ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαρδαλιάς μετά την τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη: Υπάρχουν σενάρια για lockdown υπερτοπικού χαρακτήρα

 

Δεν ήταν έκτακτη, αλλά μια από τις τακτικές, η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό, που έγινε στις 10 το πρωί, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.


Ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς μόλις είχε ολοκληρωθεί η μεταξύ τους συνάντηση, και όταν βρέθηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων ο υφυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις μήπως υπάρχει κάτι ανησυχητικό στην εξέλιξη της πανδημίας και γι αυτό έγινε η τηλεδιάσκεψη.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε αρνητικά, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο από την τηλεδιάσκεψη και σημείωσε: «Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε εκτάκτως. Το ότι σταματήσαμε τις προφορικές ενημερώσεις δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν συνεργαζόμαστε για τα ζητήματα αυτά. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Αρα, δεν υπάρχει κάποια είδηση, απλά αξιολογούμε τα δεδομένα, χαράζουμε τη στρατηγική, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, βλέπουμε τα ζητήματα που αφορούν στους ελέγχους, τα μηνύματα που δίνουμε και τις προτεραιότητες που βάζουμε. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτελέσει είδηση».

 


Σε ερώτηση για τα αυξημένα κρούσματα τόνισε πως όταν μιλάμε για αυξήσεις κρουσμάτων πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κι αυτό διότι δεν αφορά στην ποσότητα. Όπως εξήγησε, μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν. Αν, όμως, υπάρχουν 5 κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, να μην υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από που προέρχονται και έτσι να μην μπορούν να "στεγανοποιηθούν", τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.


«Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κηρύξει lockdown σε κάποιες περιοχές, αν χρειαστεί, απάντησε ως εξής: «Ολα αυτά είναι σενάρια. Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία γράφουν τι κάνεις σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν και lockdown και οτιδήποτε. Από την πρώτη στιγμή σας έχω πει ότι στη διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είναι είτε υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση στην οποία δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια.

 

Σχετικά με τα κρούσματα στον Εχίνο της Ξάνθης και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα εκεί ο υφυπουργός είπε ότι «είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί».

 

Τόνισε πως είναι σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές και διευκρίνισε πως δεν είναι παραπάνω κρούσματα, αλλά κρούσματα που βγαίνουν συνεχόμενα. «Εχουμε πλήρη εικόνα, πλέον, των χωροταξικών δεδομένων και μαζί με τις τοπικές αρχές θα πάρουμε μικρά ή μεγάλα μέτρα, χωρίς ανησυχία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πιο μαζική και σφαιρική άποψη για την εξέλιξη του ιού στην περιοχή», παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Εντατικοποίηση ελέγχων και μέτρα για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου χρειαστεί, με αφορμή τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, αποφασίστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Προς τούτο αποφασίστηκε να υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.


Συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Περιφέρεια Αττικής : Τηλεδιάσκεψη με δημάρχους για μέτρα προστασίας και πρόληψης θερινής περιόδουΕλλάδα

  Η τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, η υλοποίηση προληπτικών δράσεων ενόψει της θερινής περιόδου καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων βρέθηκαν στο επ...

26,4 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ από την δωρεά του Ιδρύματος ΝιάρχοςΕλλάδα

Κυρώθηκε, κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τροποποίηση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, για τη...

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας (βίντεο)Ελλάδα

Στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για τις ΑΟΖ προχώρησαν το μεσημέρι στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογος του Λουίτζι Ντι Μάιο.   Π...

Υπογράφεται ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την ΙταλίαΕλλάδα

Οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας συμφώνησαν Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ...

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μειώνουν την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊούΕλλάδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν να μειώσουν δραστικά την ταχεία εξάπλωση του ιού απουσία προληπτικών μέτρων, τα οποία αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας έναντι ...

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα νέα κρούσματα -Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για πιθανά νέα μέτρα Ελλάδα

Γιάννης Καντέλης   Τα 97 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο τετραήμερο, σχεδόν 25 κρούσματα ανά ημέρα, χτυπούν συναγερμό στην κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να ε...

Επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού – 97 νέα κρούσματα από την ΠέμπτηΕλλάδα

Καθημερινή θα είναι από σήμερα, Δευτέρα, η γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες η αδυναμία καταστηματαρχών και πελατών να σ...