ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα -Τα 11 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Ολοκληρώθηκε  η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

 

Ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως. Σημείωσε περισσότερα από 3.757.000 κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, αλλά και περισσότερα από 1.400.000 κρούσματα στην Ευρώπη.

 

Ως σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 1.258.000 ασθενείς Covid-19 ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Τέλος, ως τις 18.00 της Τετάρτης, 259.496 θάνατοι σχετιζόμενοι με τον κορωνοϊό, έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίων.

 

21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με 11 από αυτά να αφορούν υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. Και πιο συγκεκριμένα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συνολικά καταγράφονται στη χώρα 2.663 κρούσματα κορωνοϊού, με το 55,5% να αφορά άνδρες.

 

Σήμερα, 36 ασθενείς Covid-19 παραμένουν διασωληνωμένοι, με ενδιάμεση ηλικία τα 68 έτη. Επιπλέον, 82 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

 

Ένας ακόμη νεκρός από τον κορωνοϊό

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε έναν ακόμη νεκρό από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των θυμάτων στη χώρα να ανέρχεται σε 147, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων του κορωνοϊού ήταν 75 έτη και το 93% αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Όπως, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν την πραγματοποίηση τεστ για τον κορωνοϊό. Τις τελευταίες ώρες, πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 1.200 τεστ, τα οποία όλα βγήκαν αρνητικά.

 

Σωτήρης Τσιόδρας: Δεν είναι δική μου επινόηση η ταξινόμηση των θανάτων από κορωνοϊό

 

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε την παραφιλολογία, όπως τη χαρακτήρισε, σχετικά με τον τρόπο που η επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καταγράφει τα θύματα από την πανδημία.


Ο αντικειμενικός τρόπος να καταγράφονται οι θάνατοι είναι όταν όποιος ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είχε θετικό μοριακό πρόσημο και πέθανε. Όπως είπε, «έχεις θετική PCR, είσαι κρούσμα».

 

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορωνοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.

 

«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.

 

«Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική, δεν εξυπηρετούμε καμιά σκοπιμότητα» σημείωσε κλείνοντας το θέμα της καταγραφής θανάτων του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε ωστόσο, το ποσοστό που αντιπροσώπευε τους θανάτους από τον ιό στην Ελλάδα και τα θύματα του οποίου παρουσίαζαν την τυπική εικόνα της νόσου Covid-19 είναι συντριπτικό. Η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

 

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια

 

Τι συμβαίνει όμως με ενδεχόμενη μετάδοση του κορωνοϊού από έντομα, τα οποία αυξάνονται τους θερινούς μήνες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού. Σε αντίστοιχη διαπίστωση είχε καταλήξει πριν μέρες και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία του καλού αερισμού σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, πρακτική που και το καλοκαίρι θα βοηθήσει στον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Χαρδαλιάς: Κλείνει τα βράδια η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή

 

Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, διαμήνυσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, υπογράμμισε εξίσου και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

 

Ενημέρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντας πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

 

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεότερας.

 

Υπενθυμίζεται ότι προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας αναφορικά με τα τελευταία περιστατικά συνωστισμού σε Αγία Παρασκευή και Βόλο, όπου πλήθος πολιτών έστησαν υπαίθρια πάρτι με ποτά στα χέρι, παρά τις σχετικές συστάσεις, και γι' αυτό έρχονται μέτρα και πρόστιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανευθυνότητας, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκε στη συνοικία Παλαιών στο Βόλο, όπου… μπαρ take away έφτιαχνε κοκτέιλ και ποτά στους πελάτες, οι οποίοι συνωστίσθηκαν στον δρόμο έξω από αυτό. Παρόμοιες εικόνες και στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, με υπαίθρια… καντίνα.

 

Στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε συνωστισμός τουλάχιστον 300 ατόμων νεαρής ηλικίας. Χρειάστηκε μάλιστα και η επέμβαση της αστυνομίας και η χρήση δακρυγόνων όταν δέχθηκαν επιθέσεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών επικρίνει τις ρυθμίσεις του «περιβαλλοντικού» νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Νέα Δημοκρατίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά...

image descriptionΕλλάδα

Σε φουλ ρυθμούς προετοιμασίας των σχολικών μονάδων βρίσκονται οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της επιστροφής στις αίθουσες των μαθητών, αρχικά της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια των υπόλ...

image descriptionΕλλάδα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσημη ανάρτηση της «Ελλάδας 2021», επικεφαλής της οποίας είναι η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδ...

image descriptionΕλλάδα

  Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο για την διευθέτηση του «καυτού» θέματος των μέτρων της άρσης της καραντίνας στην εστίαση, ώστε να προληφθούν οι δίκαιες κα...

image descriptionΕλλάδα

  Μπορεί η Ελλάδα να έχει περάσει στην πρώτη φάση της άρσης των μέτρων από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά τα πάρτι που οργανώνονται, όπως αποδεικνύεται σε πολλλές περιοχές της χώ...

image descriptionΕλλάδα

  Στην παραδοχή ότι αυτή η φάση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι δυσκολότερη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκη...

image descriptionΕλλάδα

  H προετοιμασία των σχολικών συγκροτημάτων από τους Δήμους με αφορμή την επανέναρξη των σχολικών μαθημάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβο...

image descriptionΕλλάδα

  Κατσαφάδος: Δίνουμε λύση στα προβλήματα του αεροδρομίου Κυθήρων Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν   Ένα έργο που καθυστερούσε για τρία ολόκληρα χρόνια και αφορούσε προβλήματα το...