ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα

Εύφλεκτη είναι πάλι η κατάσταση στο προσφυγικό μετά τη κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ της Συρίας μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και των συριακών δυνάμεων του Άσαντ.

 


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Τούρκος αξιωματούχος δήλωνε το βράδυ της Πέμπτης στο Reuters ότι η Άγκυρα δε θα εμποδίζει πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη, μετά την αεροπορική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 Τούρκους στρατιώτες.

Εν συνεχεία, ρίχνοντας κάπως τους τόνους αλλά χωρίς να ανασκευάζει πλήρως τις δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Εμέρ Τσελίκ, δήλωνε πως η χώρα "παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία".

Η Τουρκία φαίνεται πως παίζει το παιχνίδι της πίεσης με αφορμή την κλιμάκωση στη Συρία, χρησιμοποιώντας εκτοπισμένους από τις εστίες τους, ανθρώπους. Η τουρκική κυβέρνηση λέει πως φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατ. Σύρους και δε διστάζει ανά διαστήματα να απειλήσει πως θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, έναντι της επίθεσης που δέχθηκε εντός της ζώνης ασφαλείας που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μέσα στη Συρία, κάτι που δεν δέχεται η Δαμασκός.

Παρά το αίτημά του, ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

 

Αμέσως μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών από την επίθεση που δέχθηκε οχηματοπομπή τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu, στις οποίες καταγράφονται πρόσφυγες στην Αδριανούπολη να φεύγουν προς τα σύνορα με τη χώρα μας και τη Βουλγαρία.

 

Συνολικά, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν προς τη συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης, με το CNN Turk να μεταδίδει πως πρόκειται για ανθρώπους από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.

 

Ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt μετέδωσε στο Twitter πως οι πρόσφυγες μεταφέρονται προς τα σύνορα με λεωφορεία της MIT. Ο ίδιος ανάρτησε και φωτογραφία με πούλμαν από το Αϊδίνιο.

 

Η δε sabah γράφει πως δεκάδες πρόσφυγες ετοιμάζονται να φύγουν από το Τσανάκκαλε προς Ελλάδα, και φυσικά μένει να δούμε πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας ενόψει ενός νέου, πιθανού, κύματος προσφύγων. Κινητικότητα παρατηρείται άλλωστε και στη Σμύρνη. To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 4
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.

"Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία", έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ.

 

news247.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

Κατά εκατοντάδες συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες στα σύνορα του Έβρου - Συναγερμός σε στρατό και ΕΛ.ΑΣ. Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στον στρατό και στην ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο, καθώς περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή...

Μεταναστευτικό: Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο - Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνοραΕλλάδα

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρώπη με την “αποστολή” προσφύγων και μεταναστών με ψυχραιμία αλλά και με κινήσεις που δείχνουν ότι δεν θα επιτρ...

Περιφέρεια Αττικής: Eυρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών και υγειονομικών φορέων, σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για τον κορωνοϊόΕλλάδα

  Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών και υγειονομικών φορέων της φαρμακευτική αγοράς, της Αυτοδιοίκησης, Χω...

Περιφέρεια Αττικής: Για προληπτικούς λόγους κλειστά αύριο τρία σχολείαΕλλάδα

  Τα σχολεία στην επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής που θα είναι αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου κλειστά για προληπτικούς λόγους   Μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη...

Μεταναστευτικό: Ο Μητσοτάκης πάει σε Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη -Ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης Ελλάδα

  Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου όπου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα στο Μέγαρο Μα...

Γ.Πατούλης: Προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας είναι η Περιφερειακή διακυβέρνησηΕλλάδα

  Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τα μέλη της Επιτροπής Προετοιμασίας του Νόμου γι...