ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανησυχητική αύξηση κατά 18% της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αττική

 

Αύξηση κυκλοφορίας των οχημάτων σε ποσοστό περίπου 18% στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής διαπιστώνει το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής

 

Γ. Πατούλης: Ανησυχητική η αυξανόμενη κυκλοφορία των οχημάτων - Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού παραμένει

 

Η σταδιακή αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους της Αττικής προκύπτει μέσα από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που επεξεργάζεται το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα που καταγράφουν οι 600 ανιχνευτές κυκλοφορίας,  οι οποίοι μετρούν συνεχώς τον αριθμό των οχημάτων που διέρχονται από κεντρικές αρτηρίες, η κυκλοφορία εμφανίζει αύξηση περίπου 18%.

 

Ειδικότερα, κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, (30 Μαρτίου με 5 Απριλίου) διαπιστώθηκε μια αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 7.6% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 με 29 Μαρτίου). Μάλιστα κατά τη τρίτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα, παρουσιάστηκε περαιτέρω αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων.

 

Οι παραπάνω διαπιστώσεις χαρακτηρίζονται ανησυχητικές καθώς καταδεικνύουν ότι κυκλοφορούν περισσότεροι πολίτες σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα. Τα σχετικά στοιχεία και συμπεράσματα με εντολή του Περιφερειάρχης Γ. Πατούλη θα μεταβιβαστούν άμεσα στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

 

Με αφορμή τα σχετικά συμπεράσματα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισημαίνει:

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη κυκλοφορία των οχημάτων. Το γεγονός ότι τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι κατά 18% περισσότερα από εκείνα της πρώτης εβδομάδας απαγόρευσης της κυκλοφορίας καταδεικνύει μια χαλάρωση η οποία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.  Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού παραμένει. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρχές και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και οι αρμόδιες αρχές χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία πριν το αυξητικό φαινόμενο λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις».   

Να σημειωθεί ότι μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνέχεια της εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας Αττικής, τα στοιχεία που καταγράφονται από τα  σημεία μέτρησης του οδικού δικτύου, θα προωθούνται καθημερινά και θα αξιοποιούνται από την Πολιτική Προστασία και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Το Κέντρο Διαχείρισης της κυκλοφορίας

 

Το Κέντρο Διαχείρισης της κυκλοφορίας υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.

Από το Κέντρο αυτό γίνεται συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση της διεξαγωγής της κυκλοφορίας στις  κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των κυκλοφοριακών προβλημάτων και την δρομολόγηση της ταχείας επίλυσης αυτών. Για το σκοπό αυτό έχουν εγκατασταθεί σε επιλεγμένα σημεία των αρτηριών αυτών, περισσότεροι από συνολικά 600 ανιχνευτές κυκλοφορίας, οι οποίοι μετρούν συνεχώς τον αριθμό των οχημάτων που διέρχονται από τα σημεία αυτά. Οι μετρήσεις αυτές αποστέλλονται αυτοματοποιημένα στο Κέντρο Διαχείρισης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν είτε σε πραγματικό χρόνο στις εφαρμογές διαχείρισης της κυκλοφορίας που «τρέχουν» συνεχώς στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές του Κέντρου είτε ως ιστορικό αρχείο στην εκπόνηση μελετών από τους Συγκοινωνιολόγους για τη βελτίωση των ρυθμίσεων στους φωτεινούς σηματοδότες.

 

Η στατιστική ανάλυση της κυκλοφορίας από την ημέρα εφαρμογής των μέτρων  

 

Παρακάτω παρουσιάζονται οι μεταβολές των κυκλοφοριακών φόρτων κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα ως Παρασκευή), και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: 

 

1.      Κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή από 23 με 29 Μαρτίου χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό οι μετρήσεις κατά την αργία της 25ης Μαρτίου:

·     παρουσιάστηκε μείωση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 52.8% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους φόρτους που είχαν παρουσιαστεί κατά μέσο όρο (τυπική εβδομάδα βάσης) το Μάρτιο του προηγούμενου έτους (2019)

·     παρουσιάστηκε μείωση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 50.2% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους φόρτους που είχαν παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020 (2 με 8 Μαρτίου)

 

2.      Κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή από 30 Μαρτίου μέχρι 5 Απριλίου:

·     εξακολούθησε να παρουσιάζεται μεν μείωση της κυκλοφορίας σε σύγκριση με τους φόρτους της τυπικής εβδομάδας Μαρτίου 2019,  αλλά σε μικρότερο πλέον ποσοστό (49.2%)

·     παρουσιάστηκε αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 7.6% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 με 29 Μαρτίου)

 

3.      Κατά τη τρίτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα, παρουσιάστηκε περαιτέρω αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 με 29 Μαρτίου)

Τέλος κατά τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζεται σημαντική πτώση της κυκλοφορίας, που κυμαίνεται από 70% έως 80% σε σχέση με το πριν την λήψη των μέτρων διάστημα.

 

Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρουμε τους μέσους ωριαίους φόρτους οχημάτων (δηλαδή τον συνολικό αριθμό των οχημάτων που περνούν σε μία ώρα από μια διατομή της οδού), που παρουσιάστηκαν στην Λ. Κηφισού στο ύψος των ΚΤΕΛ στο ρεύμα προς Πειραιά, κατά τα παραπάνω περιγραφόμενα διαστήματα.

2019 - τυπική εβδομάδα βάσης Μαρτίου:  5.209 οχήματα ανά ώρα

2020 - 1η εβδομάδα Μαρτίου (από 2 έως 8 Μαρτίου): 5.335 οχήματα ανά ώρα

2020 - 1η εβδομάδα λήψης των μέτρων (από 23 εως 29 Μαρτίου): 2.558 οχηματα ανά ώρα

2020 - 2η εβδομάδα λήψης των μέτρων (από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου): 2.830 οχήματα ανά ώρα

2020 - 3η εβδομάδα λήψης των μέτρων (τρέχουσα εβδομάδα): 2.836 οχήματα ανά ώρα

 

Ενδεικτικά, παραθέτουμε το διάγραμμα των φόρτων για τα παραπάνω διαστήματα, όπως αυτοί διαμορφώνονται ανά ημέρα της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Σ. Τσιόδρας: Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στην κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρόΕλλάδα

«Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Σ. Τσιόδρας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ...

Καιρός: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο -Μέχρι 23 βαθμούς η θερμοκρασία Ελλάδα

  Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή των Βαΐων σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο και να φτάνει μέχρι και τους 24 βαθμούς Κελσίου. Σύμ...

H Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τα στρατιωτικά νοσοκομεία με εξοπλισμό αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ Ελλάδα

  Η πανδημία του COVID-19, η οποία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τον τομέα της Υγείας, που καλείται να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αυτή συγκυρία....

Μήνυμα Σακελλαροπούλου  προς τον ισπανικό λαό: «Με αλληλεγγύη και δύναμη θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί»Ελλάδα

Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ισπανικό λαό, σημειώνοντας «Con solidaridad y fuerza lo superare...

Κορωνοϊός: 56 νέα κρούσματα, 90 θύματα στην Ελλάδα -77 σε κρίσιμη κατάσταση Ελλάδα

  Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό , με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όπου και ανακο...

Χαρδαλιάς από Λάρισα: «Θα πάρουμε όποια μέτρα είναι αναγκαία - Κλείνουν οι λαϊκές αγορές» Ελλάδα

  Στην Αθήνα επιστρέφει το κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη σήμερα στη Λάρισα, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού σε μεγάλο αριθμό...

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκου για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» -Επενδύσεις 2,5 δισ. και 40.000 νέες θέσεις εργασίας Ελλάδα

Για το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω των οποίων θα δημιου...