ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: 13 νέα κρούσματα, 150 οι νεκροί -32 σε ΜΕΘ

 

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως ως σήμερα περισσότερα από 3.950.000 κρούσματα κορωνοϊού έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίως με το 40% αυτών, περισσότερα από 1.486.000 περιπτώσεις, να καταγράφονται στην Ευρώπη.

 

Ως σήμερα 1.359.000 ασθενείς που νόσησαν από Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Τέλος, διαπιστώθηκαν ως σήμερα 271.796 θάνατοι από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο.
13 νέα κρούσματα κορωνοϊού

 

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 6 εκ των οποίων αφορούν χώρους με συναθροίσεις κρουσμάτων. Συνολικά, 2.691 πολίτες έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, με το 55,5% εξ αυτών να είναι άνδρες. Από αυτούς, 603 κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.349 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Ως σήμερα, έχουν ληφθεί 94.291 κλινικά δείγματα για τεστ κορωνοϊού.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδας ανακοίνωσε 32 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων 9 είναι γυναίκες. Το 97% των βαριά ασθενών με κορωνοϊό έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

Δυο ακόμη θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 150 στη χώρα. Από τους θανόντες 40 ήταν γυναίκες, ενώ το σύνολο είχε ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη, με το 93,3% να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

 

«Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας ακούραστος επιστήμονας, ένας αξιοπρεπής πολιτικός» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας που αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην υγεία πριν εκφράσει κι εκείνος με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους τους.

 

Συλλυπητήρια στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού απηύθηνε και υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παίρνοντας τον λόγο πριν τον Σωτήρη Τσιόδρα. «Εκτός από σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός, άφησε το απότυπωμά του και στον χώρο της υγείας, υπηρετώντας με πίστη και υπευθυνότητα τον χώρο της υγείας», είπε.

 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί πέθανε ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, μετά από μάχη που έδωσε με τον νέο κορωνοϊό.


Τι είπε ο Τσιόδρας για τους φόβους δεύτερου κύματος του ιού το καλοκαίρι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για πιθανό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις, επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας που και στο παρελθόν έχει μιλήσει για ενδεχόμενη αποδυνάμωση του ιού από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

 

«Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού» ξεκαθάρισε όμως ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής.

 

Άτομα με μεσογειακή αναιμία στις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφορικά με τον κορωνοϊό

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (T.I.F.) ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, της γνωστής και ως μεσογειακής αναιμίας.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ασθένεια αυτή που επιβάλει αυτές τις ημέρες την θωράκιση των θαλασσαιμικών από την πανδημία και την εξασφάλιση επάρκειας αίματος. Όπως είπε, άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία παρουσιάζουν νοσηρότητες όπως σπληνεκτομή, προβλήματα στο συκώτι, ακόμη και διαβήτη. Ως εκ τούτου, αποτελούν άτομα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

 

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ατόμων αυτών από το ευρωπαϊκό δίκτυο σπανίων αιματολογικών ασθενειών, που στην Ελλάδα συντονίζεται από το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

 

Σταματά η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Πριν την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της νόσου ανακοινώθηκε επίσημα πως από την ερχόμενη εβδομάδα η ενημέρωση δεν θα είναι καθημερινή, αλλά θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.

 

Τις υπόλοιπες ημέρες θα εκδίδεται γραπτή ανακοίνωση. Όπως έγινε γνωστός, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η ενημέρωση αυτή την Κυριακή, ενώ το Σάββατο θα εκδοθεί γραπτή ανακοίνωση.

 

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Οι πλατείες ήταν γεμάτες.. και χτες βράδυ :Ν. Σμύρνη-Μπουρνάζι-Ηλιούπολη-Λυκαβηττός Ελλάδα

  Οι πλατείες συνεχίζουν να γεμίζουν από κόσμο που βγαίνει από την καραντίνα και παρά τις συστάσεις των ειδικών οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι όλων των ηλικιών βρέθηκαν και χτες το βρ...

Πλήρης άρση μέτρων ως την 1η Ιουνίου - Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση μετακίνησης στα νησιά Ελλάδα

  Σε τρεις φάσεις θα γίνει η απελευθέρωση της μετακίνησης στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της άρσης μέτρων για τον κορωνοϊό, ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με αποκλεισ...

Περιφέρεια Αττικής: Παράδοση κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης στους Δήμους Περιστερίου και ΙλίουΕλλάδα

  Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχώρησε σήμερα στην παράδοση ειδικών κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών, στο...

ΠτΔ: Η χώρα μας λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσει να αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμόΕλλάδα

Η χώρα μας προετοιμάζεται, με σύνεση και προσοχή, για την υποδοχή επισκεπτών από το εξωτερικό και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί ασφαλή τουριστι...

Μητσοτάκης: Tο Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση - Αποζημιώνονται οι συγγενείς των θυμάτων της MarfinΕλλάδα

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την...

Επίσπευση της ρύθμισης για τη συνεπιμέλεια τέκνων ζητεί ο Χριστόφορος ΜπουτσικάκηςΕλλάδα

Ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης κατέθεσε την υπ’ αρ. ΑΠ6290/7-5-2020 ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κώστα Τσιάρα, σχετ...

Αύριο στη Ρόδο η κηδεία του Δημήτρη Κρεμαστινού - Τη βαθιά θλίψη εκφράζει σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσίαΕλλάδα

  Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο πρώην υπουργός Υγείας, καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 26 Μαρτίου με covid-19 στο νοσοκομ...