ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: 17 νεκροί, 71 νέα κρούσματα, συνολικά 695 -35 σε κρίσιμη κατάσταση

 

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, με τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.


Σημειώνεται ότι σε 17 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ο συνολικός αριθμός των νοσούντων από κορωνοϊό είναι 695, σε 28 περιφερειακές ενότητες, με τη χώρα να βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως στη σχετική λίστα. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ το 55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες.

 

Από το πρωί της Δευτέρας, στις 6, σε ισχύ τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα λόγω του κορωνοϊού.

 

Βασίλης Κικίλιας: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΣΥ

«Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το εθνικό σύστημα υγείας. Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ευχαρίστησε θερμά τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό, τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει.

 

«Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ, οργανώθηκε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για τον νέο κορωνοϊό» είπε και πρόσθεσε: «Τα δεδομένα τίθενται σε καθημερινή βάση υπόψιν της ειδικής επιτροπής λοιμοξιολόγων».


«Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ. Όμως πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό» είπε. Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με Covid-19. Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε επίσης πως Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελευσίνα επιστρατεύονται ώστε εκεί να νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

 

Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα από την Κυριακή

Ταχεία η αύξηση που έχει ο ιός σε όποια κοινότητα και κοινωνία εισβάλει, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο. Όπως είπε 71 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των νοσούντων από κορωνοϊό είναι 695, σε 28 περιφερειακές ενότητες. 56% από τους νοσούντες είναι άνδρες. 114 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται, το 61% εξ αυτών είναι άνδρες. Από αυτούς 35 βρίσκονται στη ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 68 χρόνια, όλοι τους άνδρες εκτός από 1 γυναίκα.

 

Στην Ελλάδα 17 είναι οι νεκροί από τον κορωνοϊό με μέση ηλικία τα 76 έτη, 14 άνδρες και 3 γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα. 29 συμπολίτες έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως εκτιμάται ό, τι 8 με 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα.

 

Οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς

Σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς τόνσιε. Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού που θα πιστοποιείται με email από την δημόσια υπηρεσία στον πολίτη.


Επιπλέον σε περίπτωση μετακίνησης εργαζόμενου που δεν μπορεί να οδηγήσει, τότε συγγενής α’ βαθμού μπορεί να τον μεταφέρει. Τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες εργασίας.


Για τους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζεται και αντί των ωρών εργασίας, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.

 

Σε περίπτωση οδηγών φορτηγών απαιτείται βεβαίωση εργοδότη και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης. Αντίστοιχα για τους οδηγούς mini bus ζητείται βεβαίωση εργοδότη και σχετικό δελτίο κίνησης. Σημειώνεται πως μόνο το 50% μόνο των καθισμάτων μπορούν να γεμίζουν στο όχημα.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε ταξί πέραν του οδηγού επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης. Σε περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται βοήθεια, επιτρέπεται και τρίτο άτομο, με την σχετική βεβαίωση για μετακίνηση στον γιατρό ή το νοσοκομείο.

 

Επιπλέον, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως εξαίρεση στον περιορισμό των δύο ατόμων ανά ΙΧ θα αποτελούν τα ανήλικα τέκνα. Έτσι, ένας γονέας μπορεί να μετακινηθεί με 2 ανήλικα τέκνα. Τέλος, μόνο στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή (κηδεία ή γάμος) και κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συνύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού ως και 3 άτομα.

 

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς, σημείωσε επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Από τις 12 διακόπτονται όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με το ΗΒ και όλες οι συνδέσεις με την Τουρκία. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος από τους Κήπους, όλων των Ελλήνων πολιτών και μόνον.

 

Τέλος, σε κοντινά πρόσωπα θετικών ατόμων στον κορωνοϊό, έπειτα από 176 ελέγχους, 4 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5000 ευρώ και οι ποινικές κυρώσεις. Τα χρήματα θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του συστήματος υγείας.

 

Χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του ανακοίνωσε τα νέα, αυστηρότερα μέτρα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, μετά τις εικόνες με τα χιλιάδες αυτοκίνητα στα διόδια και την έξοδο των πολιτών από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά και την υπόλοιπη περιφέρεια, αγνοώντας τις οδηγίες για το καλό της δημόσιας Υγείας.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέες εξαιρέσεις ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς -Για εργαζόμενους, ταξί και ανήλικα παιδιά Ελλάδα

  Στην επίσημη ενημέρωση των κυβερνητικών αξιωματούχων για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Προστασίαςτου Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας κα...

Πώς ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και νίκησε την επιδημία πανώλης Ελλάδα

Απέναντι σε μια επιδημία πανώλης, στην αρχή μάλιστα της διακυβέρνησής του, ο Κυβερνήτης θεωρούσε ότι τα πρώτα δύο μέτρα που έπρεπε να λάβει αμέσως, είναι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός ...

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων - Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτάΕλλάδα

  Tην αναπροσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, περνά ο Φαρμακευτικός Σύλ...

ΙΣΑ: Να ανοίξουν 2.000 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ και αποκτηθούν περισσότεροι αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστΕλλάδα

  Να αξιοποιηθεί σωστά το δυναμικό του ΕΣΥ και να γίνουν προσλήψεις, προκειμένου να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα α...

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι -Στους δρόμους οι αστυνομικοί [εικόνες & βίντεο] Ελλάδα

  Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους και πραγματοποιούν ελέγχους στα έγγραφα των πολιτών κατά την περίοδο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στην Αθήνα, αστυνομικοί ε...