστροφές έχ...

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης - Χαρδαλιάς :Ανακοίνωσαν αυστηρά μέτρα για Αττική Ελλάδα

  Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚ...

Ο "Ιανός" χτυπά τη Φθιώτιδα: Συναγερμός για εγκλωβισμένους σε σπίτια και αυτοκίνηταΕλλάδα

Ο κυκλώνας «Ιανός» σφυροκοπά τις δυτικές περιοχές της Λαμίας στα όρια με τον Δήμο Μακρακώμης και τον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamiareport.gr, η Πυροσβε...

Πέθανε ο Βαγγέλης ΜπούταςΕλλάδα

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά το σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και συνδικαλιστή του αγ...

Ερώτηση Ν. Μανωλάκου για κάλυψη των μοριακών τεστ για τον covid-19 από τα ασφαλιστικά ταμείαΕλλάδα

Ο Βουλευτής της Α΄ Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία πολλών πολιτών που θέλουν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού αλλά αδυνατούν λόγω του υψηλού κόστ...