Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης με ένα... κλικ για τους επιτυχόντες νέους οδηγούς - Από τη Δευτέρα 4 Μαϊου

 

Με το προσωρινό δίπλωμα επιτρέπεται η οδήγηση της αντίστοιχης κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως και την ημερομηνία παραλαβής της οριστικής άδειας.
 


«Πράσινο» ανάβει η κυβέρνηση στους νέους οδηγούς για τη χορήγηση των προσωρινών διπλωμάτων οδήγησης, καθώς τη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα, από την οποία θα μπορούν να αντλούν το ειδικό έντυπο για να οδηγούν τα οχήματά τους, αμέσως μετά την επιτυχή εξέτασή τους και μέχρι την έκδοση της οριστικής άδειας.



Μάλιστα, στα τέλη του μήνα αναμένεται να λειτουργήσει δοκιμαστικά και η πλατφόρμα για την έκδοση και ανανέωση των διπλωμάτων, καθώς μένει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα, όπως η διαδικασία που θα ακολουθείται για τις φωτογραφίες των οδηγών, αλλά και τις ιατρικές τους εξετάσεις.

 

Ετσι, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή τους οι επιτυχόντες νέοι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή την προσωρινή άδεια οδήγησης.

 

Ηλεκτρονική αίτηση

 

Η χορήγηση της άδειας οδήγησης διενεργείται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά από ηλεκτρονική αίτηση και ταυτοποίηση του δικαιούχου. Ο ταυτοποιημένος χρήστης της πλατφόρμας λαμβάνει σε ψηφιακή μορφή το προσωρινό δίπλωμα κατόπιν ηλεκτρονικής αντιστοίχισης και μόνο αν έχει περάσει επιτυχώς τη δοκιμασία της οδήγησης, όπως καταχωρίζεται και τηρείται στο οικείο πληροφοριακό σύστημα με βάση το Δελτίο Εκπαίδευσης και Εξέτασης, καθώς και το Πρακτικό Δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.

 

Με το προσωρινό δίπλωμα επιτρέπεται η οδήγηση της αντίστοιχης κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως και την ημερομηνία παραλαβής της οριστικής άδειας. Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στη δοκιμασία οδήγησης. Ο κάτοχος προσωρινής άδειας υποχρεούται να φέρει κατά την οδήγηση του οχήματός του δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς του, καθώς και απλή εκτύπωση της προσωρινής άδειας οδήγησης. Σημειώνεται ότι η προσωρινή άδεια παρέχει στον νέο οδηγό όλα τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που παρέχει και η κατοχή κανονικής άδειας.

 

Δύο υπουργεία

Η πλατφόρμα ετοιμάστηκε μετά από συμφωνία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών με στόχο την απλοποίηση και ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών, όπως αυτών που αφορούν στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών, την έκδοση αδειών οδήγησης, τη μεταβίβασή τους, αλλά και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση αλλά και στην ανανέωση αδειών οδήγησης, η αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στα τέλη Μαΐου. Εκεί ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να ανεβάζει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τον υπολογιστή του, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει σε «ουρές» και να προσκομίζει χαρτιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», για να λειτουργήσει πρέπει να επιλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για τις φωτογραφίες, αλλά και τις ιατρικές εξετάσεις.

 

Ιατρικές εξετάσεις

Αντίστοιχη διαδικασία μελετάται και για τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο υποψήφιος οδηγός. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται ένα «μοντέλο» διαλειτουργικότητας, ώστε ο γιατρός που εξετάζει τον υποψήφιο να μπαίνει μέσα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, να δηλώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων σχετικά με την «ικανότητα» ή μη των υποψηφίων και από εκεί να τα «αντλεί» η αρμόδια υπηρεσία.

 

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

                               : newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Κανένας νέος θάνατος, 21 νέα κρούσματα - Γραπτή ενημέρωση από τον Σ.ΤσιόδραΕλλάδα

  Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και κανέναν θάνατο το τελευταίο 24ωρο. Στη γραπτή ενημέρωση του λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόδρα αναφέρεται ...

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει αύριο ο Πρωθυπουργός για τις εξελίξεις με την πανδημίαΕλλάδα

  Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ...

Οικία του Αλ.Σούτσου το νεοκλασικό της Σταδίου, όπου ξέσπασε φωτιά - Μενδώνη: Άμεση  αποκατάστασηΕλλάδα

  Tο νεοκλασικό κτίριο, επί της Σταδίου 47, που σήμερα τυλίχθηκε στις φλόγες έχει ιστορική σημασία. Ήταν η κατοικία του Αλέξανδρου Σούτσου. H υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίν...

Η πρώτη ελληνική ΠρωτομαγιάΕλλάδα

Η 1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο, όπου οι διεκδικήσεις για οκτάωρη εργασία συνοδεύτηκαν από τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων και τον απαγχονισμό των πρωταγωνιστών του εργατικού ...