ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: 116 νεκροί, 10 νέα κρούσματα -61 σε ΜΕΘ, 44 εξήλθαν

 

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε περισσότερα 2.425.000 κρούσματα ανά τον κόσμο, τονίζοντας πως 636.000 ασθενίες με κορωνοϊό ανάρρωσαν και έγινα καλά.

 

Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 166.058 θάνατοι από τον Covid-19. Επιπλέον, σημείωσε πως στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 764.000. Σε ό, τι αφορά στην Ευρτώπη, το 97,9% των θανάτων καταγράφονται στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και το Βέλγιο.

 

10 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 2.245. Από τα κρούσματα αυτά το 56% αφορά άνδρες, ενώ 550 σχετίζονται με κάποιο ταξίδι από το εξωτερικό και 950 με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως 61 ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 14 είναι γυναίκες. 44 πολίτες έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

116 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Τέλος, ο λοιμωξιλόγος ανακοίνωσε 6 θανάτους από τον κορωνοϊοό, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 116. Από τους θανόντες 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,5% των θυμάτων του κορωνοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στον έλεγχο του ΕΟΔΥ που πραγματοποιήθηκε σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Εκεί, όπως σημείωσε, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

 

Έρευνα για τη ανοσία έναντι στον κορωνοϊό ανά την Ευρώπη

Αφού ολοκλήρωσε την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτη για την ανάπτυξη αντισωμάτων του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά από περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού. «Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% στη Γερμανία» σχολίασε και τόνισε πως τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχουν και πολύ σημασία.


Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στην ανάπτυξη γενικής ανοσίας. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορωνοϊό. «Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

 

Επιβεβαιώνεται πως ο κορωνοϊός δεν προσβάλει παιδιά

Αναφερόμενος σε μια άλλη έρευνα στην Ισλανδία, ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως ο κορωνοϊός φαίνεται να προσβάλει λιγότερο μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, σε τυχαίο έλεγχο, κανένα από αυτά τα παιδιά δεν βρέθηκε θετικό.

Από την ίδια έρευνα, επιβεβαιώνεται για κάποιο λόγο η υπεροχή του ιού στους άνδρες. Οι επιστήμονες και τα στοιχεία για τον κορωνοϊό δείχνουν πως η νόσος προσβάλει περισσότερο και πιο βαριά άνδρες από ότι γυναίκες.

 

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα μετρά 116 νεκρούς καθώς τρεις συμπολίτες μας κατέληξαν τις τελευταίες ώρες. Τελευταίος έχασε τη ζωή του ένας 66χρονος από τις Σέρρες που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Nωρίτερα σήμερα είχε καταλήξει ένας 75χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και έχασε τη μάχη, όπως και μια 67χρονη γυναίκα από την Καστοριά, ούσα το 13ο θύμα του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή.

 

Το «ευχαριστώ» Χαρδαλιά για την τήρηση των μέτρων

«Ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό που επέδειξε πειθαρχεία και αίσθημα ευθύνης απέστειλε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. « Τις τελευταίες ημέρες είναι ξεκάθαρο ότι κάναμε ένα βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, δείχνοντας αποφασιστικότητα. Ο ελληνικός λαός λαός τήρησε τα μέτρα με πειθαρχεία και αίσθημα ευθύνης. Το Πάσχα θα το θυμόμαστε για πάντα, όχι γιατί το περάσαμε μακριά από τις εκκλησίες και τους φίλους, αλλά λόγω της συλλογικότητας», ανέφερε.

«Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον απόλυτο κανόνα. Όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και τότε δεν χρειάζεται αστυνομία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους πολίτες για αυτή τη συμπεριφορά», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

 

«Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου»

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση τους και η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου. «Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η αρχή της άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας θα γίνει βήμα-βήμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι τα αισιόδοξα σημάδια μπορεί να ανατραπούν και ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός.

Αναφορικά με το Κρανίδι, όπου και βρέθηκαν σήμερα μαζί με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Μηταράκη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Σήμερα βρεθήκαμε στο Κρανίδι. Μας απασχολεί το ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για να αποφασίσουμε μέτρα».

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία Θεσσαλονίκης

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση του περιορισμού κίνησης των πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 27 Απριλίου, τις καθημερινές 14:00-22:00 και το Σαββατοκύριακο από τις 10:00-22:00.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνωνΕλλάδα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του Σ...

Τ. Θεοδωρικάκος: Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά αν κρατήσουμε την ενότητα θα τα καταφέρουμεΕλλάδα

Μετά το τέλος της καραντίνας θα χρειαστεί πολύ σκληρή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά «αν κρατήσουμε το θετικό κλίμα, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την ...

Μόσιαλος : Η αποκλιμάκωση έχει ρίσκο – Μπορούμε να το περιορίσουμε, εάν συμπεριφερθούμε πειθαρχημένα και προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες Ελλάδα

  Για τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιστροφή στην κανονικότητα προειδοποιεί, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της ...

Κορονοϊός: Στους 119 οι νεκροί - Κατέληξε 35χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημαΕλλάδα

  Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι κατέληξε ένας 35χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ...

Κορονοϊός: 116 οι νεκροί  Ελλάδα

  Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας.   Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι κατέληξε ένας άνδρας 66 ετών από τις Σέρρες. Αρχικά, ο άτυχο...