ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Τα 284 κρούσματα προκαλούν ανησυχία -Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη σήμερα το πρωί

 

Σύσκεψη της επιτροπής ειδικών έχει συγκαλέσει για τις 10:30 στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεικτικό της ανησυχίας στην κυβέρνηση για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

 


Στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχουν η επιτροπή λοιμωξιολόγων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και σε αυτήν θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα τόσο για ενδεχόμενο νέων μέτρων, με τοπικά lockdonwn, όσο και για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων. Αυτό που ανησυχεί είναι η μεγάλη διασπορά του ιού, ο τριψήφιος αριθμός κορωνοϊού στην Αττική και η άνοδος του δείκτη R. Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας από το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι επόμενες ημέρες με την επιστροφή των αδειούχων θα κρίνουν και τα μέτρα της Πολιτείας.

 

Για άλλη μια φορά τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 200, την ώρα που οι εκδρομείς του Αυγούστου επιστρέφουν σταδιακά στις βάσεις τους, αλλά και πραγματοποιείται ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 284 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, τα οποία αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα και η Λέσβος τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

 

Ανησυχούν οι επιστήμονες -Γώγος: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

 

Οι επιστήμονες ανησυχούν και δεν το κρύβουν, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα μέτρων υπερτοπικού χαρακτήρα. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού»» δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

 

Γώγος: Ο δείκτης R χτυπάει καμπανάκι

 

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα»: «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

 

Ανοικτή η αναβολή έναρξης του σχολικού έτους

 

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου» είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή.

 

Η ανησυχία αποτυπώθηκε και στην τοποθέτηση της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου η οποία σε μήνυμά της για τον κορωνοϊό επεσήμανε ότι «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Πολλοί, μετά την περίοδο των διακοπών, επιστρέφουμε στα αστικά κέντρα και στους χώρους εργασίας μας. Τα σχολεία ανοίγουν. Δεν υπάρχουν πια μεγάλα περιθώρια για την κοινωνία και την οικονομία» και επισημαίνοντας την ατομική κοινωνική ευθύνη.

 


Μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 8.664, εκ των οποίων το 55.2% είναι άνδρες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οχτώ (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 143 ασθενείς.

 

Στους 242 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα

 

Οι νέοι θάνατοι σθενών με covid-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 242 θάνατοι, 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

«Εκρηξη» των κρουσμάτων στην Αττική

 

Την ίδια ώρα, καμπανάκι σήμανε για μια ακόμη φορά στην Αττική, περιοχή στην οποία βρίσκονται σε ισχύ έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Συγκεκριμένα, από τα 284 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, τα 141 επιβεβαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

 

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη (11), ενώ στη Λέσβο στην οποία ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα επιβεβαιώθηκαν 12 κρούσματα.

 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

 

Η γεωγραφική κατανομή των 284 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ως εξής:

 

17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 στην Π.Ε Αχαΐας
2 στην Π.Ε Γρεβενών
2 στην Π.Ε. Δράμας
6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 στην Π.Ε Ζακύνθου
1 στην Π.Ε Ηλείας
3 στην Π.Ε Ημαθίας
2 στην Π.Ε Ηρακλείου
1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
2 Π.Ε Καβάλας
5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
2 στην Π.Ε Καστοριάς
2 στην Π.Ε Κοζάνης
20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
8 στην Π.Ε Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
3 στην Π.Ε Μαγνησίας
1 στην Π.Ε Πέλλας
3 στην Π.Ε Πιερίας
1 στην Π.Ε Πρέβεζας
1 στην Π.Ε Σερρών
2 στην Π.Ε Τρικάλων
1 στη Π.Ε Φωκίδας
4 στην Π.Ε Χανίων
2 στην Π.Ε Χίου
14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 

Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.

 

Αυτοί είναι οι 3 δήμοι της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα

 

Στην Περιφέρεια Αττικής τρεις περιοχές φαίνεται να έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων. Πρόκειται για τη Γλυφάδα, την Κηφισιά και τη Βουλιαγμένη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα κορωνοϊού. Αμέσως σήμανε συναγερμός σε ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

 

Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή.

 

Τέλος, στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε μια μέρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντέλος: «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο πολιτικής προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή». Οι τρεις δήμοι της Αττικής βρίσκονται σε αύξηση της επιτήρησης καθώς μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η επιστροφή και άλλων εκδρομέων από τα νησιά.

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων - Τριψήφιος αριθμός στην ΑττικήΕλλάδα

Σήμερα, 23/8/2020, δηλώθηκαν 284 επιπλέον κρούσματα. Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές. Αναλυτικότ...

Εκτακτα μέτρα και στη Λέσβο - Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές το νησίΕλλάδα

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Λέσβο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικ...

Μήνυμα Κ. Σακελλαροπούλου για κορωνοϊό: «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες»Ελλάδα

Μήνυμα προς τους πολίτες για την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Facebook. Η κ. Σ...

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της ΕύβοιαςΕλλάδα

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ρυθμίζεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στην Περιφε...

Στους 242 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα – Κατέληξαν δύο άνδρες σε Θεσσαλονίκη κι ΑλεξανδρούποληΕλλάδα

Ακόμη δύο άτομα που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΡΤ, πρόκειται για έναν 71χρονο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπο...

Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση «Πολακικών» με βολές κατά ΤσακαλώτουΕλλάδα

Δεν λέει να τελειώσει ο «εμφύλιος» ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια οι μεγάλες διαφορές τόσο για την περίοδο διακυβέρνησης όσο και για τον...

Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδεςΕλλάδα

Έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικ...

Βαραίνει επιδημιολογικά ο Αύγουστος με 4.033 κρούσματα - Σε ποιο σενάριο ποντάρουν οι ειδικοίΕλλάδα

Εξαιρετικά βαρύς επιδημιολογικά όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ο Αύγουστος καθώς μόνο στις πρώτες 22 ημέρες του μήνα έχουν καταγρα...