ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: «Επιδεινούμενη τάση» την τελευταία εβδομάδα -Αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

 


Επιδεινούμενη τάση εμφανίζουν οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από την 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Όσον αφορά στον δείκτη Rt παρουσιάζει μικρή μείωση στο 0,72.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση: «Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει μία επιδεινούμενη τάση. Συνεχίζεται η σταθεροποίηση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 κρούσματα ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση. Ωστόσο παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο θανάτων και νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ».


Όσον αφορά στα κρούσματα, συνεχίζεται η σταθεροποίηση στο μέσο όρο των ημερησίων περιστατικών, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, σε ημερήσια βάση, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα (περίπου 10%-12%) στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά εγχώρια κρούσματα. Η Αττική κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στα νέα κρούσματα και τα υπόλοιπά εμφανίζονται διάσπαρτα στην επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ημερήσιο πλήθος κρουσμάτων, από τις αρχές Αυγούστου, έχει παγιωθεί σε τριψήφιο ημερήσιο αριθμό.

Συνολικά πλέον το πλήθος των κρουσμάτων στη χώρα έως τις 02.09 είναι 10.524 και o ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει διαμορφωθεί στις 24 μέρες. Αυτή η επιτάχυνση επιβεβαιώνεται από την παρακολούθηση του εβδομαδιαίου Rt ως βασικού δείκτη εξέλιξης της επιδημίας και τα συνακόλουθα διαστήματα εμπιστοσύνης.

Πορεία του επιδημιολογικού δείκτη Rt με 95% διάστημα εμπιστοσύνης
Όπως τονίζει η έκθεση, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης. Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον.

Η έκθεση τονίζει ότι συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται, τα οποία ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται, αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα).


Πηγή: iefimerida.gr

 

Διαβάστε επίσης

Από 8 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούςΕλλάδα

Αρχίζει, από την προσεχή Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μητέρων που εργάζονται στο Δημόσιο για παροχή voucher που θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των παιδιώ...

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσειςΕλλάδα

  «Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασίσων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαιο, χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογικ...

Μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας – Προληπτική εκκένωση οικισμών και μοναστηριού (βίντεο-φωτό)Ελλάδα

  Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 2.50 τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσης Σοφικού Κορινθίας. Προληπτικά έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί ...

Καιρός: Υποχωρεί ο καύσωνας, έρχονται άνεμοι 7 μποφόρ -Πού αναμένονται βροχές σήμεραΕλλάδα

Ανάσα δροσιάς σήμερα καθώς ο καιρός θα βελτιωθεί με μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, που θα φτάσουν τα 7 μποφόρ, έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς υ...

Μεγάλη η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας - Εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί - Ισχυροί άνεμοιΕλλάδα

Φωτιά τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην Κορινθία. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη προς το παρόν αιτία, στην περιοχή του Αγίου Βλάση Σοφικού στην Κορινθία, προκαλώντας συναγερμό στην ...