ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την Αττική -Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα άφησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε σχετικά και δεν απέκλεισε τίποτα, ενώ ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο άφησε και ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς. Εντωμεταξύ, οι καθηγητές εμφανίστηκαν και σήμερα ανήσυχοι με την πορεία της πανδημίας ειδικά στην Αττική, η οποία έχει «κοκκινίσει» από κρούσματα. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζει σταθερά, καθημερινά, άνω των 100 κρουσμάτων την ημέρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες από τα 310 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 197 αφορούσαν την Αττική. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και τη μετακίνηση της πλειοψηφίας των κρουσμάτων από την ηλικιακή ομάδα των κάτω των 40 στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες και την κυβέρνηση η οποία παρατηρεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Για αυτό και χθες ελήφθησαν τα 6 βασικά μέτρα, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με στόχο να μειωθεί το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα και να μπούμε πιο ομαλά στους επόμενους μήνες του φθινοπώρου οι οποίοι έτσι και αλλιώς θεωρούνται πιο επικίνδυνοι καθώς θα συμπέσει ο κορωνοϊός με τη γρίπη.

 

Δεν απέκλεισε νέο lockdown ο Πέτσας

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα χειρότερα μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική. Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν το ενδεχόμενο ενός lockdown είναι ξανά στο τραπέζι, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Θα πω ότι πάντα έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Οτι το πρόβλημα είναι μπροστά μας, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».

 

«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα, είναι ψευτοδίλημμα, και όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία», συνέχισε ο κ. Πέτσας.

 

«Μας ανησυχεί η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού»

 

«Mας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στη Γαλλία και το Ισραήλ, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας, που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στη Γαλλία από 2.000-3.000 κρούσματα την ημέρα, ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ έχει επιβληθεί lockdown, οπότε βλέποντας τα πολλά κρούσματα, στην Αττική ιδίως, και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά», είπε νωρίτερα.

 

Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown, ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ' όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας, που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει».

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και για την πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα στο τέλος του καλοκαιριού.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται, και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».

 

Οπως εξήγησε, «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι», προσθέτοντας πως «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μη φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία, με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα, ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».

 

«Είμαστε σε ένα στάδιο που οι υπόλοιποι έξι μήνες που απομένουν μέχρι να είμαστε σε ένα περιβάλλον που αρκετός κόσμος θα έχει εμβολιαστεί, αν όλα πάνε καλά από τον Δεκέμβριο και μετά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα είναι δύσκολοι έξι μήνες. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα οδηγήσει και τις αποφάσεις μας», σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Πέτσας.

 

«Καμπανάκι» και από τον Λαζανά

 

«Καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκρουσαν νωρίτερα λοιμωξιολόγοι.

 

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

 

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων, που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική, το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα», ανέφερε ο κ. Λαζανάς.


Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.

 

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

 

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Υπάρχει επιβάρυνση στην Αττική, δεν αποκλείονται νέα μέτρα

 

Την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, σχολίασε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα μέτρα στην Αττική, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

 

Ο ίδιος μιλώντας στο Μega διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει πιο γενικευμένο «lockdown» στην Αττική. Όπως είπε «υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και την πολιτεία, που αξιοποιεί τις συστάσεις των ειδικών και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις». Είναι στον ίδιο άξονα και οι δύο πλευρές, είπε, και το συνολικό πνεύμα είναι ομόφωνο. «Οι διαφοροποιήσεις είναι σε λεπτομέρειες».

 

Aιτιολογώντας την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στην Αττική, τόνισε ότι «βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού». Υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων». Δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη νέων μέτρων:«ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια».

 

Το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς, είναι κρίσιμο.

 

Γώγος για κορωνοϊό: Είναι κρίσιμη η κατάσταση -Τα ΜΜΜ είναι μία από τις εστίες υπερμετάδοσης

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για για τη χρήση μάσκας και την επικινδυνότητα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας, τόνισε ότι η χρήση μάσκας δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά επιβεβλημένη σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

«Η επιτροπή συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα ΜΜΜ είναι μια από τις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Πάντα υπάρχει σύσταση αραίωσης του κόσμου όχι μόνο στις στάσεις αλλά και στο εσωτερικό. Αυτό πρέπει να λήξει», υπογράμμισε.

 

Τέλος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η κατάσταση τώρα, θέλει τεράστια προσοχή. Το έχουμε πει όλοι. Παλεύουμε να κατεβάσουμε το Rt»

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Θετική στον κορονοϊό μητέρα που στήριξε κατάληψη σχολείου ενάντια στη χρήση μάσκαςΕλλάδα

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πάτρας κρούσμα κορονοϊού σε γονέα που είχε στηρίξει κατάληψη σχολείου της πόλης με αίτημα, μεταξύ άλλων, να μην εφαρμοστεί ...

Μέτρα για τον κορωνοϊό - Αττική: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και στις πλατείεςΕλλάδα

  Σε ισχύ τα μέτρα από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου - Υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, καθώς και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρ...

Μαγιορκίνης: Η επιδημία δείχνει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα -  Αναλυτική ενημέρωση ΕΟΔΥΕλλάδα

  Τρεις ακόμη θάνατοι - 30 κρούσματα σχετίζονται με γνωστές συρροές - 12 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου - Τα αστικά κέντρα «αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνι...