ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργήσει η αγορά από σήμερα -Όλες οι αναγκαίες πληροφορίες

 

Επιστροφή στην κανονικότητα, σταδιακά από σήμερα, με άρση των μέτρων για τον κορονοϊό.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν είναι: Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

 

Επί της ουσίας επιστρέφει περίπου το 10% των επαγγελματιών - εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

 

Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις, όπως είπε ο υφυπουργός, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών - όπου απαιτείται - και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Για τη χρήση της μάσκας, παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

 

Κυρώσεις

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

 

 

 Ποια καταστήματα ανοίγουν

Από σήμερα ανεβάζουν ρολά όλες οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ).

 

Αναλυτικά πρόκειται για τους ΚΑΔ:

4741, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και υπολογιστών σε εξειδικευμένα καταστήματα
4742, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
4761, λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
4762, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
4764, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
4776, λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
7120, τεχνικές δομές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)
9602, δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
Επίσης, ανοίγουν και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.


Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου, καθώς σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.


Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες τους, θα προσέρχονται στην εργασία τος σε τρία διαστήματα (7, 8 και 9 το πρωί) για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τη σειρά τους, θα προσέρχονται στις εργασίες τους στις 9 και στις 10 το πρωί. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους.

 

Τα μέτρα εντός καταστημάτων 

 

Υπό τον φόβο να υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους σήμερα, θα υπάρχει ειδικό καθεστώς λειτουργίας, ανάλογα και με τον κλάδο.

 

Σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και καταχώρισή τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

 

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλουν:

έως 20 τ.μ. 4 άτομα,
από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο
10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

 

Επίσης, για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

 

Χρήση μάσκας: Πού είναι προαιρετική, πού υποχρεωτική

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία λίστα από τα μέρη όπου η μάσκα επιβάλλεται, ή είναι προαιρετική.

 

Αναλυτικά, προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στα εξής μέρη:

Σε γραφεία
Για επισκέπτες κομμωτηρίων
Για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
Στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
Για τους καταναλωτές των σούπερ μάρκετ
Στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
Στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
Στους χώρους λατρείας
Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους

 

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί
Στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα
Στα ασανσέρ
Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί
Σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και εστίασης (εστιατόρια, καφέ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.)
Σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

 

Αρση μέτρων: Τι ισχύει για τα ΜΜΜ

Οσον αφορά την μετακίνηση με τα ΜΜΜ, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πέρα από την χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική σε όλους, το υπουργείο Μεταφορών έχει ζητήσει να αποφευχθεί κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα ΜΜΜ. Τα δρομολόγια θα γίνουν πιο πυκνά από σήμερα, αλλά ήδη στο Μετρό έχουν πάρει προληπτικά μέτρα, με κορδέλες που δείχνουν… απαγορευτικό στα μισά καθίσματα, ώστε να περιορίσουν τον συνωστισμό.

 

Επίσης για την χρήση μάσκας από τους πολίτες, θα γίνεται έλεγχος στο Μετρό από τους «βοηθούς επιβατών», αλλά και όπου υπάρχουν ανταποκρίσεις με τραμ ή λεωφορεία, σε πολυσύχναστα σημεία, ώστε να γίνονται συστάσεις για να τηρούνται τα μέτρα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σε περίπτωση απειθαρχίας από τους πολίτες, αναμένονται πρόστιμα των 150 ευρώ. Για τα ταξί ισχύει ακόμη το μέτρο του ενός πελάτη με εξαίρεση αν υπάρχει γονέας που συνοδεύει παιδί/α.

 

Τέλος, θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων σε τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, ωστόσο η μπροστινή πόρτα θα παραμείνει κλειστή στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

 

Οι κανόνες στα ΜΜΜ

Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους

Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια

Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.

Ελεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδά μας στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο

Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό

Δεν θα υπάρχει δακτύλιος Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα

Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα

Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα

Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ

Ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται σε κλειστούς χώρους στα κέντρα αισθητικής

 

Ακόμη, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ΔΕΝ θα επιτρέπονται δραστηριότητες ευεξίας κάτω από κωδικούς κέντρων αισθητικής που αφορούν σε: μασάζ, ατομικές personal training, Pilates, yoga και άλλα αντίστοιχα προγράμματα». Οι πολίτες μπορούν να ασκηθούν ατομικά, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν θα τηρήσουν το μέτρο και θα υλοποιούν τέτοιου είδους προγράμματα, θα πληρώνουν πρόστιμα.

 

Μετακινήσεις μόνο εντός νομού -Τι ισχύει για τις μεταμεσονύχτιες βόλτες

Επίσης, οι μετακινήσεις για τους πολίτες θα είναι ελεύθερες, αλλά μόνο εντός Νομού. Δεν θα μπορούν για όσο κρατά το πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων, να μετακινηθούν σε άλλους νομούς. Οσον αφορά την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις στον Αργοσαρωνικό.

 

«Ενας κάτοικος της Δυτικής Αττικής από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, ο κάτοικος της Νέας Μάκρης μπορεί να πάει στη Μάνδρα, ο κάτοικος του Πειραιά μπορεί να πάει στον Κάλαμο. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου όμως, ΔΕΝ μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι, στον Πόρο, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, ΔΕΝ μπορούν να μετακινηθούν στο Δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων», ξεκαθάρισε.

 

Επίσης, οι μετακινήσεις μπορεί να είναι μεν ελεύθερες πλέον εντός του Νομού μόνιμης κατοικίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται όλο το 24ωρο ελεύθερα. Οπως έχει ήδη τονιστεί στις γενικές οδηγίες για την σταδιακή άρση των μέτρων, θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί.

 

Οι κυρώσεις


Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ για παραβίαση καραντίνας, όπως επίσης και το πρόστιμο 1.000 ευρώ για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.

Επιπλέον, το πρόστιμο των 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας θα συνεχίσει να ισχύει για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

 

Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας

Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:

 

- η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ?στις 10 π.μ.? Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους, δηλαδή που το απαρτίζουν.

- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ?9 Μαΐου?, ?από τη Δευτέρα έως Παρασκευή? από τις ?7 το πρωί? έως τις ?9 το βράδυ? και Σάββατο από τις ?7 το πρωί? έως τις ?8 το απόγευμα?.

- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

- Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ?7 το πρωί? έως τις ?10 το βράδυ? και το Σάββατο 7-9. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέινινγκ απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.

- Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

- Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα, ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

- Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

 

Δήλωση

«Επιστρέφουμε αλλά προσέχουμε» υπογράμμισε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «?Στις 4 Μαΐου? κάνουμε το πρώτο βήμα της επανεκκίνησης της οικονομίας. Το βήμα αυτό είναι καλά μελετημένο και τα αποτελέσματα του θα αξιολογηθούν, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες φάσεις. Μοιραζόμαστε όλοι μας την ίδια ευθύνη και η πολιτεία επιπροσθέτως την ευθύνη και την υποχρέωση να παρέχει δίχτυ ασφάλειας και στήριξης για τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης, εργασίας και την ανάταξη και επιτάχυνση της οικονομίας. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι υφίσταται στην παγκόσμια οικονομική βιβλιογραφία εγχειρίδιο επανεκκίνησης μιας οικονομίας μετά από μια τέτοια υγειονομική κρίση. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη προσοχή το κάθε βήμα μας, έτσι και στην επανεκκίνηση της οικονομίας εξαντλούμε όλα τα πιθανά σενάρια και εφαρμόζουμε το καλύτερο σχέδιο, το οποίο βασίζεται πάνω πάνω στους κανόνες της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής επιστήμης».

 

Συστάσεις για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου

Εργοδότες, εργαζόμενοι και πελάτες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα στην οποία καλούνται όλοι να ανταποκριθούν. Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών πρέπει να προμηθευτούν με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Να δέχονται τόσους πελάτες όσους έχουν καθοριστεί με βάση τα τετραγωνικά του μαγαζιού. Πολλοί, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, έχουν τοποθετήσει στα ταμεία διαχωριστικό πλεξιγκλάς, ώστε να υπάρχει ασφαλής απόσταση με τον πελάτη. Οι κοινόχρηστοι χώροι και όπου ακουμπά πελάτης θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σχολαστικά και να υπάρχουν αντισηπτικά.

 

Η σωστή προετοιμασία για το άνοιγμα της κάθε επιχείρηση

Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας κατάρτισε τον ακόλουθο πρακτικό οδηγό, με τα θέματα που πρέπει κάθε επιχειρηματίας να αντιμετωπίσει σήμερα για να μπορεί η επιχείρηση του να ξεκινήσει άμεσα και με ασφάλεια τη λειτουργία της μόλις η άρση των περιορισμών το επιτρέψει:

1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Προετοιμασία των εργασιακών και παραγωγικών χώρων ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία διάδοσης του COVID.

Συμβουλευτείτε τους αρμόδιους Οργανισμούς για τα κατάλληλα (και απαραίτητα) μέτρα προστασίας και καταστρώστε πλάνο για την άμεση απομάκρυνση ύποπτων κρουσμάτων και αντικατάσταση των νοσούντων.

2. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Εξασφαλίστε τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα.

Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας και ενημερωθείτε για τα προγράμματα υποστήριξης και δανειοδότησης που μπορούν να σας προσφέρουν. Αναζητείστε πληροφορίες και ενταχθείτε στα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων που προσφέρει το κράτος. Διαχειριστείτε τις επιταγές (και τις παρατάσεις τους) που οφείλετε ή σας οφείλουν. Προσπαθήστε για μείωση εξόδων και βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης.

3. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Προετοιμάστε με τον λογιστή σας το πλάνο των φορολογικών υποχρεώσεων και φροντίστε τις όποιες λογιστικές εκκρεμότητες.

4. ΠΕΛΑΤΕΣ: Επικοινωνήστε και ενισχύστε τη θέση σας με τους πελάτες σας.

Ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες ανοίγματος των πελατών σας και προγραμματίστε αντίστοιχα τη δική σας επανεκκίνηση. Βεβαιωθείτε για την ισχύ και παράδοση εκκρεμών παραγγελιών τους και ενισχύστε την καλή σχέση μαζί τους.

5. ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: Εξασφαλίστε τη διαθεσιμότητα και επάρκεια πρώτων υλών και προϊόντων. Επικοινωνήστε με τους προμηθευτές σας και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να σας προμηθεύσουν. Μάθετε αν τυχόν έχουν αλλάξει οι όροι πληρωμής και διεκδικείστε καλύτερους όρους συνεργασίας. Αναζητείστε εναλλακτικούς προμηθευτές.

6. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Επικοινωνήστε με τους μεταφορείς που σας εξυπηρετούν.

Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί τόσο η αλυσίδα εφοδιασμού σας όσο και η αλυσίδα μεταφοράς των προϊόντων σας στους πελάτες σας. Υπολογίστε το πιθανό πρόσθετο κόστος μεταφορών.

7. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Προετοιμάστε την επιστροφή των απασχολούμενων στην επιχείρηση. Εξετάστε με τον υπεύθυνο προσωπικού ή τον λογιστή σας τις απαραίτητες ενέργειες τροποποίησης συμβάσεων εργασίας και συνεννοηθείτε έγκαιρα με τους εργαζόμενους.

8. ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Ελέγξτε την κατάσταση λειτουργίας των πληροφοριακών σας συστημάτων. Υιοθετήστε ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις για τη δραστηριοποίηση online με παράλληλη προστασία από την πειρατεία.

9. ΠΑΡΟΧΕΣ: Ελέγξτε την καλή λειτουργία όλων των παροχών που θα απαιτηθούν με την επαναλειτουργία της επιχείρησης σας. Ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κινητά, ύδρευση, γκάζι, κ.λπ.

10. ΠΛΑΝΟ: Εκτιμήστε τη στρατηγική σας για το άμεσο και απώτερο μέλλον.

 

Υπολογίστε την πιθανότητα νέων κρουσμάτων και νέων μέτρων περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας το φθινόπωρο. Επανεξετάστε αν το επιχειρηματικό μοντέλο σας είναι βιώσιμο και προσαρμόστε το αν χρειάζεται. Αναζητείστε τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, των σχετικών συνδέσμων και επιμελητηρίων.

 

 Πηγή: iefimerida.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

  Για τις προσπάθειες της επίστημονικής κοινότητας να παράξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε στην συνέντευξη τύπου ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Και όπως είπε, υπάρχουν βάσι...

image descriptionΕλλάδα

  Διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο του πρώτου σταδίου άρσης των μέτρων έδωσε εκ νέου ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ύπαρξη fake news. Οπως τόνισε,...

image descriptionΕλλάδα

«Νομίζω ότι αποκτήσαμε ξανά εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς, εμπιστοσύνη στο κράτος, εμπιστοσύνη στη συμπεριφορά του συμπολίτη μας, διότι αυτή η συλλογική προσπάθεια δεν θα ...

image descriptionΕλλάδα

  Από σήμερα ξεκίνησε το πρώτο βήμα σταδιακής «αποσωλήνωσης» της χώρας, αλλά το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες. Η αρχή έγινε λοιπόν, απ...

image descriptionΕλλάδα

  Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα συνολικά έχουν κατα...

image descriptionΕλλάδα

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις των πολιτών εντός Αττικής με την άρση μέτρων της Δευτέρας, έδωσε το απόγευμα της Κυριακής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ...