ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: 56 νέα κρούσματα, 90 θύματα στην Ελλάδα -77 σε κρίσιμη κατάσταση

 

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό , με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όπου και ανακοινώθηκε ότι τα θύματα είναι πλέον 90 από τον φονικό ιό.


Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Παρασκευή 56 νέα κρούσματα και 2.011 συνολικά επιβεβαιωμένους ασθενείς από κορωνοϊό στη χώρα, εκ των οποίων το 57% είναι άνδρες. Όπως είπε, 77 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων 14 γυναίκες. Από τους βαριά ασθενείς το 75% διαθέτουν υποκείμενο νόσημα. 15 ασθενείς με κορωνοϊό εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα να ανέρχεται σε 90. Τα θύματα του κορωνοϊού έχουν μέση ηλικία τα 73 έτη.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της επίσκεψης στο νοσοκομείο από πολίτες που έχουν άλλα χρόνια νοσήματα. Το ότι υπάρχει ο κορωνοϊός δεν σημαίνει πως δεν πάμε στο νοσοκομείο. Πάμε στο νοσοκομείο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για την υγεία μας, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

 

Σωτήρης Τσιόδρας: «Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος»

 

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στην κοινότητα των Ρομά, με αφορμή φυσικά την ένταση που προκλήθηκε το μεσημέρι στη Λάρισα. Παραθέτοντας οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε. «Υπενθυμίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών και φτωχών Ρομά στην Ευρώπη».


Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες κατά την τρέχουσα πανδημία καθώς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. «Σε πολλά μέρη εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό» και συνέχισε πως στις κοινότητες των Ρομά καθίσταται «δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε υπερπλήρεις κατοικίες».

 

«Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» σημείωσε με έμφαση ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αλλά την πρόληψη μετάδοσης της νόσου.

 

Όπως είπε, οι Ρομά θα έχουν όπως έχουν, ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως οι περισσότερες ομάδες του ευάλωτου πληθυσμού. «Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Πάνω από όλα η ενότητα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και έκλεισε την ενημέρωση λέγοντας. «Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και τους παρακαλώ να συνεχίσουν. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας».

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λάρισα


Το κυβερνητικό κλιμάκιο επέστρεψε λίγο νωρίτερα από τη Λάρισα, όπου μετέβη, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας.


Συγκεκριμένα, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκαν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, για να δουν από κοντά τη διαμορφωθείσα κατάσταση, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Larissa Net, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, κάποιοι Ρομά φωνάζοντας στο Νίκο Χαρδαλιά, ζητούσαν να μάθουν το λόγο που μπήκε ο οικισμός σε καραντίνα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να τονίζει χαρακτηριστικά: «Να μείνετε σπίτι και να μην κάνετε τίποτα άλλο».


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Χαρδαλιάς από Λάρισα: «Θα πάρουμε όποια μέτρα είναι αναγκαία - Κλείνουν οι λαϊκές αγορές» Ελλάδα

  Στην Αθήνα επιστρέφει το κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη σήμερα στη Λάρισα, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού σε μεγάλο αριθμό...

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκου για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» -Επενδύσεις 2,5 δισ. και 40.000 νέες θέσεις εργασίας Ελλάδα

Για το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω των οποίων θα δημιου...

Περιφέρεια Αττικής: 10.000 κάδοι ανακύκλωσης  σε κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων και του Δημοσίου Ελλάδα

  Ενισχύονται από την Περιφέρεια Αττικής, με τη τοποθέτηση 10.000 ειδικών κάδων ανακύκλωσης, τα συστήματα ανακύκλωσης σε κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων και του Δημοσίου - Παραδό...

Έως τις 20 Απριλίου, η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνωνΕλλάδα

Έως τις 20 Απριλίου, θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που ...

Κορωνοϊός: Τσιόδρας και Χαρδαλιάς μεταβαίνουν στη Λάρισα -Μαζικά τεστ στον οικισμό των Ρομά Ελλάδα

  Κυβερνητικό κλιμάκιο με τους Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται να μεταβεί το μεσημέρι στη Λάρισα μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων κορωνοϊού σε οικισμό Ρομά στη συνοικία...