ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίπρας: Απαιτείται ενότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας -Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών


Για εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην περιοχή, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Εχουμε μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και εντός της ΑΟΖ, που προβαίνει σε απάνθρωπη εργαλειοποίηση μεταναστών και μια Τουρκία που έχει προσχωρήσει από καιρό σε μια αναθεωρητική λογική απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και πρόσφατα μετέτρεψε σε τζαμιά την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας, μια Τουρκία που τις τελευταίες ημέρες παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο και απειλεί την Ελλάδα» είπε ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας. «Απέναντι σ' αυτή την προκλητικότητα, απαιτείται ενότητα αλλά και μια σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν διέκρινε εθνική στρατηγική από την ομιλία του πρωθυπουργού.
Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την κριτική του σε τρία σημεία:

Τσίπρας: Η ΝΔ με χλαμύδες στις Πρέσπες, με πιτζάμες στο Αιγαίο

Πρώτον, «υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.

Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.

«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις; Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία.Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει μπιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».

Δεύτερον, «Υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27. Όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες.»


Τρίτο σημείο κριτικής, οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. «Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της. Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας - την Κρήτη - και άλλα νησιά. ¨Η στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας
«Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων. Και αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η δική σας παράταξη είναι αυτή που άπέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας – σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου - είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Και εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε».

Καρφιά για Σαμαρά
«Και είστε οι τελευταίοι που θα μιλήσετε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώην Πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κος Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, χωρίς τρίτους. Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας. Μην κουνάτε λοιπόν τώρα το δάχτυλο στην Αριστερά, που μέσα σε 4,5 χρόνια κατάφερε και την κυριαρχία μας να προστατέψει και τις συμμαχίες μας να εμπλουτίσει και τον διάλογο με την Τουρκία να κρατήσει ζωντανό».

«Παρά τις διαφωνίες μας δεν θα καταψηφίσουμε»

«Εμείς, όμως, σήμερα, παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας με την Συμφωνία και την έλλειψη στρατηγικής σας, δεν προχωρούμε σε μια στάση στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία για όλους τους λόγους που ανέπτυξα. Και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας. Δεν θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο».

«Άλλα λέγατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτεση»
Ακούω, τέλος, σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. Καταθέτω λοιπόν όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Κλείσιμο με Ελευθέριο Βενιζέλο
«Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να κλείσω με τα λόγια ενός συντοπίτη σας που η πατρίδα του οφείλει πολλά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λοιπόν, έλεγε πως: "Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή".

«Σας το λέω λοιπόν τώρα, καθάρά και ξάστερα πριν είναι αργά: Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος. Μιλήστε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Γιατί πάντα, το εθνικόν είναι το αληθές.»
Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Ιόνιο: Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια - Τι σημαίνει και ποιο «μήνυμα» στέλνει στην ΤουρκίαΕλλάδα

  Μάκης Πολλάτος     «Είναι μια καλή κίνηση, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια»  λέει στο  protothema.gr  έμπειρος διπλωμάτης - Η Αθήνα ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τί...

Ενώσεις Συντακτών: Ανησυχία για τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και fake news αναφορικά με την πανδημίαΕλλάδα

  Με κοινή τους ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ), εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα φαινόμενα παραπλη...

Σταικούρας: Ο πιο  δύσκολος προυπολογισμός θα είναι του 2021 λόγω πανδημίαςΕλλάδα

  Με βάση τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα «μεικτό» σύστημα υποχρεωτικών και εθελοντικών μειώσεων στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους, ενώ θα υπ...

Γεννηματά: Θα βάλουμε πλάτη στα εθνικά ζητήματα -Αιχμές κατά NΔ και ΣΥΡΙΖΑΕλλάδα

Το ΚΙΝΑΛ θα «βάλει πλάτη» στα εθνικά ζητήματα, είπε η κ. Γεννηματά στην τοποθέτησή της στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖ...

Θεοδωρικάκος προς ΚΕΔΕ: Επισπεύστε τις διαδικασίες για τις μάσκες και τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία Ελλάδα

Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις μάσκες και τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών από τους δήμους, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος από την Κεντρική Ένωση Δήμω...

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επεκτείνουμε στα 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο - «Μεγαλώνει η Ελλάδα»Ελλάδα

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλ...

Εύβοια: Τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφήΕλλάδα

Τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή στην Εύβοια καταγράφει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αναφέρει στην ανακοί...

Προσλήψεις 21.065 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια ΕκπαίδευσηΕλλάδα

Στην πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-21 προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Συνολικά, 21.065 εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται για να καλύψουν τα ...