ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδιέξοδο στη Μόρια: Μετανάστες και κάτοικοι θέλουν να κλείσει το ΚΥΤ, η κυβέρνηση επιμένει

 

Καζάνι που βράζει είναι η Λέσβος μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο ΚΥΤ της Μόριας και κατέστρεψαν ένα τμήμα από τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

 

Από χθες στο νησί επικρατεί αναταραχή, καθώς από τη μία πλευρά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σκόρπισαν περιμετρικά του ΚΥΤ της Μόριας, βρίσκοντας πρόχειρο καταφύγιο στους δρόμους, και από την άλλη πλευρά κάτοικοι της Λέσβου στήνουν μπλόκα και δεν επιτρέπουν στις μπουλντόζες και τα φορτηγά να μεταβούν στη δομή προκειμένου να την ξαναστήσουν.


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά προσωρινή και ασφαλή λύση για τη φιλοξενία των μεταναστών, ωστόσο, όπως φαίνεται, τα εμπόδια είναι πολλά, αφού η τοπική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί και ζητά την απομάκρυνση του συνόλου των μεταναστών από τη Λέσβο, ενώ και οι ίδιοι οι μετανάστες φαίνεται ότι επιδιώκουν τη μετεγκατάστασή τους από το νησί.

 

Μπλόκα από κατοίκους στη Μόρια

 

Κάτοικοι της Μόριας μαζί με κατοίκους όμορων κοινοτήτων έκλεισαν σήμερα το πρωί τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ, προκειμένου να εμποδίσουν τα μηχανήματα να φτάσουν στη δομή φιλοξενίας για τις απαραίτητες εργασίες μετά την καταστροφική πυρκαγιά τα ξημερώματα της Τετάρτης.

 

Οι εργασίες προγραμματίστηκαν προκειμένου να φιλοξενηθούν εκ νέου -αυτή τη φορά σε σκηνές και άλλα πρόχειρα καταλύματα- οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο δρόμος προς τη δομή έκλεισε με οδοφράγματα, αυτοκίνητα και από τη φυσική παρουσία των κατοίκων. Παρών ήταν και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

 


Πολίτες στον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ / Φωτογραφία: iefimerida.gr

 

Το μπλόκο των κατοίκων στη Μόρια / Φωτογραφία: iefimerida.gr

 

Πρόσφυγες και μετανάστες στον δρόμο μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ

 

Την ίδια στιγμή η εικόνα στη Μόρια σήμερα θύμιζε έναν υπαίθριο καταυλισμό. Σε δρόμους, χωράφια, ακόμα και σε νεκροταφεία πέρασαν τη νύχτα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο. Μάλιστα, οι εικόνες που ήρθαν νωρίς σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα, με άτομα κάθε ηλικίας να έχουν στρώσει στον δρόμο κουβέρτες και ό,τι άλλο βρήκαν προκειμένου να κοιμηθούν, προκαλούν θλίψη.

 

Όπως προαναφέρθηκε, μερικοί βρήκαν καταφύγιο ακόμα και σε νεκροταφείο της Λέσβου, την ώρα που το κλίμα στο νησί παραμένει εκρηκτικό μετά και τα νέα πύρινα μέτωπα στο ΚΥΤ που ξέσπασαν χθες βράδυ, τα οποία προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις της δομής που δεν είχαν υποστεί καταστροφές.

 


Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώθηκαν και μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, όταν μια ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιτέθηκε με πέτρες κατά των Αρχών.


Πάντως το υπουργείο Μετανάστευσης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε πως μέσα στην ημέρα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη στέγαση αρχικά των οικογενειών και των ευάλωτων του ΚΥΤ της Μόριας.

 

Αποχώρησαν με τρεις πτήσεις από τη Λέσβο τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

 

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, η αποχώρηση των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο.

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, σε πρώτη φάση οι ανήλικοι απομακρύνθηκαν από τον χώρο της πυρκαγιάς και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους, όπου τους παρασχέθηκαν στέγη, τροφή και περίθαλψη. Στη συνέχεια οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση για να αποχωρήσουν με τρεις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, από το βράδυ της Τετάρτης ως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, από το νησί της Λέσβου.

 

Πέτσας: Κανείς από τους μετανάστες δεν θα φύγει από το νησί, μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα

 

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης -στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας- στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους, αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

 

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως κανείς από τους μετανάστες δεν θα φύγει από το νησί, εκτός από τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν.

 

«Είναι ήδη προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Και γι' αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε τις ευθύνες για τη δεύτερη φωτιά που μπήκε χθες στη Μόρια στους φιλοξενούμενους μετανάστες: «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν "διαβατήριο" για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της δομής. Για να ξαναφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

 

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

 

Εργασίες για τη στέγαση των ευάλωτων ομάδων -Κατέπλευσε πλοίο στη Λέσβο

Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες, υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων.
Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα.
Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή -αποτελούμενη από 86 ανήλικα- να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί.
Επιπλέον, είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

 

Μηταράκης: Αμεση στέγαση ευάλωτων και οικογενειών

«Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρεαλισμός από όλους« τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης με αφορμή τα γεγονότα στην Μόρια, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες: «η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών», ώστε, όπως επεσήμανε «μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες».

 

Ο κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή το χθεσινοβραδινό δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας ανέφερε τα εξής: «Χθες ενώ δούλευαν τα μηχανήματα του στρατού για να δημιουργήσουν χώρο, ώστε να κοιμηθούν το βράδυ κάποιοι και κάποιοι άλλοι σε πλοίο, -ενώ τα ασυνόδευτα είχαν ήδη φύγει με ειδικές πτήσεις από το νησί- δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς και παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση προς την Μόρια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα. Έχουμε το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».

 

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες για την αποσυμφόρηση της Μόριας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «οι ροές είναι μειωμένες κατά 89% και αυτό έγινε λόγω της τεράστιας προσπάθειας της κυβέρνησης, ενώ 13.500 άτομα είχαν φύγει από την αρχή του έτους από την Μόρια, ώστε σήμερα να έχει 12.000 διαμένοντες και όχι 20.000 που είχε φτάσει κάποια στιγμή».

 

Σε ό,τι αφορά την νέα κλειστή δομή της Μόριας, ο κ. Νότης Μηταράκης είπε πως «από τον Φεβρουάριο λέγαμε ότι έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις στην Λέσβο και στη Χίο λόγω αντιδράσεων. Οι Υπηρεσίες ασύλου έχουν αυξήσει φέτος την παραγωγικότητα τους εδώ στη Μυτιλήνη κατά 150% και θεωρώ ότι η μέγιστη παραμονή στα νησιά δεν θα υπερβαίνει πλέον τους έξι μήνες. Οι νέες δομές προχωράνε ήδη στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μικρότερες δομές, ασφαλέστερες και με ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό το κάνουμε σε τρία νησιά και είναι αναγκαίο να γίνει και εδώ, στην Λέσβο».

 

Κουμουτσάκος: Πρέπει να γίνουν αυστηρά ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα

 

Στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη μέρα των γεγονότων στη Μόρια αναφέρθηκε ο αν. Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι ο ίδιος επεσήμανε πως «πρέπει να αναζητηθεί χώρος και έχουμε μια δυσκολία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία όπου θα μπουν σκηνές ώστε να διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα. Είναι στο δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις για οποιοδήποτε χώρο που ζητούν να φύγουν από εκεί και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα-επιθυμία των ίδιων των μεταναστών ότι είναι ευκαιρία  να φύγουν. Πρόκειται για έναν αστερισμό συμφερόντων που οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση» ενώ προσέθεσε πως «5 προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν έχουν γίνει αποδεκτές».

 

«Θα επιμείνουμε γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι πρώτο θέμα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Θα βελτιωθούν οι εικόνες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το πρόβλημα της Μόριας δεν μπήκε ποτέ κάτω από το χαλί γι’ αυτό και υπήρξε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποσυμφόρηση από τις 20.000 στις 13.000.



Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

MED7: Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο - Προειδοποίηση για κυρώσεις στην ΤουρκίαΕλλάδα

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της. Η Κορσική, τόνισε, είναι μια γέφυρα ανθρώπων και π...

«Ήταν γενναίο παιδί !»: Αποχαιρετισμός σε έναν χαμένο αλεξιπτωτιστή - Άρθρο του Ν. ΜανωλάκουΕλλάδα

Όσοι έχουν βασικές γνώσεις της δομής του στρατεύματος, ξέρουν ότι υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες, που ξεχωρίζουν από τις άλλες. Ανάμεσα σε αυτές περίοπτη θέση κατέχουν οι αλεξ...

Κορωνοϊός: «Αρνητικό ρεκόρ» με 372 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τα 115 από την κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά Ελλάδα

Κυριάκος Κορωναίος   Ρ αγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 300 σε μία μόνο ημέρα.   Τα περισσότερα νέα κρούσματα σχε...

Υπεγράφη η προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Ασπροπύργου και δημοτικού ATTICA TV Ελλάδα

  Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ασπροπύργου και του δημοτικού τηλεοπτικού καναλιού ATTICA TV , για τη δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών ...

Κορωνοϊός: ;Έκτακτα περιοριστικά μέτρα σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς -Μάσκα παντού, κλείνουν τα καταστήματα μετά τις 12 Ελλάδα

  Τα δραστικά μέτρα αποφασίστηκαν μετά από την συρροή κρουσμάτων σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά αλλά και αυξημένα κρούσματα σε Κιλκίς και Ημαθία.   Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοπ...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε περιοχές της Ανατολικής Αττικής Ελλάδα

  Πέντε περιοχές της Ανατολικής Αττικής κυρήχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχε...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο, Παρ...