ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αύριο: Ελεύθερα τα ταξίδια στα νησιά - Ανοίγουν: Εστίαση - Αθλητικές εγκαταστάσεις - "Επί ποδός" : φωτογραφίες

 

Από αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς έως σήμερα ελεύθερη είναι μόνο η μετάβαση προς την Κρήτη.

 

Από το λιμάνι του Πειραιά για τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.

 

Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

 

Έως το πρωί του Σαββάτου οι κρατήσεις για το πλοίο "Blue star naxos", που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 25/05 από το λιμάνι του Πειραιά, το δρομολόγιο Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αιγιάλη-Αστυπάλαια έφθασαν τις 600 με 170 οχήματα.

 

Επίσης για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διονύσιος Σολωμός" που πραγματοποιεί την ίδια ημέρα από τον Πειραιά το δρομολόγιο για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο,Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα, είχαν κοπεί έως σήμερα το πρωί 360 εισιτήρια.

 

Από το λιμάνι της Ραφήνας για το super ferry II με προορισμό Ανδρο,Τήνο, Μύκονο η πληρότητα με το νέο πρωτόκολλο επιβατών έφθανε έως σήμερα το πρωί το 90%.

 

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

 

Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

 

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

 

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

 

Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

 

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).

 

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

 

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

 

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

 

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ενόψει της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών προς τα νησιά από τη Δευτέρα έχει αναφέρει ότι τα πρωτόκολλα των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας που ισχύουν έως τις 15/06 παρακολουθούνται καθημερινά και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες και όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα επαναξιολογηθούν.

 

Για το θέμα αντιμετώπισης τυχόν κρούσματος κορονοϊού σε μικρό νησί ο υπουργός έχει αναφέρει ότι το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει το καλοκαίρι τρία πλωτά ασθενοφόρα και υπάρχει πλάνο παραλαβής τριών ακόμη.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο από τα πλωτά ασθενοφόρα που θα παραληφθούν σύντομα, θα βρίσκονται σε νησιά των Κυκλάδων και το ένα στη Ρόδο.

 

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Εστίαση

 

Τρέχουν να... προλάβουν να είναι απόλυτα έτοιμοι τη Δευτέρα, 25 Μαϊου, οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων εστίασης σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Μετά από περισσότερο από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, οι καταστηματάρχες ελπίζουν να καταφέρουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να καλύψουν τα έξοδα που "έτρεχαν" εδώ και τόσο καιρό.

ΕΣΤΙΑΣΗ
ΕΣΤΙΑΣΗ
ΕΣΤΙΑΣΗ

 

Αυστηροί κανόνες

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

 

Συγκεκριμένα:

- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

 

- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

 

- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

 

- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

 

- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

 

- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

 

- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

 

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

Ο έλεγχος για την τήρηση των μέτρων θα γίνεται από κλιμάκια του δήμου. Αυστηρές θα είναι οι ποινές για τυχόν παραβάτες.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ

 

Παπαθανάσης: Το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

 

Το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης.

 

Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και τόνισε ότι για το άνοιγμα θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν σύντομα.

 

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ και σε ερώτημα αν αυτή θα φανεί στους καταναλωτές, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι είναι σίγουρος πως η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές που θα φτάσουν και στους καταναλωτές.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ

 

 

ΕΣΤΙΑΣΗ

 

 

ΕΣΤΙΑΣΗ

 

Και από Δευτέρα γυμναστική

 

Από την προσεχή Δευτέρα οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να ξανακάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπλήρωση και επίδειξη του "Δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα".

 

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τους αθλούμενους πολίτες, αλλά και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν βάσει του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που έχει εκπονήσει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπής της ΓΓΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε:

 

"Το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται. Μετά από τους αθλητές των εθνικών ομάδων και τους αθλητές των σωματείων, έρχεται η σειρά των αθλούμενων πολιτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Με νέους κανόνες και νέες συνήθειες. Με καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στην εγκατάσταση, με περιορισμούς στη χωρητικότητα της εγκατάστασης για να τηρούνται οι αποστάσεις και ενδεχομένως με περιορισμούς στον χρόνο χρήσης ή με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού.

 

Σκοπός αυτής της σταδιακής μετάβασης στις νέες συνθήκες είναι να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά οι πολίτες να αθλούνται και στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη".

 

Το δελτίο καταγραφής αθλουμένου υπάρχει ηλεκτρονικά διαθέσιμο όπως επίσης και οι σχετικές οδηγίες προς αθλούμενους πολίτες για ασφαλή άσκηση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
 
(https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) στην ενότητα "Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους".
δελτιο

 

 

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε επίσης

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για τον Εβρο το Υπ. Εξωτερικών: «Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» Ελλάδα

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στον Εβρο. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών δι...

Άγρια κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ για τον Εβρο - Δένδιας: «Συμφωνείτε με ακροδεξιά fake news;»Ελλάδα

«Ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στην περιοχή Φερρών του Έβρου με ...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα κόμματα για αυθαίρετες επιθετικές ενέργειες της ΤουρκίαςΕλλάδα

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή, επισημαίνουν σε δήλωσή του...

Πυρετός προετοιμασιών για το άνοιγμα της εστίασης - Όλα όσα αλλάζουν από ΔευτέραΕλλάδα

  Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και ταχυφαγεία - Δείτε αναλυτικά όλες τις οδηγίες του ΕΦΕΤ   Ανοίγουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου τα  καταστήματα εστίασης  με τους ...

Αλ. Τσίπρας προς Κ. Σακελλαροπούλου: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης παρά τη βαθιά ύφεσηΕλλάδα

Την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο...